Ongeveer drie op de honderd kinderen kampen met een scoliose. Wanneer uw kind rugklachten heeft, is het van belang een afspraak te maken met een huisarts of fysiotherapeut. Uw huisarts kan u indien nodig doorverwijzen naar een orthopeed.
Bij scoliose ontstaat ook een draaiing van de wervels. Die draaiing vervormt ook de ribbenkast. Dit kun je zien bij een buktest
Buktest: bij vooroverbuigen wordt bij scoliose een bolling zichtbaar men noem dit een gibbus (rechter plaatje)
Een scoliose is een kromgegroeide wervelkolom. Hierdoor ontstaan één of twee bochten. Daarnaast kan het een bolling op de rug veroorzaken door de verdraaiing van de wervelkolom. Dit heet een bochel of gibbus.
Er bestaan vier soorten scoliose:
Naast deze vormen, kan de aandoening ook ontstaan door een verkeerde houding. Dit komt bijvoorbeeld doordat de benen niet even lang zijn. De rug probeert het lengteverschil te corrigeren. Hierdoor kan een verkromming ontstaan. Echter komt dit zelden voor.
Klachten bij een scoliose zijn:
Kinderen krijgen meestal last van de vergroeiing in hun rug in de puberteit. Daardoor kan het bewegen lastiger worden, wat soms pijn kan veroorzaken.
Doordat de wervelkolom anders beweegt, kan de werking van de longen beperkt worden. Tieners kunnen het ook erg vervelend vinden dat de rug er anders uitziet. Hoe erger de scoliose, hoe groter de bolling op de rug.
De orthopeed bepaalt welk behandelplan geschikt is voor uw kind. Het doel van de behandeling is om de verdere vergroeiing in de rug tot stilstand te brengen.
Deze klachten gaat helaas niet vanzelf over en kunnen zelfs verergeren als uw kind nog in de groei is. Het is daarom belangrijk om de aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.
Een brace is een soort korset, die op maat gemaakt wordt. De brace zorgt ervoor dat de rug zo recht mogelijk blijft. Een korset is met name geschikt voor de behandeling van kinderen met scoliose die nog niet uitgegroeid zijn. Hoe lang de brace gedragen moet worden is afhankelijk van het type brace, en varieert tussen de 8 en 16 uur per dag.