Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Nekklachten

Nekklachten

Fysiotherapie

Nekklachten en nekpijn hebben een groot effect op het dagelijks leven van veel mensen, zowel tijdens hun werk als bij alle andere dingen die men doet in het dagelijks leven. Ongeveer 70% van de mensen in Nederland heeft er weleens mee te maken.

Nekpijn is dus een veel voorkomende klacht, zeker nu men meer en meer achter een pc werkt. Door het vele stilzitten, in een soms verkrampte houding worden uw spieren in de nek stijver en stijver.

De meeste klachten uiten zich in pijn, dit kan een groot probleem zijn. Fysiotherapie, oefentherapie en manuele therapie kunnen goed helpen. Jaarlijks helpen wij veel mensen van hun nekpijn af, ervaar het ook en maak een afspraak bij een van onze therapeuten. We helpen u graag.

Hoe zit een nek in elkaar?

De nek bestaat uit 7 nekwervels. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven fungeren als schokdempers van de nek. Maar helpen ook om de bewegingen te begeleiden.

De nekwervels maken onderdeel uit van de wervelkolom. Wist u dat een giraffe net als bijna alle andere zoogdieren net zo veel nekwervels hebben als een mens. Naast wervels en schijven zijn er ook spieren, banden en pezen nodig voor aansturing. Het geheel wordt gevoed door bloedvaten. En zenuwen geven de signalen door. Al met al genoeg onderdelen waar problemen in kunnen ontstaan.

Duizelig en nekklachten?

De problemen in de nek kunnen gepaard gaan met duizeligheid, omdat de spieren en alles om de spieren heen te strak staat. Uw wervels kunnen dan minder goed meedraaien.

Sommige mensen ervaren ook duizeligheid bij te snel opstaan of gaan liggen. Dit hoeft niet altijd vanuit de nek te komen maar kan ook zijn oorsprong hebben in het evenwichtsorgaan dat zich in het oor bevind.

Draaiduizeligheid of BPPD

Bij draaiduizeligheid of BPPD duren de klachten van duizeligheid maar heel kort tot een paar minuten. Meestal bent u hierbij niet misselijk. Ze noemen dit ook wel positieduizeligheid. Dit heeft zijn oorsprong in het evenwichtsoorgaan.

Ziekte van Ménière

Bij de ziekte van Ménière kunnen de klachten van duizeligheid soms wel 12 uur duren. Uw oren kunnen gaan suizen en mogelijk hoort u ook minder goed. Misselijkheid en overgeven kunnen hier ook bij horen, meestal is het met een uur of twee op zijn hoogtepunt.

Evenwichts- migraine

Duren de klachten nog langer tot wel 3 dagen dan is er ook een kans dat u last heeft van evenwichts- migraine, of vestibulaire migraine.

Hoofdpijn

In combinatie met nekklachten hebben veel mensen ook hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan voortkomen uit vele problemen in en rondom de nek, kaakgewricht of schouders. Ten eerste kan het zo zijn dat er in bepaalde spieren triggerpoints zitten die uw hoofdpijn veroorzaken.

Daarnaast kan het zo zijn dat sommige wervels niet meer goed mee kunnen draaien, ook dit kan hoofdpijn veroorzaken. Gelukkig kunnen wij u hierbij goed helpen.

Stress

Ook stress en de klachten die bij stress horen geven vaak nekklachten al dan niet met hoofdpijnklachten. Vaak gaat stress gepaard met slapeloosheid wat u in een een soort van vicieuze cirkel brengt.

Want doordat u slecht slaapt bent u weer vatbaarder voor stressklachten. Onze slaaptherapeut kan hierbij uitkomst bieden.

Schouderklachten

Vaak gaan nekklachten en schouderklachten hand in hand, meestal is dit het gevolg van spieren die zowel in de schouders als in de nek doorlopen. Maar ook gewrichten die stijf zijn kunnen zowel de schouders als de nek beïnvloeden.

