Fysiotherapie na Corona

Fysiotherapie na Corona

Coronafysio

Heeft u corona gehad en is uw spierkracht verzwakt of heeft u langdurige klachten die hierbij passen, zoals kortademigheid en vermoeidheid? Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij goed helpen.

Er zijn in samenwerkeing met Longfonds, KNGF, longartsen, verpleegkundigen en andere partijen aanbevelingen opgesteld, waarmee er een goed advies tot stand is gekomens voor de behandeling.

(Long) Covid

Vaak is er een lange periode meerdere keren per week therapie nodig voor het verbeteren van conditie, fitheid en spierkracht. Een fysiotherapeut kan beoordelen welke fysieke problemen en mogelijkheden er zijn.

Een fysio kan met name goed helpen als iemand lichamelijke symptomen heeft, zoals verminderde spierkracht, het minder kunnen inspannen en problemen bij de ademhaling. Als u ook mentale of sociale problemen heeft, zoals angst, dan bent u bij ons aan het goed adres want ook hierin kunnen wij u goed begeleiden.

Longfysiotherapeut

Longfysiotherapeuten weten dat u na corona verschillende klachten kan hebben. Na de intake kunnen ze beter inschatten waar u het best geholpen mee bent en wat u er tegen kunt doen.

Soms verwijzen ze u terug naar een longarts, huisarts of verwijzen ze door naar een diëtist, psycholoog, logopedist of ergotherapeut.

Covid

Hoe ziet een traject eruit?

  • Bij de start gaat de meeste aandacht naar de dagelijkse activiteiten het ADL. Zoals het opstaan uit bed, weer leren lopen en of traplopen.
  • Goede verdeling van uw energie is bij de start erg belangrijk. Bent u verzwakt, forceer het dan niet. De therapeut zal u begeleiden in hoe vaak, lang en hoe veel u kunt inspannen. Meer is niet altijd beter, soms zelfs slechter.
  • Wanneer je longfysiotherapeut vindt dat u er weer klaar voor bent, dan gaat u intensiever trainen om weer kracht en spiermassa op te bouwen.

Vergoedingen na Corona

Door de uitbreiding van het basispakket kunnen coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg:

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 extra behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal acht extra behandeluren.
  • Dieetadvies: maximaal 7 uur extra advies

Het enige dat u zelf moet betalen, is het eigen risico van uw zorgverzekering. Die bedraagt in veel gevallen 385 euro. Uiteraard is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig. U moet met therapie starten binnen één maand na verwijzing en duurt maximaal een half jaar. Dit kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

Beweegtips

Kom je niet in aanmerking of ben je klaar met de behandeling en wil je zelf verder met bewegen? Bekijk dan de bewegingsadviezen.