FSWT en RSWT shockwave therapie

Gefocusseerde versus radiale shockwave therapie

Bij Alpha fysiotherapie beschikken we over alle twee de apparaten.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de toepassing van shockwavetherapie effectief is. Doordat traditionele therapieën in sommige gevallen niet het gewenste effect hebben, wordt shockwave therapie als een waardevolle behandelmethode gezien. Shockwavetherapie is een relatief jonge therapie met diverse verschijningsvormen en applicatiegebieden.

Verschillen FSWT en RSWT

Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen gefocusseerde shockwave therapie (FSWT) en radiale shockwave therapie (RSWT)? Graag reiken we u een overzicht aan, zodat u de meest effectieve keuze maakt voor uw dagelijks handelen als fysiotherapeut.

Internationaal worden zowel radiale als gefocusseerde shockwave-apparaten gebruikt. De meeste wetenschappelijke evidentie over shockwavetherapie is toegespitst op de gefocusseerde variant. Gefocusseerde shockwave therapie (FSWT) is de oorspronkelijke vorm van shockwavetherapie en kent al een langer bestaan dan de radiale variant.

Ook bij radiale shockwave therapie (RSWT) is er echter sprake van een stijgend aantal publicaties. Dit zien we terug in het gebruik van radiale shockwave therapie. De techniek bij radiale shockwave therapie, waarbij de energie wordt opgewekt door luchtdruk of een electromagnetisch veld, is voordeliger in vergelijking met gefocusseerde shockwave therapie, waardoor de meeste fysiotherapeuten starten met de radiale variant. Bij Alpha fysiotherapie beschikken we over alle twee de apparaten.