In veel gevallen is een slechte houding hierbij de boosdoener. Als gevolge van een slechte houding en te lang stil zitten gaan spieren rondom de nek en schouders verkrampen en verzuren. Dit kan allemaal pijnklachten veroorzaken.

Kans (klachten van de arm, nek en schouder)

KANS is de nieuwere naam voor RSI achtige klachten. Deze naam zou de klachten beter omschrijven. KANS staat voor klachten aan de arm, nek en/of schouder, zonder dat er een ongeluk of andere ziekte aanwezig is. KANS klachten zijn meestal overbelastingsklachten.

Slijtage (artrose) van de nekwervels

Slijtage of artrose in nek kan plaats vinden wanneer de tussenwervelschijven die tussen 2 wervels zitten dunner worden. Door het dunner worden van de tussenwervelschijven kunnen de wervels elkaar veel meer gaan raken waardoor deze ook kunnen gaan slijten.

Ook kan een ongeluk ervoor zorgen dat de wervels sneller slijten omdat er bijvoorbeeld een breukje in heeft gezeten. Wanneer de wervels artrose bevatten krijgt de nek vaak een krakend geluid van binnen. Alsof er zand in uw nek zit.

Nekhernia

Bij een nekhernia puilt een deel van de tussenwervelschijf uit. Dit deel kan gaan drukken tegen zenuwen en bloedvaten rondom de tussenwervelschijf. Dit kan leiden tot klachten als tintelingen, een doof gevoel, pijn en of krachtsverlies.

Verkeerde houding

Vaak worden nekklachten veroorzaakt door een slechte houding gecombineerd met te lang stil zitten, zoals we tegenwoordig bijna allemaal doen op kantoor. Spieren willen graag bewogen worden maar dit gebeurt dan te weinig. hierdoor worden ze stram en pijnlijk.

Veel mensen zijn bang om te bewegen, wanneer ze pijnklachten hebben gekregen, dit is niet nodig. Regelmatig van (werk-)houding wisselen en wat vaker opstaan en even bewegen met de armen kan een hoop schelen in uw pijnklachten aan de nek of schouders. Zeker bij een zittend beroep.

Oefeningen

Omdat veel mensen tegenwoordig op kantoor veel van hun tijd doorbrengen en daardoor te weinig bewegen hebben wij een paar filmpjes gemaakt die iedereen veilig kan uitvoeren tijdens een dagje werken of knutselen aan zijn of haar bureautafel. Die oefeningen hebben we op een ander pagina staan.

Sporten

In principe is het goed om te blijven sporten bij nekklachten, bewegen is in bijna alle gevallen goed. U moet natuurlijk wel binnen uw pijngrens blijven en de klachten moeten niet erger worden door het sporten. Weet u het niet zeker dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen of met de huisarts.

Hoofdkussen

Veel mensen vragen ons welk hoofdkussen het beste is. Maar welk kussen u moet uitkiezen bij uw nekklachten is sterk afhankelijk van de situatie en uw slaapvoorkeuren. Het is dus niet zo makkelijk om er zomaar een uit te kiezen.

F.A.Q

Mag ik blijven sporten?

Ja, zo lang uw klachten niet toenemen is het veilig om te blijven sporten. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen.

Is het normaal dat mijn nek een krakend geluid maakt?

Nee, maar het komt vaak voor en betekend niet dat er iets ergs aan de hand moet zijn. Uw nek bestaat uit een hoop onderdelen en deze kunnen geluidjes maken.

Kan ik door mijn nekklachten duizelig worden?

Ja, u kunt door nekpijn of andere klachten aan de nek ook soms duizelig worden.

Is het wel goed om oefeningen te doen?

Ja, het doen van de meeste oefeningen zal uw pijn minder maken. weet u niet welke oefeningen goed voor u zijn?

Kan ik door mijn nekklachten ook hoofdpijn krijgen?

Ja, dit is goed mogelijk.