Rugcentrum Culemborg

Rugcentrum Culemborg

Rugpijn

Al jaren gaan de meeste mensen in Nederland naar de fysiotherapeut voor rugpijn. Gelukkig worden we steeds beter in het behandelen van deze rugklachten.

Wilt u ook weer in de tuin kunnen werken zonder rugpijn, kunnen hardlopen of andere sporten doen, zonder de volgende dag als een oud wrak op te moeten staan? Dan is ons centrum zeker iets voor u.

Wij gaan rug en nekklachten op een onderbouwde en innovatieve wijze te lijf. Wij geloven in onze aanpak en samen kunnen we veel meer bereiken, op een veilige en verantwoorde manier.

Ontdek zelf ook wij wij voor uw rug en nekklachten kunnen doen.

Hoe werkt een intake?

Tijdens een uitgebreide intake worden uw problemen besproken. Aan de hand hiervan ontvangt u gerichte coaching, training en eventuele behandeling.

Vaak is een training alleen al voldoende om uw rugklachten te verhelpen en zijn daarnaast coaching gesprekken helemaal niet nodig.

Onderzoek toont echter wel aan dat diverse psychosociale factoren een rol kunnen spelen bij het herstel van rugpijn. De intake met uw eerste behandeling duurt 40 tot 50 minuten en bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • Een vraaggesprek
  • Een lichamelijk onderzoek
  • Bespreken van de rugplan
  • Eerste behandeling

Kijken jullie naar meer dan de rug alleen?

Omdat er meestal meerdere factoren zijn die uw klachten veroorzaken, kijken wij naar u als geheel. Mentale aspecten kunnen hierin ook meegenomen worden.

Zo kunnen we de oorzaak van uw klachten achterhalen en voorkomen dat deze in de toekomst terugkeren. Immers heeft stress vaak een grote invloed op uw lichaam.

Een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van uw klachten is dus erg belangrijk omdat we een behandelplan willen opstellen dat past bij uw persoonlijke situatie.

Heb ik zwakke rugspieren?

Een andere belangrijke factor bij langdurige lage rugklachten zijn verzwakte spieren die niet meer in staat zijn de wervelkolom, waar ze omheen liggen, aan te sturen.

Bij acute en chronische pijn worden deze belangrijke spieren helemaal niet meer door de hersenen en het zenuwstelsel geactiveerd waardoor extra pijn kan ontstaan. Als u al langere tijd last heeft van rugklachten of de klachten komen steeds weer terug dan heeft u mogelijk zwakke rugspieren.

Rugklachten kunnen in veel vormen voorkomen zo kunt u denken aan:

Maar pijn die in uw rug wordt ervaren kan ook vanuit uw bilspieren omhoog trekken. Vaak wordt uw rugpijn door meerdere dingen veroorzaakt. Daarom gaan we eerst goed op zoek naar de oorzaak van de klacht. Alleen dan kunnen we goed helpen.

Wat is het zorgplan rugpijn?

Een persoonlijk traject op basis van een goede inschatting van de ernst van uw rugpijn brengt u verder. Met het Zorgplan Rugpijn combineren het rugcentrum de laatste inzichten en richtlijnen tot de beste zorg voor u. Snel effectief en duurzaam, daar staan we voor.

U kunt bij ons per direct aan de slag, u krijgt een persoonlijk behandeltraject er vindt controle op voortgang en pijnafname plaats.

Duurzaam pijnvrij na afronding daar staan we voor net als voor de hoogwaardige kwaliteit o.b.v. de laatste richtlijnen en inzichten

Wij zijn aangesloten bij FysioTopics. Wilt u meer weten? Informeer dan naar de mogelijkheden en voordelen die het voor u heeft.

Wat zijn de kosten bij het rugcentrum?

De kosten die u bij ons maakt worden vergoed door uw verzekeringsmaatschappij. Natuurlijk hangt dat wel af van uw pakket. Voor de exacte informatie kunt u het beste contact opnemen met onze receptie, of bellen met 0345-68 16 45

De cijfers over rug en nek klachten

Ieder jaar gaan meer dan een miljoen Nederlanders met nek- en rugklachten naar de huisarts, anderhalf miljoen mensen belanden per jaar bij een fysiotherapeut. De kosten hiervoor bedragen per jaar 1,3 miljard euro, de uitgaven aan werkverzuim en arbeidsongeschiktheid een veelvoud daarvan.

Tussen de 50 en 90 procent van de volwassenen zal ooit in zijn leven een periode van lage rugpijn doormaken. Jaarlijks is dit ongeveer 20 procent van de bevolking.

