Revalidatie

Revalidatie

Wilt u revalidatie?

Wij zijn gespecilaiseerd op het gebied van revalidatie na bijvoorbeeld (kijk)operaties in de knie of schouder. Krijgt u een nieuwe knie of heup? Dan zit u bij ons goed. Ook voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- of elleboogklachten) bent u bij ons op het juiste adres.

Daarnaast kan het voorkomen dat er geen operatie heeft plaatsgevonden, maar dat een (orthopedische) chirurg u direct doorverwijst. Wij hebben een samenwerkingsverband met verschillende orthopeden en ziekenhuizen in de regio.

Wat gebeurt er tijdens de intake?

Tijdens een intake kunnen we een beter beeld vormen van de klacht. Op basis hiervan maken we een behandelplan. We bepalen wat u kon voor de operatie en wat u weer wilt kunnen na de operatie.

Dit kunnen zeer uiteenlopende wensen zijn. Zo kan een (top)sporter weer terug op het veld willen komen, maar een wat ouder persoon kan hele andere wensen hebben.

Daarnaast gaan we met behulp van een aantal vragenlijsten proberen om uw klacht beter in kaart te brengen. Deze metingen en vragenlijsten worden herhaald om zo de voortgang in de gaten te houden.

Hoe ziet het behandelproces eruit?

Het doel van de behandeling is het verbeteren van de mobiliteit, coördinatie, spierkracht, stabiliteit, looppatroon en het uithoudingsvermogen. Het grootste gedeelte van de revalidatie zal bestaan uit oefentherapie, in de vorm van training.

Hierbij wordt de lokale en algehele spierkracht verbetert en worden de functies die nodig zijn in het dagelijks leven, weer hersteld. Uw revalidatie vindt plaats aan de hand van de nieuwste protocollen.

Na een knieoperatie

Vaak starten we al de eerste dag na een operatie. Het belangrijkste onderdeel in de eerste fase is vaak het terug winnen van de volledige of optimale beweging van het gewricht of omliggende gewrichten.

Daarnaast is het belangrijk om weet controle te krijgen over betrokken spieren. Wij hebben veel ervaring met de revalidatie van onder andere kruisbanden, meniscus, en postero laterale/mediale hoek reconstructies.

Een nieuwe knieprothese

Hier start men vaak al in het ziekenhuis, maar kort nadat u de nieuwe knie heeft gekregen kunt u meestal al snel naar huis. Daar kunnen wij het overnemen, ook hier gaat deze eerst proberen om de knie zo snel mogelijk weer goed te laten strekken en buigen.

Vraag het ons ruim voor de operatie zodat wij u tijding in kunnen plannen. De eerste tijd zullen we bij u aan huis komen, totdat u weer in staat bent om bij ons in de praktijk te komen.

Uw eerste weken thuis na de operatie

Zeker in de eerste dagen is het belangrijk uw knie goed te verzorgen. We hebben wat tips voor verzorging van uw knie voor u. Bij thuiskomst zult u de eerste paar weken hulp nodig hebben en daarom dient u iemand in te schakelen die bijvoorbeeld boodschappen voor u doet en u met het huishouden helpt.

U zult uw normale medicijnen verder gebruiken en uw oefeningen blijven doen zoals aangegeven door uw ons en orthopedisch chirurg. Actief blijven en de voorgeschreven oefeningen doen zijn de snelste manier om volledig te herstellen bij uw revalidatie.

U heeft alle reden om te verwachten dat u uw nieuwe gewricht weer volledig zult kunnen gebruiken, maar dit vraagt tijd en geduld. Wissel rust en activiteiten regelmatig af. Maar maak het niet te bont.

Operatiemethoden

Wij zijn op de hoogte van alle operatiemethoden en benaderingen en het daaropvolgende protocolen. Er zijn bijvoorbeeld diverse manieren om een nieuwe heup te plaatsen.

Daarnaast kan het handig zijn om de meegegeven informatie van uw specifieke ziekenhuis door te geven aan uw fysiotherapeut. Dit is om ervoor te zorgen dat uw controles in het ziekenhuis tijdens uw revalidatieproces zo voorspoedig mogelijk verlopen.

Revalideren aan huis

We begrijpen dat er nergens zo’n fijne plek is als uw eigen huis. Na een operatie of een ziekenhuisopname staat u thuis er niet alleen voor. We komen gewoon naar u toe.

Wij begeleiden u thuis verder om te werken aan een zo goed mogelijk herstel. Zo is de stap van opname naar huis klein.

Verwijzing en vergoeding

Voor patiënten met een aandoening die op de chronische lijst staat, geldt nog steeds dat de basisverzekering de kosten vergoedt vanaf de 21ste behandeling.

Staat uw aandoening op deze lijst, dan betaalt u de eerste 20 behandelingen zelf of worden deze behandelingen vanuit uw eventuele aanvullende verzekering vergoed. De behandelingen die u daarna nog extra nodig heeft (vanaf de 21e behandeling dus), worden vanuit de basisverzekering vergoed.

Overigens bestaat er voor sommige chronische aandoeningen een maximum behandeltermijn. Dit staat op de chronische lijst van de betreffende zorgverzekeraar. Check daarvoor de website van uw eigen zorgverzekering

Omdat elke situatie anders is, adviseren wij u voor de precieze vergoeding van uw verzekering uw polis na te kijken of contact met uw zorgverzekeraar op te nemen.

Uitbehandeld? De outtake.
Aan het eind van uw revalidatie worden nogmaals de eindmetingen en vragenlijsten afgenomen. Er wordt gekeken of de vooraf gestelde behandeldoelen zijn bereikt en er wordt een verslag naar de specialist verstuurd.