Wat is oedeemfysiotherapie?

Oedeemfysiotherapie helpt vocht dat ophoogt af te voeren. Oedeem ontstaat in het lichaam door een verminderde afvoer of verhoogde aanvoer.
De oedeemfysiotherapeut richt zich op de afvoer van dit overtollig vocht. De afvoer kan belemmerd worden door diverse oorzaken.

Er zijn 2 soorten oedeem.

Veneus oedeem: Hierbij is de kwaliteit van de aders of een beschadiging van vaten door een operatie/ trauma vaak de oorzaak van het probleem waardoor er een gebrekkige afvoer is.
Lymfatisch oedeem:De oorzaak van dit oedeem ligt aan verminderde afvoer via de lymfevaten door beschadiging t.g.v. een operatie of radiotherapie. Ook kunnen er in aanleg minder lymfevaten aanwezig zijn.

Wat kunnen de verschijnselen van oedeem zijn.

– een zwaar, moe, strak gevoel in de ledemaat, soms gepaard gaande met pijn en/of tintelingen.
– een dikke arm/hand of been/voet.
– beperkte bewegingsmogelijkheid van arm of been.
Bij een operatie of trauma zal de zwelling ook in het operatie/traumagebied kunnen ontstaan.

Hoe ziet de behandeling eruit.

Eerst zal er een intakegesprek en onderzoek plaatsvinden om de behandelbaarheid van het oedeem te bepalen. Daarna zullen de behandelmogelijkheden met u besproken worden. Dit kan bij u thuis, of aan de praktijk aan de voorstraat in Beesd

Behandelmogelijkheden van de oedeemfysiotherapeut:

– compressietherapie d.mv. bandageren en/of aanmeten van therapeutisch elastische kous(en)
– oefentherapie om bewegingsbeperking op te heffen en de vochtafvoer te verbeteren.
– voorlichting t.a.v. huidverzorging, preventie en zelfhulp.

Bij lymfatisch oedeem kan de behandeling aangevuld worden met:

– manuele lymfedrainage. Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer en bevorderen van de functie van het lymfesysteem.
– ademtherapie om middels de ademhaling de afvoer van lymfevocht te verbeteren.
– lymftaping.

Vergoeding van oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie is een geregistreerde verbijzondering.
De behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed ( afhankelijk van uw polis) door uw zorgverzekeraar, vanuit de aanvullende verzekering. Een verwijzing van een arts is voor behandeling niet noodzakelijk, behalve als u aan huis behandeld moet worden.Voor vergoeding van therapeutisch elastische kous(en) heeft u altijd een verwijzing van de (huis)arts nodig.Kousen kunnen ook aangemeten worden zonder onder behandeling van de fysiotherapeut te zijn. Het kost u dus geen behandeling fysiotherapie.

Aanmeten van TEK (therapeutisch elastische kousen)

TEK worden aangemeten na behandeling van oedeem ( vochtophoping ) in arm of been. Kousen worden aangemeten nadat het oedeem behandeld is of niet verder afneemt.Ook kunnen kousen aangemeten worden om de doorbloeding van de benen te verbeteren.

Het aanmeten van kousen gebeurt op afspraak.

Eerst zal er een intake plaats vinden, waaruit blijkt met welk doel en in welke omstandigheden de kous(en) gebruikt gaat worden. Daarna worden de omtrekmaten van arm of been opgemeten.Vervolgens wordt de best mogelijk kous voor u gekozen en besteld bij de leverancier.De levertijd bedraagt 1 tot 2 weken. Als u een verwijzing met medische indicatie van uw (huis)arts heeft, worden de kousen betaald uit de basisverzekering.Als u geen verwijzing hebt, bijvoorbeeld als uw preventief kousen wilt gaan dragen of om uw sportprestatie te verhogen, dan komen de kosten van de kous(en) voor eigen rekening.

Voor het aanmeten van kousen hoeft u niet onder behandeling te zijn van onze fysiotherapeuten.Ook zonder behandeling kunt u kousen laten aanmeten in Beesd, Culemborg of Tiel.