Onzin en fysio

Onzin en fysio

Onzin bij de fysio

Bij artrose kan ik beter niet bewegen

Artrose kan op alle leeftijden voorkomen. Bij artrose wordt het kraakbeen ruw en verdwijnt dit soms helemaal. Bewegen is juist heel belangrijk bij artrose, het zorgt ervoor dat de gewrichten soepel blijven, spieren sterker worden en stabiliteit behouden blijft.

Rekken is altijd goed voor spieren

Dit is mogelijk, maar het kost veel kracht en tijd, en het is onwaarschijnlijk dat zelfs een goede lange yogasessie voldoende is om daadwerkelijke weefselveranderingen te stimuleren

Er is veel onderzoek naar gedaan en er komt nu zelfs naar voren dat het schadelijk kan zijn. Rekken heeft dus niet altijd alleen maar voordelen. We hebben een linkje toegevoegd over het nationaal ballet van Australie dat is gestopt met rekken!

fysio_Utrecht

Met squatten mogen uw knieën niet voorbij uw tenen

Dit is onzin en mag wel, in het dagelijks leven gebeurt dit ook steeds en dat kan natuurlijk nooit schadelijk zijn. Een goede techniek is daarentegen wel belangrijk, zeker wanneer u van plan bent om veel gewicht te gaan gebruiken.

Ik heb een verwijzing nodig om een ​​fysiotherapeut te zien

Een verwijsbriefje is al heel lang niet meer nodig voor de fysiotherapeut. U kunt zonder eerst bij de huisarts langs te gaan direct een afspraak maken bij de fysio.

Krachttraining maakt mijn spieren korter

Dit is onzin. Krachttraining maakt spieren niet korter. Wanneer iemand zijn krachtoefeningen met de volledige range of motion uitvoert, kan hij zelfs leniger worden.

Fysiotherapie is pijnlijk

Fysiotherapeuten werken juist binnen uw pijngrens. Soms gaan ze hier overheen, maar meestal is fysiotherapie niet pijnlijk.  

Eens een hernia altijd last van mijn rug

Bij 80% van de patiënten ruimt het lichaam een hernia zelf op en zal de pijn vanzelf minder worden. Ook fysiotherapie kan bevorderlijk zijn voor het herstel. Het is goed mogelijk dat u daarna nooit meer last hebt van rugklachten. Onzin dus.

Bekkenscheefstand zorgt voor rugklachten

Bekkenscheefstand is een bijzondere uitspraak en kan waarschijnlijk helemaal niet voorkomen. Het is dus lastig hier rugklachten van te krijgen. Vroeger was dit een veel gehoorde uitspraak, helaas ook van fysiotherapeuten.

Onderzoek toont aan dat een scheefstand niet kan, tenzij u uw bekken breekt. Onzin dus.

bekkenscheefstand

Bij een manipulatie wordt de rug rechtgezet

Een manipulatie heeft voornamelijk effect op de neurologische aansturing van spieren en gewrichten. Na een manipulatie ervaar je minder pijn, meer beweeglijkheid en meer ontspanning.

Manipulatie is een techniek om de spieren van een gespannen rug te laten ontspannen en zo pijn te verlichten. Er is dus geen sprake van het rechtzetten van de rugwervels, zoals sommigen denken.

Beenlengteverschil zorgt voor rugklachten

Een klein verschil is normaal en kan het lichaam prima opvangen. Verschillen tot één centimeter zijn niets om je zorgen over te maken. Is het beenlengteverschil groter dan één centimeter? Dan kan dit soms problemen veroorzaken.

Fysiotherapie is massage

Veel mensen weten inmiddels dat dit niet helemaal het geval is. Een ontspannende behandeling, zoals in een massagesalon, is gericht op wellness en heeft niet zo veel met fysiotherapie te maken. Soms kan een goede massage u wel verder helpen in combinatie met oefentherapie.