Diabetes

Diabetes

Diabetes mellitus of suikerziekte

DM is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij het lichaam niet meer goed de bloedsuikerspiegel kan regelen. De onderliggende oorzaak van diabetes verschilt per type. Maar het maakt niet uit wat voor soort diabetes u heeft, het kan leiden tot een teveel aan suiker in uw bloed. Te veel suiker in uw bloed kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Chronische aandoeningen omvatten diabetes type 1 en diabetes type 2. Potentieel omkeerbare aandoeningen omvatten prediabetes en zwangerschapsdiabetes. Prediabetes is vaak de voorloper van diabetes, tenzij passende maatregelen worden genomen om progressie te voorkomen. Zwangerschapsdiabetes treedt op tijdens de zwangerschap, maar kan verdwijnen nadat de baby er is.

Oorzaken

Hiervoor is het zinvol om te begrijpen hoe glucose normaal in het lichaam wordt verwerkt.

Hoe insuline werkt

Insuline is een hormoon dat afkomstig is van een klier die zich achter en onder de maag (alvleesklier) bevindt.

 • De alvleesklier scheidt insuline af in de bloedbaan.
 • De insuline circuleert, waardoor suiker uw cellen kan binnendringen.
 • Insuline verlaagt de hoeveelheid suiker in uw bloedbaan.
 • Naarmate uw bloedsuikerspiegel daalt, neemt ook de afscheiding van insuline uit uw alvleesklier toe.

De rol van glucose

Glucose – een suiker – is een energiebron voor de cellen waaruit spieren en andere weefsels bestaan.

 • Glucose is afkomstig van twee belangrijke bronnen: voedsel en uw lever.
 • Suiker wordt opgenomen in de bloedbaan, waar het met behulp van insuline de cellen binnendringt.
 • Je lever slaat glucose op en maakt het aan.
 • Als uw glucosespiegel laag is, bijvoorbeeld als u al een tijdje niet gegeten heeft, breekt de lever opgeslagen glycogeen af ​​in glucose om uw glucosespiegel binnen een normaal bereik te houden.

De symptomen

Laat uw bloedsuikerspiegel testen als u een van deze dingen ervaart

Als u een van de volgende dingen ervaart, raadpleeg dan iemand om uw bloedsuikerspiegel te laten testen:

 • Veel plassen, vaak ’s nachts
 • Erg veel dorst hebben
 • Afvallen zonder moeite
 • Veel honger hebben
 • Hebben van een wazig zicht
 • Gevoelloze of tintelende handen of voeten
 • Erg veel moe zijn
 • Een zeer droge huid hebben
 • Hebben van zweren die langzaam genezen

Symptomen van diabetes type 1

Mensen met type 1 kunnen ook last hebben van misselijkheid, braken of buikpijn. Symptomen van type 1 kunnen zich binnen enkele weken of maanden ontwikkelen en kunnen ernstig zijn. Type 1 begint meestal als u een kind, tiener of jongvolwassene bent, maar kan op elke leeftijd voorkomen.

Symptomen van diabetes type 2

Type 2 symptomen ontwikkelen zich vaak over meerdere jaren en kunnen lang sluimeren zonder opgemerkt te worden (soms zijn er helemaal geen merkbare symptomen). Type 2 begint meestal als u volwassen bent, hoewel steeds meer kinderen, tieners en jonge volwassenen het ontwikkelen. Omdat de symptomen moeilijk te herkennen zijn, is het belangrijk om de risicofactoren voor type 2 te kennen en uw arts te raadplegen als u een van deze symptomen heeft.

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes verschijnt meestal halverwege de zwangerschap en heeft meestal geen symptomen. Als u zwanger bent, moet u tussen 24 en 28 weken zwangerschap worden getest op zwangerschapsdiabetes, zodat u indien nodig wijzigingen kunt aanbrengen om uw gezondheid en de gezondheid van uw baby te beschermen.

Hoe voorkom ik het?

Type 1 kan niet worden voorkomen. Maar met een gezonde levensstijlkeuzes kan prediabetes, type 2 en zwangerschapsdiabetes wel voorkomen en verholpen worden.

 • Eet gezond etenKies voedingsmiddelen met minder vet en calorieën en meer vezels. Focus op fruit, groenten en volle granen. Streef naar afwisseling.
 • Doe meer aan lichaamsbewegingStreef naar ongeveer 30 minuten matige aërobe activiteit op de meeste dagen van de week, of ten minste 150 minuten matige aërobe activiteit per week.
 • Verlies overtollige kilo’s. Als u te zwaar bent, kan het verlies van zelfs 7% van uw lichaamsgewicht het risico te verminderen. Probeer tijdens de zwangerschap echter niet af te vallen. Bespreek met uw arts hoeveel gezond u tijdens de zwangerschap kunt aankomen. Om uw gewicht binnen een gezond bereik te houden, concentreert u zich op permanente veranderingen in uw eet- en bewegingsgewoonten. Motiveer uzelf door de voordelen van afvallen te onthouden, zoals een gezonder hart, meer energie en een beter gevoel van eigenwaarde.

Beweegprogramma

Voor wie?
Het beweegprogramma dat wij hiervoor aanbieden is bedoeld voor mensen met type 2 die te weing bewegen, of moeite hebben dit te onderhouden. Het beweegprogramma wordt samen met u opgesteld en gaat minimaal 12 weken duren, waarin er 2 keer per week getraind moet worden.

Kosten en vergoeding
Op verwijzing van uw huisarts of specialist kunt u deelnemen aan het KNGF Beweegprogramma DM Type 2. De kosten voor dit beweegprogramma worden vaak (gedeeltelijk) vergoed door uw zorgverzekeraar. Hoeveel u vergoed krijgt heeft te maken met welke polis u heeft afgesloten. Kijk voor meer informatie in uw polisvoorwaarden.