Covid revalidatie

Covid revalidatie

Post COVID en long COVID

Voor sommige patiënten die COVID-19 hebben gehad , kunnen de symptomen van de ziekte lang aanhouden nadat de infectie voorbij is. Deze pechvogels, die het zogenaamde post-COVID-syndroom hebben, of long COVID, hebben mogelijk meer revalidatie nodig om terug te keren naar dagelijkse activiteiten of werk. 

Om deze patiënten te helpen, heeft Alpha een programma om patiënten te laten, terug keren naar het dagelijkse leven en werk. Hieronder beantwoord Chantal enkele vragen over deze zogenaamde post- of, long COVID;

Wat zijn de symptomen van het post-COVID-syndroom?

Wat we bij de meeste mensen zien, is vermoeidheid. En niet zomaar een vermoeidheid, maar een diepe vermoeidheid. Je hoort bijvoorbeeld: ‘Ik doe een dutje van vier tot vijf uur na iets simpels als de was doen of een blokje om met de hond.’ Het is verbazingwekkend hoe uitgeput mensen zich kunnen voelen met slechts een klein beetje activiteit.

Het tweede probleem dat we vaak zien is kortademigheid, op zich logisch want we weten dat COVID op lange termijn veranderingen kan veroorzaken in de longen, zoals longziekten, enzovoort, en dat kan leiden tot langdurige kortademigheid. Dus dat komt ook vrij vaak voor.

Bij ongeveer 30% van de mensen komen daarbij ook neurologische klachten voor zoals, hoofdpijn, duizeligheid en spierzwakte. 

Veel voorkomende symptomen van acute COVID-19 waren de volgende:

  • vermoeidheid
  • ademhalingsproblemen
  • neurologische problemen
  • slaapproblemen
  • problemen met de mentale gezondheid

Ongeveer 34% van de deelnemers heeft moeite met huishoudelijke taken vanwege vermoeidheid en 67% was niet meer in staat om fulltime te werken. 

Komt het post-COVID-syndroom alleen voor bij mensen met een ernstige ziekte?

“We hebben dit ook gezien bij mensen die geen problemen hebben gehad die niet in het ziekenhuis hebben gelegen en of milde symptomen hebben gehad en zien dat de klachten na verloop van tijd erger worden, ongeveer twee weken na hun infectie.

Er lijkt ook een relatie te zijn met de leeftijd, en dat zou erop kunnen wijzen dat sommige mensen gewoon gevoeliger zijn voor de infectie naarmate we ouder worden. Helaas kan iedereen long covid krijgen.

Wat is het doel van het programma?

Het programma is niet alleen voor mensen die weer proberen terug aan het werk te gaan, maar voor iedereen die probeert terug te keren naar hun basisleven. Het doel zal voor iedereen anders zal zijn , want sommige mensen komen als marathonlopers, of als piloten en anderen willen gewoon weer in staat zijn om met de hond een blokje te lopen. We werken met al die mensen samen om te begrijpen wat hun doelen zijn. 

Hoe lang duurt het herstel van het post-COVID-syndroom en herstellen patiënten volledig?

Onze behandelingen worden geleid door onze eerdere ervaringen, met name omdat we nog niet zo heel veel weten, wat we wel zien is dat patiënten erg genieten van het programma.

Ze zien voordelen. Ze melden een beter uithoudingsvermogen met activiteiten, verminderde kortademigheid en komen langzaam weer op de been. We hebben individuen door de programma’s weer aan het werk laten gaan. De meeste patiënten herstellen, ik zou zeggen ergens tussen de zes en twaalf weken na het begin van hun infectie.

Neem voor meer informatie contact op, zodat we ook u goed kunnen begeleiden in de revalidatie na COVID.