Fysiotherapie in Culemborg

Sinds 2015 zitten wij met een vestiging in Culemborg. Alpha fysiotherapie (toen nog fysiotherapie Beesd) had zich in eerste instantie aangesloten bij de Crossfit. Omdat we toen op de Helling zaten was onze naam toen Fysiotherapie de Helling. Uiteindelijk hebben we voor de naam  Alpha fysiotherapie gekozen. Kortom fysiotherapie Beesd en fysiotherapie de Helling zijn Alpha fysiotherapie geworden.

Fysiotherapie de Helling

Omdat de locatie op de Helling slecht toegankelijk is door een steile trap wilde we graag een locatie die gelijkvloers was. Vandaar dat we zijn verhuisd naar de Postmastraat, dit is een locatie met meerdere ruimtes op begane grond en beschikt over een lift, mocht dat nodig zijn.

Hier hebben we beschikking over meerdere behandelruimtes die allen makkelijk begaanbaar zijn. Hieronder ziet u een foto van onze nieuwe locatie. We zijn hier ieder dag geopend voor therapie. Ook in de avonduren zijn onze fysio’s werkzaam. Op zaterdag kunt u wel behandeld worden maar dan moet u naar Beesd of Tiel komen.

Verhuizen binnen Culemborg

Uiteraard hebben we onze expertise die garant staat voor kwaliteit ook meegenomen naar de Postmastraat. Hier beschikken we over moderne trainingsapparatuur en kunt u goed revalideren. Zo nodig kunt u aan de overkant bij het fitnesscentrum door trainen of bij een andere sportaccommodatie uw fitness voorzetten.

Hieronder treft u een stukje uit de krant van de Culemborgse courant. 

CULEMBORG

Fysiotherapie De Helling in Culemborg is afgelopen weekend verhuisd naar de Postmastraat. De praktijk was op de eerste verdieping van het fraaie havenpand uit haar jasje gegroeid en zocht wat anders, groter en op de begane grond. Dat is de Postmastraat geworden, vlakbij de nieuwbouw en de renovatiewijken van de stad.

Vincent Rinck en Maarten Theijsmeijer zijn het samen eens. Ze vertellen dat Fysiotherapiepraktijk De Helling ongeveer anderhalf jaar draait. Het eerste jaar stond geheel in het teken van kennismaking en opbouw. Het laatste half jaar werd de aanloop alleen maar groter en werd naarstig gezocht naar een nieuwe stek.

Specialiseren

Hier kunnen we weer verder uitbreiden en specialiseren. De echografie, dry needling, manuele en oedeem therapie, revalidatie en sport. Alles heeft een plaats. We gaan tegelijkertijd de openingstijden verder verruimen, maar blijven wel op afspraak werken.

We zetten voort wat opgebouwd is, alleen op grotere schaal.”Vincent knikt en vertelt dat bijvoorbeeld geavanceerde echoapparatuur wordt ingezet bij de nieuwe peesbehandeling Epte. Hierbij wordt onder echo-begeleiding een geblesseerde pees ‘aangeprikt’, als er bijvoorbeeld sprake is van hielspoor, tenniselleboog, schouder, knie of andere peesontstekingen.

Personal training

Vervolgens wil hij de personal training niet onbenoemd laten. Maarten: ,,Vincent neemt dit in Culemborg regelmatig voor zijn rekening en gaat trainen met een doordacht programma om de belastbaarheid te verhogen.

”Fysiotherapeut Vincent Rinck is in Culemborg geen onbekende. Hij heeft als sporter en als fysiotherapeut een zeer breed netwerk in de stad en werpt zich vol overgave op de toekomst. Inmiddels heeft hij de eerste behandelingen in het nieuwe pand al achter de rug en dat bevalt goed.

Fysiotherapiepraktijk De Helling is de tweede vestiging van Fysiotherapiepraktijk Beesd. In het nieuwe jaar gaan beide praktijken verder onder de noemer Alpha Fysiotherapie,. De groei van beide praktijken maakt het makkelijker om onder dezelfde naam te opereren en zo de herkenbaarheid te vergroten.

Heeft u andere zorg nodig in Culemborg?

Voor klachten op het gebied van gezondheid kunt u als eerste het beste terecht bij uw huisarts. Hij/zij verwijst u indien noodzakelijk door naar een specialist, fysiotherapeut of naar het sociale wijkteam in uw buurt.

Voor vragen over het opgroeien en opvoeden van uw kind kunt u terecht bij het CJG of de afdeling jeugdgezondheidszorg van de GGD Gelderland-Zuid in Tiel. Heeft u zorgen of twijfels over het zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, dan kunt u zich wenden tot het Wmo-team van de gemeente Culemborg, Kleurrijk Wonen of de sociale wijkteams.

