Neuroplastisch trainen (TNT) is een training, waarbij met behulp van geluid, niet alleen uw spieren worden aangesproken, maar ook uw hersenen worden gestimuleerd.
Voor het geluid maakt men gebruik van een metronoom, waarbij de metronoom het tempo van een oefening aangeeft. Een metronoom kent u wellicht van het aangeven van een maat bij het bespelen van een muziekinstrument, zoals een piano.
Met een metronoom worden uw hersenen, en dan met name, de motor cortex meer gestimuleerd. Deze stimulatie zal op den duur meer trainingseffect hebben dan normale training. Wij gebruiken dit bij de revalidatie van peesontstekingen, maar afgevraagd kan worden of we dit niet veel vaker moeten gebruiken.
In theorie zouden we dus door signaalverbetering, uw revalidatietijd kunnen verkorten, uw pijn verminderen, en het risico op terugkerende pijn in uw pees kunnen verkleinen.
Pees-neuroplastische training is ontstaan in een poging de spier beter aan te sturen. Onderzoek heeft aangetoond dat oefeningen in combinatie met een metronoom of het aangeven van ritme, training effectiever maakt.
Het bleek dat op micro niveau bij sommige mensen een spier nooit helemaal rustig werd, doordat de spier altijd maar bleef doorgaan kon ook de pees niet geheel tot rust komen.
Mogelijk zorgt dit er dus mede door dat een pees lastig tot helemaal niet te genezen valt. Door ook de aansturing vanuit de hersenen beter te trainen, kan een spier wel beter ontspannen en de pees sneller herstellen.
We weten dat er bij mensen bij wie de pijn uit een pees is verdwenen na de juiste fysiotherapie of bij mensen die een operatie hebben ondergaan er vaak, nog steeds een tekort aan kracht in de spier/pees kan zijn.
Door aanhoudende corticale remming van de hersenen, is mogelijk nooit de spier optimaal benut. Stimuleer ook de hersenen die de spier moeten aansturen meer en maak veel meer progressie.
Als u fysiotherapie heeft gehad voor een tenniselleboog, een jumpers knee, achillespees tendinopathie of rotator cuff-gerelateerde pijn en na 6-8 weken geen verbetering hebt gekregen, dan is het raadzaam om dit eens met een fysiotherapeut te bespreken die hier ervaring mee heeft. Bij ons werken therapeuten die met dit principe kunnen omgaan.
Bij een tendinopathie kunnen uw zenuwen goed werken, maar het deel van uw hersenen die uw pijnlijke pees besturen, geven niet de juiste signalen naar de spier / pees door, om deze goed te laten werken.
Neuroplastisch trainen kan dit zogenoemde plaatje in uw hersenen weer herstellen of verbeteren. Deze neuroplastische training combineren wij met heavy slow resistance training, voor een optimaal resultaat.
Heavy slow resistance training is zware, langzame weerstandstraining (HSRT) op de spier en pees, hierbij moet u tenminste op 70 tot 85% van één herhalingsmaximum (RM) zitten, om maximaal effect te halen.
Uit onderzoeken blijkt dat dit een van de beste trainingsvormen is bij een tendinopathie. Uw pees en spier worden sterker maar daarnaast geeft deze training ook de meeste pijnverlichting op korte en lange termijn.
Heavy slow resistance training in combinatie met neuroplastische training door middel van bijvoorbeeld een metronoom zorgt voor een verbeterde motorische controle en helpt bij de revalidatie van uw peesklachten.
Neuroplasticiteit is de term die wordt gebruikt om aan te geven dat ons brein verandert als reactie op ons leven. Ons brein kan zichzelf reorganiseren. Het kan allemaal nieuwe verbindingen maken.
Maar ook verliezen. Ook kunnen we nieuwe hersencellen laten groeien. Onze hersenen zullen door een proces van neuroplasticiteit gaan als reactie op leren of letsel. Dit is een actief en continu proces.
Het blijkt dat standaard oefeningen niet altijd bij iedereen tot verbetering leiden. Veel mensen hebben aanhoudende pijn aan hun pees en helaas komen de klachten vaak terug.
Chronische tendinopathie is voor vele sporters en therapeuten een doorn in het oog. Het is een uitdaging om uit te leggen waarom sommige patiënten nooit herstellen en waarom veel patiënten door de tendinopathie steeds terugkerende pijn aan hun pezen krijgen.
Neuroplasticiteit en betrokkenheid van de hersenen, lijken van groot belang bij de behandelstrategieën om deze peesproblemen op de juiste manier aan te pakken. Ebonie Rio is een fysiotherapeut die veel onderzoek doet naar neuroplastisch trainen. We hebben hierover veel van haar kunnen leren.
Het is bekend dat sommige van ons een tendinopathie in onze benen, schouders of ellebogen hebben, maar geen pijn. Achilles tendinopathie is een veel voorkomende oorzaak van enkelpijn bij hardlopers.
Soms zien we hardlopers met alleen pijn in de rechter achillespees, maar een tendinopathie in beide achillespezen. Waarom doet dan maar één achillespees pijn?
Het blijkt dat de manier waarop de hersenen een spier of pees besturen dit bepaalt. Het lijkt er zeker op dat de zenuwcontrole die door de hersenen wordt uitgeoefend, van invloed is op het herstel nadat de pijn van de tendinopathie is begonnen.
Echter we weten niet of de hersenen een rol spelen bij het ontstaan van de pijn in de eerste plaats.
Zenuwen die uit het ruggenmerg komen, worden spinale motorneuronen genoemd. Deze zenuwen beginnen in het ruggenmerg, verlaten de ruggengraat en gaan naar de spier. In de spier zitten motorische eenheden. Deze motorische eenheden zitten waar de spinale motorzenuwen eindigen of verbinding maken met je spier.
Je hersenen hebben zenuwcellen die de spinale motorneuronen besturen. De hersenen kunnen stimulerende of remmende controle hebben over de spinale motorneuronen.
Dat betekent dat de hersenen de spinale motorzenuwen kunnen stimuleren om een signaal naar de spier te sturen, of dat de hersenen de spinale zenuwen kunnen uitschakelen. Juist dit uitschakelen lijkt niet gebeuren bij mensen met chronische tendinopathie.
Wilt u de juiste begeleiding bij een peesblessure dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen voor wat meer uitleg.