DM is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij het lichaam niet meer goed de bloedsuikerspiegel kan regelen. De onderliggende oorzaak van diabetes verschilt per type. Maar het maakt niet uit wat voor soort diabetes u heeft, het kan leiden tot een teveel aan suiker in uw bloed. Te veel suiker in uw bloed kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.
Chronische aandoeningen omvatten diabetes type 1 en diabetes type 2. Potentieel omkeerbare aandoeningen omvatten prediabetes en zwangerschapsdiabetes. Prediabetes is vaak de voorloper van diabetes, tenzij passende maatregelen worden genomen om progressie te voorkomen. Zwangerschapsdiabetes treedt op tijdens de zwangerschap, maar kan verdwijnen nadat de baby er is.
Hiervoor is het zinvol om te begrijpen hoe glucose normaal in het lichaam wordt verwerkt.
Insuline is een hormoon dat afkomstig is van een klier die zich achter en onder de maag (alvleesklier) bevindt.
Glucose – een suiker – is een energiebron voor de cellen waaruit spieren en andere weefsels bestaan.
Laat uw bloedsuikerspiegel testen als u een van deze dingen ervaart
Als u een van de volgende dingen ervaart, raadpleeg dan iemand om uw bloedsuikerspiegel te laten testen:
Mensen met type 1 kunnen ook last hebben van misselijkheid, braken of buikpijn. Symptomen van type 1 kunnen zich binnen enkele weken of maanden ontwikkelen en kunnen ernstig zijn. Type 1 begint meestal als u een kind, tiener of jongvolwassene bent, maar kan op elke leeftijd voorkomen.
Type 2 symptomen ontwikkelen zich vaak over meerdere jaren en kunnen lang sluimeren zonder opgemerkt te worden (soms zijn er helemaal geen merkbare symptomen). Type 2 begint meestal als u volwassen bent, hoewel steeds meer kinderen, tieners en jonge volwassenen het ontwikkelen. Omdat de symptomen moeilijk te herkennen zijn, is het belangrijk om de risicofactoren voor type 2 te kennen en uw arts te raadplegen als u een van deze symptomen heeft.
Zwangerschapsdiabetes verschijnt meestal halverwege de zwangerschap en heeft meestal geen symptomen. Als u zwanger bent, moet u tussen 24 en 28 weken zwangerschap worden getest op zwangerschapsdiabetes, zodat u indien nodig wijzigingen kunt aanbrengen om uw gezondheid en de gezondheid van uw baby te beschermen.
Type 1 kan niet worden voorkomen. Maar met een gezonde levensstijlkeuzes kan prediabetes, type 2 en zwangerschapsdiabetes wel voorkomen en verholpen worden.
Voor wie?
Het beweegprogramma dat wij hiervoor aanbieden is bedoeld voor mensen met type 2 die te weing bewegen, of moeite hebben dit te onderhouden. Het beweegprogramma wordt samen met u opgesteld en gaat minimaal 12 weken duren, waarin er 2 keer per week getraind moet worden.
Kosten en vergoeding
Op verwijzing van uw huisarts of specialist kunt u deelnemen aan het KNGF Beweegprogramma DM Type 2. De kosten voor dit beweegprogramma worden vaak (gedeeltelijk) vergoed door uw zorgverzekeraar. Hoeveel u vergoed krijgt heeft te maken met welke polis u heeft afgesloten. Kijk voor meer informatie in uw polisvoorwaarden.