Mantelzorgers kunnen met hun vragen terecht bij het Mantelzorgsteunpunt van ELK Welzijn. Wilt u uw waardering uiten voor degene die voor u zorgt? Overweeg dan eens gebruik te maken van het Mantelzorg compliment. De Thuiszorginstellingen kunnen u informeren over hun aanbod van zorg en ondersteuning. In de thuiszorgwinkel op de markt in Culemborg kunt u hulpmiddelen lenen, huren of kopen. Ook zijn er in Culemborg diverse rolstoeluitleenpunten.

Speciaal voor mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten is er inloopcentrum Binnenwaard.

Culemborgkanmeer is een website waar u meer informatie kunt vinden

Vincent Rinck is uw specialist in:

Myofasciale therapie

De myofasciale therapie is een redelijk nieuwe vorm van fysiotherapie. Deze therapie is vooral gespecialiseerd in spierpijn dat veroorzaakt wordt doordat de spierfunctie niet meer of niet naar behoren werkt. Dit kan leiden tot overbelasting van de spieren. De punten in deze spieren die de pijn veroorzaken, worden ook wel Trigger punten of Trigger points genoemd. Om deze Trigger punten op te kunnen sporen en te kunnen behandelen is een goede diagnose van de spieren en spiervliezen nodig. Uiteindelijk kun je bij de myofaciale therapeut terecht voor het behandelen van deze pijnen. Deze therapie wordt ook wel eens Triggerpointtherapie genoemd.

Triggerpunten (triggerpoints)

Deze pijnpunten zijn eigenlijk verkrampte stukjes die je midden op een spier kunt aantreffen. Er kunnen verhardingen van de spiervliezen ontstaan, waardoor de spieren gespannen blijven. Je spreekt dan van een storing tussen het spier- en zenuwstelsel.

Deze triggerpunten ontstaan vaak doordat de spiervezels, die samen de spier vormen, zelfs in een rusttoestand gespannen blijven. Dit zorgt weer voor spierverkortingen en meer aangespannen spieren waardoor er een pijnpunt of zelfs een pijngebied ontstaat.

Veel voorkomende klachten die veroorzaakt kunnen worden door triggerpoints zijn hoofdpijnklachten zoals migraine, pijn in de nek en kaak, pijn in de rug, zowel in het hoge als het lage gedeelte, RSI klachten en veel pijn in de billen en benen.

Andere gezondheidsklachten

Maar naast pijn kunnen deze triggerpoints ook klachten veroorzaken als duizeligheid, oorpijn, bijholte ontsteking, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen en een doof gevoel of tintelingen in handen en voeten.

Myofasciaal pijnsyndroom

Al deze klachten in het bewegingsapparaat worden bij elkaar het myofasciaal pijnsyndroom genoemd. Door dit pijnsyndroom kun je beperkt worden in je beweging, je spieren worden stijf en je krijgt ook steeds minder kracht in je spieren. Om dit pijnsyndroom te kunnen bestrijden is een tijdige en goede diagnose van de arts of fysiotherapeut nodig.

Behandeling door de myofasciale therapeut

Zoals eigenlijk alle fysiotherapeuten begint ook de myofasciale fysiotherapeut met een intake gesprek. Naar aanleiding van dat gesprek stelt hij een behandelplan op. Dan wordt de patiënt onderzocht. De therapeut gaat op zoek naar de triggerpoints. Als eerste onderzoekt hij natuurlijk het pijngebied, dus de pijnpunten en het uitstralingsgebied. Hij probeert de spieren te vinden die de pijn veroorzaken. Als hij die gevonden heeft gaat hij die spier onderzoeken en zo vindt hij uiteindelijk de triggerpunten.

De myofasciale therapeut heeft speciale behandelingstechnieken die jou van je pijn af kunnen helpen. Dit zijn o.a.:

  • Dry needling

    Hierbij maakt de therapeut gebruik van acupunctuurnaalden, waarmee hij de pijnpunten aanprikt. Hierdoor kan de pijn vrijwel direct verdwijnen en je mobiliteit versterken.|

  • Stretching

    Bij stretching rekt de fysiotherapeut de spieren langzaam uit door manuele rekkingstechnieken, maar hij geeft je ook vaak bepaalde rekoefeningen. Met deze technieken en oefeningen kan het pijngebied in jouw lichaam weer snel herstellen.

  • Warmtetherapie

    Met infraroodlampen of voorverwarmde dekens worden de spieren goed verwarmd, zodat ze soepeler worden. Maar de fysiotherapeut laat zijn patiënten ook wel oefeningen doen in een warmwaterbad.

Evidence based therapy

De meeste myofasciale therapeuten streven naar ‘Evidence based therapy’. Dit houdt in dat de therapeut op een bepaalde manier behandelt. Bij deze manier van behandelen is het de bedoeling dat de behandeling gebaseerd is op beschikbare informatie over de-efficiëntie en effectiviteit van de behandeling. Op deze manier kan hij de patiënt op de meest verantwoorde manier helpen en dit ook nog bewijzen.