Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Schouderklachten

Schouderklachten

Schouderpijn bij schouderklachten

Meestal bestaan de klachten uit pijn. De ergste pijn die ervaren wordt, kan in het gewricht zitten met uw bovenarm of in de andere delen van het gewricht. Soms straat de pijn ook nog uit naar een ander deel, meestal in uw arm of zelfs tot in uw vingers.

De klachten kunnen veel pijn doen en lang duren. De klachten kunnen u behoorlijk beperken in uw vrije tijd, werk, sport en/of hobby. Ook kunnen de klachten gepaard gaan met nek- en hoofdpijn of kaakklachten.

Omdat schouderpijn vaak meerdere oorzaken heeft vragen ook de klachten om speciale aanpak. Wilt u weten wat u heeft, wat er aan te doen is en wat de prognose is voor herstel? Dan helpen wij u graag. Hiervoor gebruiken wij moderne middelen zoals echografie, EPTE en shockwave.

Wij hebben ons gespecialiseerd in schouderklachten en de pijn die hierbij komt kijken, hierdoor kunt u vertrouwen op een goede diagnose en behandeling.

Oorzaak

Schouderpijn is erg vervelend, daarom streven wij erna om u binnen 3 werkdagen te helpen. De oorzaak van de pijn kan soms lastig te achterhalen zijn maar gelukkig kunnen we o.a. met echografie al vaak de meest lastige problemen snel opsporen.

Meestal is er een val of harde klap aan vooraf gegaan maar in veel andere gevallen is de pijn spontaan gekomen, of door een beweging die u niet vaak maakt.

Oplossen

Ten eerste gaan we;

  • de spierspanningen verminderen;
  • de pijn verminderen;
  • het schoudergewricht beter stabiliseren;
  • verbeteren van de coördinatie en kracht.

Uw behandeling kan bestaan uit:

Met deze behandeltechnieken of adviezen helpen wij u snel om uw normale activiteiten weer op te pakken en de pijn te verlichten.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen, maak dat snel een afspraak. Hoe langer uw klacht duurt hoe langer wij vaak nodig hebben om uw er van af te helpen.

Hoe werkt een schouder

Het schoudergewricht bestaat uit meerdere gewrichten en is in staat om grote bewegingsuitslagen te maken. In bijna alle richtingen is een grote en beweging te maken. Dit is ook nodig omdat u anders niet zou kunnen zwemmen, een bal gooien of iets hoogs van een plank af kan pakken.

Het schouderblad maakt twee gewrichten een met uw sleutelbeen en een met de boven arm. Verder glijd het schouderblad ook nog over de ribben, een belangrijk onderdeel dus.

Bij het heffen van uw arm, draait het schouderblad mee, maar uw sleutelbeen draait mee naar boven. Verder moet de kop van de bovenarm ook draaien omdat hij anders vast loopt in het dak.

Al met al een complexe wirwar aan banden pezen spieren en botten waarin een klein probleem grote gevolgen kan hebben en snel een klacht kan veroorzaken.

SAPS

Wat is subacromiaal pijnsyndroom?

Een verzamelnaam voor schouderklachten is het subacromiaal pijnsyndroom of SAPS, het verwijst naar pijn die ontstaat uit de zachte weefsels (pees en slijmbeurs) die tussen de bovenkant van het lange bot van de arm (opperarmbeen) en het dak van de schouderkom (acromion) zitten.

Dit omvat aandoeningen zoals subacromiale slijmbeursontsteking, rotator cuff-scheuren, rotator cuff of biceps peesproblemen en verkalkte pezen.

Wat zijn de symptomen? 

Hoeveel pijn u heeft, verschillen van persoon tot persoon, sommige mensen met een beetje pijnstilling alles weer doen en anderen die slaapstoornissen hebben en bij bijna alle normale activiteiten pijn hebben. Het kan aan twee kanten voorkomen maar meestal is de schouderpijn maar een kant.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Een pijn of scherpe pijn in de schouder of bovenarm die vaak erger is tijdens schouderhoogte, zoals tilactiviteiten
  • Een ‘pijnlijke boog’ waarbij pijn wordt geproduceerd onder bepaalde hoeken van schouderbeweging
  • Een gevoel van stijfheid of zwakte bij gebruik van de arm
  • Ongemak dat aan de pijnlijke kant ligt en het vermogen om te slapen kan beïnvloeden

Wat veroorzaakt subacromiaal pijnsyndroom?

Iedereen kan SAPS ontwikkelen en vele factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Deze omvatten:

  • Spierzwakte of onbalans
  • Schouderstijfheid
  • Houding
  • Leeftijdsgebonden verandering van de spieren / pezen of schoudergewrichten

Symptomen kunnen zich geleidelijk ontwikkelen of voortvloeien uit een blessure en komen vaker voor bij personen ouder dan 45 jaar.

Slijtage van uw schoudergewricht?

Een schouderklacht die vaker op latere leeftijd voorkomt is, de slijtage van het gewricht, ook artrose genoemd. Hierbij raakt uw kraakbeen gedeeltelijk of volledig beschadigd, het gaat kapot.

Helaas komen uw botten dan vaker tegen elkaar aan wat pijnlijk kan zijn en de bewegelijkheid van uw schouder stukken minder kan maken. Ook lijkt bij sommige mensen het kapsel rondom het gewricht te krimpen wat uw schouder een stuk stijver maakt.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een bijzonder probleem dat zich vaker voordoet bij mensen van boven de 40. Op een of andere manier besluit het kapsel rondom uw schoudergewricht om te gaan krimpen. Door deze krimp gaat uw schouder pijn doen en kan u hem minder goed bewegen.

Helaas kan dit een aantal jaar duren aar meestal een maand of 3 a 4. U zult in de meeste gevallen 3 fases doorlopen. Pas bij de laatste fase zal de pijn wat gaan afnemen.

Advies bij schouderklachten wat mag u wel en niet doen?

Probeer om uw schouder gewoon te blijven bewegen binnen de pijngrens. Het is wel belangrijk dat u zoveel als mogelijk probeert om uw arm niet boven uw schouder te krijgen. Laat het ramen zemen even aan iemand anders over. Of maak even geen handstand push-up’s.

Oefeningen bij schouderklachten

Zonder oefeningen zal uw schouder niet beter gaan functioneren. Het is dus raadzaam om de oefeningen die u van uw therapeut heeft gekregen ook daadwerkelijk uit te voeren. Bij Alpha combineren we die met manuele technieken en bijvoorbeeld dry needling of shockwave. Vaak is dit alleen niet voldoende. Oefen dus!

Wat betekend zeurende pijn in mijn schouder?

Dit kan meerdere oorzaken hebben, vaak is de zeurende pijn ook in rust aanwezig, mogelijk heeft u een peesontsteking

Hoe weet ik of een peesontsteking heb in mijn schouder?

Deze aandoening is vaak erg pijnlijk en zeurend in rust. Bewegen gaat lastiger. Activiteiten zoals een jas aan trekken zijn erg gevoelig

Heb ik een slijmbeursontsteking?

Of u een slijmbeursontsteking heeft of een geïrriteerde pees is lastig te onderscheiden, de klachten zijn bijna het zelfde. Onze fysio kan u goed het verschil vertellen.

Ik heb schouderklachten aan de voorkant, wat is dat?

Het is mogelijk dat hier wat kalk in de pees is gaan vormen. Met een echografisch onderzoek is dit snel te herkennen.

Ik heb ook in rust schouderpijn, wat is er aan de hand?

Als uw schouder ook in rust nog veel pijn doet dan is het aan te raden om een bezoek aan de fysiotherapeut te brengen.