Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Jumpers knee

Jumpers knee

Wat is een jumpers knee of spingersknie?

Hierbij komt in de knie een tendinose of tendinopathie van de patella pees voor. Hierbij is de pees bij de aanhechting aan de onderzijde van de knieschijf gaan irriteren.

De aandoening komt veel voor bij sporten met veel sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal, maar kan ook bij andere sporten voorkomen zoals hardlopen.

Kan de pijn met een vinger aan gewezen worden en zit deze net onder de knieschijf, heeft u de laatste tijd weer veel gesprongen of in eens veel meer gelopen dan is de kans groot dat er een jumpers knee is ontwikkeld.

Oorzaken

De jumpers knee is eigenlijk een tendinopathie van de patella pees, hierdoor noemt men het ook wel een patella tendinopathie. Door overmatig sporten en springen kan de pees aan de onderzijde van de knieschijf geïrriteerd raken. Hierdoor kan er zwelling ontstaan en pijn ter hoogte van de aanhechting.

Als de klachten langer aanwezig zijn kunnen er ook klachten in rust blijven bestaan, waardoor sporten moeizaam gaat of helemaal niet meer mogelijk is. Vaak worden deze klachten gezien bij sporten met veel sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal.

Bij sporten waarbij veel belasting op de kniepees komt, zoals hardlopen, veldsporten of bergwandelen komt deze blessure ook regelmatig voor.

Het kniegewricht

De knie is een scharniergewricht die boven- en onderbeen met elkaar verbindt. Aan de voorzijde van het  kniegewricht bevindt zich de knieschijf (patella).

Door samenwerking tussen de bovenbeenspieren (quadriceps) en dijbeenspieren (hamstrings) kan de knie buigen en strekken. Het overbrengen van strekkrachten gebeurt via pezen die aanhechten aan de knieschijf.

De jumpers knee ontstaat door een overbelasting van de patellapees. Dit begint vaak met acute overbelasting, waarbij microscheurtjes in de pees ontstaan.

Het lichaam heeft niet de tijd dit goed te herstellen voor een volgende training, waardoor er opnieuw microscheurtjes ontstaan, de tendinose.

Uiteindelijk leidt dit tot een verminderde peeskwaliteit. Dit uit zich in pijnklachten aan de onderzijde van de knieschijf, welke in een later stadium ook in rust kunnen blijven bestaan.

Behandeling

Als de diagnose gesteld is, zullen de verschillende behandelopties met u worden doorgenomen. In overleg met u zal een, voor dat moment, beste behandeling worden bepaald.

De behandeling bestaat uit meerdere facetten. Het is belangrijk om te weten dat peesherstel langzaam verloopt, waardoor vaak een langdurige actieve revalidatie nodig is van soms enkele maanden.

De behandeling:

  • Aanpassen sportbelasting onder de pijngrens om de basisconditie op peil te houden.
  • Intensieve krachttraining voor de patella-pees en bovenbeen spieren
  • Optimaliseren van de motorcortex d.m.v. neuroplastiche training
  • Verbeteren romp, knie en enkelstabiliteit middels oefentherapie en sport.

Techniek bij de uitvoering van uw training is erg belangrijk, hiervoor is fysiotherapeutische aansturing en begeleiding nodig. Met name het neuroplastich trainen heeft aansturing en uitleg nodig.

Het is belangrijk om te weten dat de oefeningen in het begin de herkenbare pijn vaak provoceren. Schrik daar niet van, de pees moet juist belast en geprikkeld worden. Deze pijn mag maximaal 48 uur duren.

Overleg bij hevigere pijnklachten met uw fysio over de aanpassing van de intensiteit en frequentie (hoeveelheid series en herhalingen) van de oefeningen, maar stop de actieve oefentherapie vooral niet!

Wat moet ik vooral niet doen bij een tendinopathie.

Op onze pagina over peesontstekingen kunt u veel tips lezen over de dingen die u vooral niet moet doen bij een tendinopathie.

Hoe vaak komt dit voor?

Bij amateursporters komt het van 2.5% onder voetballers tot 14.4% bij volleyballers voor (Zwerver et al 2011). Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en vaker bij jongeren.

In een onderzoek in Noorwegen (Lian et al, 2005) werd deze blessure onder professionele volleyballers zelfs bij 44,6% gezien en bij basketballers bij 31.9%.

F.A.Q.

Moet ik tapen?

Is sommige gevallen verlicht het de pijn, alleen een tapje is niet voldoende om u van de pijn af te helpen.

Is een spingers knie het zelfde als een jumpers knee?

Ja dit is het zelfde

Mag ik hardlopen

Dit kunt u het beste overleggen met de fysio

Wat is oscood schlatter

Bij Osgood-Schlatter is er sprake van een wilde aangroei van een stukje aan het scheenbeen.

Moet ik een kniebandje dragen

Een kniebandje maakt de kniepees niet veel beter maar kan de pijn wel verzachten.