Rugpijn is veel voorkomend en kan heel erg lastig zijn, maar het is zelden iets om je grote zorgen over te maken. 9 van de 10 keer gaat rugpijn binnen enkele weken vanzelf weer over.

9 x (On)zin over de rug

1. Bukken is slecht voor je

Onzin, uw rug is gemaakt om te buigen of te bukken. U hoeft niet bang te zijn om voorover te buigen. Bij echt zwaar tillen of deadliften is het handig om het gewicht dicht bij uw lichaam te houden en de rug recht te houden. Bukken is zelfs goed om regelmatig te doen zo blijft er een goede mobiliteit in uw rug en benen.

2. Rugpijn wordt veroorzaakt door te zware lichamelijke belasting

Het tillen van zware voorwerken hoeft helemaal niet schadelijk te zijn voor uw rug. En rug en de spieren van uw rug kunnen erg veel hebben. Natuurlijk heeft iedere spier zijn limiet en hebben rugspieren dat ook.

Maar zwaar tillen in niet perse slecht. Rugpijn kan ook door vele andere oorzaken veroorzaakt worden zoals stress of juist te weinig bewegen.

3. Krachttraining is slecht voor je

Krachttraining is juist heel goed om je lichaam en dus ook uw rug sterker te maken. Belangrijk zijn wel de uitvoering en de opbouw van uw schema. Onze fysiotherapeuten kunnen u hier goed bij helpen.

4. Op bed liggen is goed

Vroeger schreef de dokter bij rugklachten zes weken bedrust voor. De wetenschap heeft inmiddels bewezen dat niet bewegen tot een vertraagd herstel leidt.

Als gevolg van pijn verkrampen de spieren in de onderrug. Daarom is het juist heel belangrijk om te blijven bewegen als je last hebt van je rug.

5. Er is een MRI-scan nodig

U kunt beter naar een fysiotherapeut gaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat aanvullend onderzoek alleen nodig is als er verdenking is van ernstige aandoeningen, zoals kanker, fracturen of infecties.

Gelukkig zijn deze aandoeningen zeldzaam en komt dit voor bij slechts 1 procent van alle rugklachten wereldwijd.

Een MRI-scan gaat u waarschijnlijk niets over uw rugklacht vertellen, er is bijna altijd iets te zien is op de foto of MRI, maar vaak is er geen verband tussen de gevonden schade in de rug (die normaal kan zijn) en de klachten die u heeft.

6. Eenmaal rugklachten altijd rugklachten.

Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. We moeten niet te bang zijn voor rugpijn en het meer gaan benaderen als een verzwikte enkel. Het doet verrekte pijn en is heel vervelend, maar na een periode herstelt het lichaam weer en kun je pijnvrij bewegen. Het is belangrijk om trainingen stap voor stap op te bouwen.

7. Kan mijn wervel scheef staan?

Over het algemeen genomen kunnen wervels niet scheef staan. Uitzonderingen zijn ongelukken. Soms beweegt een van uw gewrichten wat minder goed. Een manueel-fysiotherapeut of chiropractor zet wervels dan ook niet recht, maar herstelt de bewegelijkheid van deze gewrichten.

8. Stijfheid in je rug na een training is een teken van rugproblemen

Het gevoel van stijfheid en spierpijn is geen teken van schade in je lichaam. Het geeft alleen aan dat je lichaam niet gewend is aan de sportactiviteit die je hebt gedaan.

Je kunt je lichaam sterker maken door met kleine stapjes de belasting op te bouwen. Dit kan door zwaardere oefeningen te gaan doen, meer herhalingen te maken of met meer gewicht te gaan trainen.

9. Een ander matras doet wonderen

Ieder persoon is verschillend en heeft een eigen voorkeur. Harde matrassen zijn niet beter of slechter. Rugklachten komen vaak in de ochtend voor omdat je stijf wordt van de hele nacht stilliggen.

F.A.Q.

Is buigen slecht voor mij?

Nee, natuurlijk is buigen of bukken niet slecht voor uw rug. Uw rug is gemaakt om te buigen en te bukken. Te vaak is er vroeger geroepen om voor de rug vooral recht te houden. Dit is echt niet nodig.

Waar vind ik het rugcentrum?

We zitten in Culemborg op de Boschweg 6

Kan mijn bekken scheef staan?

Het is bijna onmogelijk

Is krachttraining slecht?

Nee krachttraining is juist goed voor uw rug.

Wat kraakt er bij een manipulatie?

Het is enkel het ontsnappen van lucht uit het gewricht.