Revalidatie in Utrecht, Beesd, Culemborg en Tiel

Alpha Fysiotherapie is specialist op het gebied van revalidatie na bijvoorbeeld (kijk)operaties in de knie of schouder. Krijgt u een nieuwe knie of heup? dan zit u bij ons goed. Ook voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- of elleboogklachten) bent u bij ons op het goede adres. Daarnaast kan het voorkomen dat er geen operatie heeft plaatsgevonden, maar dat een (orthopedische) chirurg u direct doorverwijst voor fysiotherapie in de praktijk van Beesd, Utrecht, Culemborg of Tiel. Wij hebben een samenwerkingsverband met verschillende orthopeden en ziekenhuizen in de regio, zo ook met Annatommie

Wat gebeurt er tijdens de intake?

Tijdens een uitgebreide intake voor uw revalidatie kunnen we een zo volledig mogelijk beeld vormen van uw klachten ten aanzien van een eventueel uitgevoerde operatie. Op basis hiervan worden behandeldoelen en een behandelplan opgesteld. Aan de hand hiervan wordt de belastbaarheid bepaald. Tevens wordt met behulp van een aantal vragenlijsten getracht inzicht te krijgen in uw klachtbeleving. Deze metingen en vragenlijsten worden gedurende het behandelproces een aantal keren herhaald om zo de voortgang in de gaten te houden.

Hoe ziet het behandelproces eruit?

Het doel van de behandeling is het verbeteren van de mobiliteit, coördinatie, spierkracht, stabiliteit en uw uithoudingsvermogen. Het grootste gedeelte van de behandeling zal bestaan uit functionele oefentherapie. Hierbij wordt de lokale en algehele belastbaarheid verhoogd en worden de functies die u nodig heeft in uw dagelijks leven, weer hersteld. De behandeling vindt plaats aan de hand van behandelprotocollen. Middels een digitaal patiëntenvolgsysteem wordt de voortgang van de behandeling inzichtelijk gemaakt. Zo kan beoordeeld worden of de met u vooraf ingestelde behandeldoelen zijn gerealiseerd. Na een periode van ziekte of operatie kunt u thuis revalideren met ondersteuning en begeleiding van onze specialisten.

Revalidatie na knieoperatie

Revalidatie begint al de eerste dag na uw operatie. De fysiotherapeut zal u dagelijks blijven bezoeken en in overleg met de orthopedisch chirurg uw revalidatieprogramma bespreken. U wordt gestimuleerd om te beginnen met de knie versterkende oefeningen en beweeglijkheidsoefeningen die u vóór de operatie soms ook heeft gekregen. Alpha fysiotherapie heeft ruime ervaring met de revalidatie van kruisbanden, meniscus, postereo laterale/mediale hoek reconstructies e.a.

Een nieuwe knieprothese

Uw revalidatie start in het ziekenhuis, maar kort nadat u de knieprothese heeft gekregen kunt u meestal al snel naar huis. Daar kan een Alpha fysiotherapeut het overnemen.
Vraag het ons ruim voor de operatie zodat een Alpha fysiotherapeut u tijding in kan plannen. De eerste tijd zullen we bij u aan huis komen, totdat u weer in staat bent om bij ons in de praktijk  te komen.

Uw eerste weken thuis revalideren

Zeker in de eerste dagen is het belangrijk uw knie goed te verzorgen. We hebben wat tips voor verzorging van uw knie voor u. Bij thuiskomst zult u de eerste paar weken hulp nodig hebben en daarom dient u iemand in te schakelen die boodschappen voor u doet en u met het huishouden helpt.

U zult uw normale medicijnen verder gebruiken en uw oefeningen blijven doen zoals aangegeven door uw Alpha fysiotherapeut en orthopedisch chirurg. Actief blijven en de voorgeschreven oefeningen doen zijn de snelste manier om volledig te herstellen.

U heeft alle redenen om te verwachten dat u uw nieuwe gewricht weer volledig zult kunnen gebruiken. Maar dit vraagt wel tijd. Wissel rust en activiteiten regelmatig af. In dit onderdeel treft u een aantal adviezen om de overgang van ziekenhuis naar thuis wat gemakkelijker en veiliger te maken.

Hoe ziet de revalidatie eruit na het plaatsen van een heupprothese?

Na het plaatsen van een heupprothese moet u revalideren en dat revalidatieproces start eigenlijk meteen de eerste dag na de operatie. Stap voor stap leggen we u uit wat kunt verwachten en aan welke richtlijnen u u thuis moet houden.

De eerste dagen in het ziekenhuis

Na de operatie moet u circa zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag u onder begeleiding van een Alpha fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Ook krijgt u van hem oefeningen om de spierkracht in de benen en de soepelheid in de heup te vergroten. Enkele algemene basisoefeningen zijn:

 • In bed de benen buigen en strekken.
 • In bed de benen spreiden en sluiten.
 • Staan.
 • Lopen met krukken. Eerst met twee, later met één.
 • Traplopen.

De zes weken na de operatie

Na de ziekenhuisopname moet u doorgaan met het doen van fysiotherapieoefeningen. Dit doet u onder begeleiding van een Alpha fysiotherapeut uit uw eigen omgeving. Hij zal de oefeningen die u in het ziekenhuis kreeg, uitbreiden. Fysiotherapie heeft u gemiddeld twee tot drie maanden lang gemiddeld twee keer per week nodig.

Leefregels bij thuiskomst

Om het herstel te bevorderen is het belangrijk dat u, u zes weken lang aan de volgende richtlijnen houdt

 • Til geen zware voorwerpen.
 • Draai niet met uw heupen, terwijl u ligt of staat.
 • Niet hurken of knielen.
 • Vermijd extreme bewegingen met uw nieuwe heup.
 • Sla uw benen niet over elkaar.
 • Til u knie niet hoger op dan uw heup.
 • Ga regelmatig wandelen en rust na het wandelen goed uit.
 • Niet verder dan 90 graden voorover buigen als u staat of zit. Dit betekent dus dat u niet zelf uw schoenen en sokken kunt aantrekken. Laat anderen u hierbij helpen.
 • Zorg voor een verhoogd bed en een verhoogde stoel. Hieruit is het makkelijker opstaan. Plaats ook een verhoging op de wc.
 • Draag zo veel mogelijk uw schoenen. Dit werkt schokdempend.

Revalideren aan huis

We begrijpen dat er nergens zo’n fijne plek is als uw eigen huis. Na uw revalidatieproces op een revalidatieafdeling of een ziekenhuisopname staat u thuis er niet alleen voor. De fysiotherapeut van Alpha fysiotherapie begeleidt u om te werken aan een zo goed mogelijk herstel. Zo is de stap van opname naar huis klein.

Ons team zorgt dat u thuis snel gewend bent en de dingen snel kunt oppakken. Ze werkt samen met uw huisarts om u de beste zorg te kunnen geven

Verwijzing en vergoeding
Omdat elke situatie anders is, adviseren wij u voor de precieze vergoeding van uw verzekering uw polis na te kijken of contact met uw zorgverzekeraar op te nemen.

Uitbehandeld? De outtake.

Aan het eind van het behandelproces worden nogmaals de voor u relevante eindmetingen en vragenlijsten afgenomen. Er wordt geëvalueerd of de vooraf gestelde behandeldoelen zijn bereikt en er wordt een verslag naar de specialist verstuurd.