Chronisch pijnnetwerk

Het Netwerk Chronische Pijn is een landelijk netwerk, van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, die extra scholing hebben gehad over pijn en het leren omgaan met pijn.

chronisch_pijnnetwerk

Chronisch pijn?

We noemen pijn chronisch wanneer dit langer dan 3 maanden aanwezig is. Pijn waarschuwt ons wanneer er gevaar dreigt of aanwezig is. Echter is er bij chronisch pijn geen sprake meer van gevaar en is er geen directe relatie meer met het oorspronkelijke letsel. Er zijn andere factoren die de pijn in stand houden.

Behandeling van chronische pijn.

De behandeling van chronisch pijn richt zich op het begrijpen en het leren omgaan met (de gevolgen van) de klacht. Het doel is om een betere kwaliteit van leven te ervaren. Dit wordt gedaan door te leren hoe u zelf invloed kunt uitoefenen op uw pijn en daardoor beter kunt functioneren. Door anders om te gaan met pijn kunnen sommige mensen minder pijn gaan ervaren, maar dit is niet het doel. De bedoeling is dat de pijn minder leidend is in uw dagelijks leven, dat u – en niet uw pijn – uiteindelijk weer uw leven bepaalt.

De behandeling wordt door middel van een protocol uitgevoerd, maar wordt op maat afgestemd op ieder zijn individuele behoeften en situatie. Ieder persoon is anders, zo ook uw pijnklachten.

De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Leren omgaan met pijn
  • Evenwicht belasting – belastbaarheid
  • Lichaamsbewustwording en ontspanning

Chronische pijn kan naast de lichamelijke beperkingen ook uw dagelijks leven sterk belemmeren. Zo kan het zijn dat u, uit angst voor de pijn, bewegingen maar ook situaties vermijd. Of misschien bijt u zich juist door de pijn heen waardoor de pijn blijft toenemen.

Met onze handvatten leert u gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden, krijgt u vertrouwen in uw eigen lichaam en rekening te houden met eventuele belemmeringen/beperkingen. Het resultaat is dat u weer grip krijgt op uw leven heeft en kunt doen wat voor u belangrijk en waardevol is.

Goede begeleiding door een therapeut die geschoold is in de behandeling van chronische pijn kan u helpen weer grip te krijgen op uw klachten.

Vergoeding

De behandeling wordt vanuit het aanvullende pakket vergoed van uw zorgverzekering. U kunt bij uw zorgverzekering navragen of en hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.

Waar kunt u terecht?

Binnen Alpha Fysiotherapie is Chantal de Wit de specialist op het gebied van chronisch pijn.
Zij is werkzaam op onze locaties in Beesd, Culemborg en Utrecht.

Chantal de Wit