Dry needling

Dry needling
Maarten Theijsmeijer
Maarten Theijsmeijer 15 februari 2021

Toen ik begon met dryneedling waren er nog niet zo veel fysiotherapeuten die zich hiermee bezig hielden. Het was nog een niche. Zelf had ik er ook nog niet veel van gehoord. Het was een patiënt die mij voor het eerst over dryneedling vertelde.

Na de behandeling van deze patiënt ben ik mijzelf er in gaan verdiepen en heb de nodige cursus gevolgd. Ook de verschillende vervolgcursussen ben ik gaan volgen, daar ik het enorm interessant vond.

En niet alleen dat ik merkte ook dat het wat bijdroeg in mijn behandeling. Met patiënten waren sneller van pijnklachten af en ik kon op plaatsten behandelen waar ik eerder niet bij kon komen.

Tegenwoordig behandelen er veel meer fysio’s met dryneedling. Het heeft een grote vlucht genomen. Ik vermoed omdat het effectieve methode blijkt te zijn, waar zowel de patiënt als de behandelaar positief op reageert. Daarnaast is het leuke manier van behandelen, al zeg ik het zelf.

Schouderblad

Een plek waar je normaal gesproken niet bij kunt komen is achter het schouderblad, tussen de ribben en het kaakgewricht. Met een lange naald kan je hier wel goed bijkomen en vage pijnklachten rondom het schouderblad, kaak, nek en hoofd wegnemen.

Ook dieper gelegen spieren rondom de wervelkolom kan je bijzonder goed behandelen met dryneedling. Dit verlicht vaak al na een paar prikken de vervelende pijn in een rug of tussen de schouders.

Hoofdpijn

Zeker bij onverklaarbare hoofdpijn kan dry needling een uitkomst zijn. Van verschillende spieren weten we dat ze uitstraling kunnen geven naar delen op het hoofd.

Deze spieren of triggerpoints kunnen dus pijn veroorzaken. Ook in de wat dieper gelegen nekspieren kunnen triggerpoints aanwezig zijn die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Heeft u vaak last van hoofdpijn, maar nog nooit dryneedling ervaren dan is dit een therapie die u zeker eens moet proberen.

Kaakpijn

Maar ook kaak- en of oorpijn zijn klachten waar we vaak mee te maken krijgen in de praktijk. Het te vaak en te lang aanspannen van de kaakspieren kan triggerpoints in de kaakspieren geven die pijn in de kaakspieren zelf kan geven maar ook in het oor. Of rondom het oor.

Bewijs voor dry needling

Het bijzondere is dat de wetenschap moeite heeft met het vinden van bewijs voor dryneedling. Echter merken mijn patiënten en ik zelf dat het weldegelijk werkt. De vereniging tegen kwakzalverij is dan ook hard in zijn oordeel en noemt het zelfs ezeltje prik. Tegenwoordig zijn er onderzoeken die hardmaken dat dry needling beter werkt dan niks doen, er komt dus verandering in.

Dat er geen hard bewijs te vinden valt, wil dus niet zeggen dat er geen effecten zijn. Ik en mijn collega’s ondervinden dagelijks de voordelen van dry needling en behalen prachtige resultaten met deze bijzondere techniek.

Gevaren van dryneedling

In al de jaren die ik nu aan het needelen ben en misschien wel duizend keren dat ik geprikt heb is er nog nooit iets misgegaan. Ja ik heb weleens een bloedvat of zenuw geraakt, maar mijn patiënten hebben hier hoogstens een blauwe plek aan overgehouden.

Natuurlijk proberen we het altijd te vermijden, deze structuren aan te raken. Maar het kortstondig aanraken van een zenuw geeft geen blijvende schade, hoogstens een vreemd en onprettig gevoel.

Contact houden met de patiënt en vragen naar bepaalde sensaties blijft heel belangrijk, zeker wanneer je in een risicogebied bezig bent.

Bloedvaten

Ook het raken van een bloedvat is zeker weleens voorgekomen maar dit geeft alleen een blauwe plek. Het gebruik van bloedverdunners is een contra indicatie, dus daar moet wel goed naar gevraagd worden.

Ervaring met dry needling

Heeft u nog nooit ervaring opgedaan met dry needling en bent u niet bang voor naalden, dan nodig ik u graag eens uit in de praktijk komen en dry needling te ervaren.