Mijn naam is Jelmer van der Linden, geboren in het jaar 1996 in Culemborg. Ik ben een hardloper en een fysiotherapeut in opleiding. Zo’n 12 keer per week strik ik de veters van mijn Adidas hardloopschoenen en ga ik de deur voor een run.
In mijn nog prille atletiek carrière heb ik al meerdere prestatie neergezet waar ik enorm trots op terugkijk. Zo wist ik al tweemaal Nederlands kampioen te worden bij de junioren en 1x zilver en 3x brons bij de senioren. Daarnaast loop ik een kilometer in 2:23 min en de 10km in 29:51 min.
Voor komende jaren heb ik uiteraard weer nieuwe en hogere doelen gesteld. Mijn grote doel dit jaar was het Europees Kampioenschap in Paris, maar door het COVID-19 virus verwacht ik dat ook deze afgelast gaat worden. Het is dus opeens een heel vreemd seizoen geworden.
Een seizoen momenteel nog zonder doel. Dit voelt vreemd en onwennig. Als atleet en persoon heb ik mijzelf altijd doelen op korte en lange termijn gesteld. Dit is voor mij een manier op gemotiveerd te blijven en om ergens naartoe te werken. Maar gelukkig is elke andere atleet op de wereld in dezelfde situatie!
Desondanks heb ik samen met een vriend wel een oplossing gevonden! Zaterdag 25 April hebben wij de CoronaSolo5k georganiseerd. De bedoeling is dat iedereen een 5km loopt op de zelfde dag, om op deze manier toch een soort van race tegen elkaar te creëren. Een belangrijke regel: dit moet wel solo!
Hoe ziet mijn voorbereiding er naar deze wedstrijd uit en hoe zorg ik dat ik in topvorm aan de start sta? Naast het lopen van 100-140 km per week in verschillende trainingsvormen komt het in de hardlooptop ook aan op de details.
Wellicht wat minder als in de Formule 1 of het wielrennen, maar het is toch zeker ook hier van belang. Zo zie je bijvoorbeeld in de laatste jaren een revolutie in het hardloopschoeisel ontstaan.
Waar eerst gedacht werd dat een marathonwedstrijdschoen zo minimalistisch mogelijk moest zijn, zie je nu een trend ontstaan met steeds dikkere zolen. In deze zolen zijn vervolgens carbonplaten verwerkt die in combinatie met het juiste omliggende materiaal een voordeel zouden kunnen opleveren.
Dit zijn wellicht maar een paar seconde per kilometer, maar je kunt je voorstellen dat dat op een marathon (42,1km) aanzienlijk kan zijn!
Ook ik houd mij hiermee bezig, ik loop dan wel geen marathons, maar ook met baanwedstrijden voel ik het effect van goed schoeisel en kleding. Het is ook vooral het gevoel voor mij wat er bij komt kijken. Naast materialistische details zijn er ook andere aspecten die mij zowel mentaal als fysiek helpen om maximaal te presteren.
Zo helpt bijvoorbeeld Alpha Fysiotherapie Culemborg mij met het verhelpen en preventie van sport gerelateerde klachten en voor een belangrijke wedstrijd scheer ik mijn benen. Ik realiseer en weet dat, kijkend naar het effect op aerodynamica, dit voor het hardlopen minimaal zal zijn.
Ik ga weer de deur uit voor mijn tweede run van vandaag. Hopelijk vond je het interessant om een kijkje te krijgen in mijn wedstrijdvoorbereiding. Bedankt voor het lezen!
Jelmer