Cesar / Mensendieck

Cesar / Mensendieck

Wat is Cesar / Mensendieck?

Cesar-Mensendieck richt zich op het behandelen en voorkomen van klachten ten gevolge van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte.

Houdingstherapie

Ieder mens heeft zijn eigen houding en beweegt op zijn eigen manier. Echter kan het zijn dat uw houding niet goed is voor het lichaam. Deze gewoontes kunnen klachten veroorzaken.

Denk eens aan de simpele bewegingen of houdingen. Ze lijken vanzelfsprekend zodat we er niet of nauwelijks meer over nadenken totdat er iets misgaat. Misschien heeft u verkeerd getild, gebruikt u uw buikspieren onvoldoende of trekt u vaak uw schouders op.

Het helpt u om zelf grip te krijgen op de klacht. Er wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het hele lichaam.

Doel Cesar-Mensendieck

Het doel is om klachten te voorkomen, verminderen en/of te doen verdwijnen. Hierbij wordt rekening gehouden met uw persoonlijke bewegingsmogelijkheden en uw dagelijkse activiteiten.

groeples

Werkwijze

De therapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Wat gebeurt er als u zit, bukt, loopt of andere bewegingen maakt? Er wordt daarbij gebruik gemaakt van spiegels om u te laten zien wat uw gewoontehoudingen zijn en wat u daaraan zou kunnen verbeteren.

Natuurlijk is het niet makkelijk om jarenlange gewoontes te veranderen.
De therapeut helpt u, door middel van tips, uitleg en oefeningen, net zolang tot de nieuwe manier van bewegen eigen geworden is.

Want door grip te krijgen op uw eigen houdings- en bewegingsgedrag verhelpt u niet alleen uw klachten, maar voorkomt u in de toekomst nieuwe klachten en kunt u met plezier blijven bewegen.

De therapeut stelt een individueel behandelplan op, dat bestaat uit een zorgvuldige keuze van oefeningen.

Als uitgangspunten voor dit behandelplan gelden:

  • De diagnose van de arts
  • Het houdings- en bewegingsonderzoek van de oefentherapeut
  • De hulpvraag van de patiënt
  • De individuele situatie en mogelijkheden van de patiënt.

Een actieve deelname aan de therapie is belangrijk om te leren begrijpen en voelen hoe en waarom bewegingen het best op een bepaalde manier kunnen worden uitgevoerd. Een belangrijke voorwaarde voor een blijvend resultaat is het toepassen van het geleerde in het dagelijks leven.

Vergoeding Cesar-Mensendieck

Cesar/ Mensendieck wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.