Chronisch pijnnetwerk

Het Netwerk Chronische Pijn is een landelijk netwerk, van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, die extra scholing hebben gehad over pijn en het leren omgaan met pijn.

chronisch_pijnnetwerk

Chronisch pijn?

Wanneer pijn langer dan 3 maanden aanwezig is spreken we van chronisch pijn. Daarnaast heeft het geen directe relatie meer met het oorspronkelijke letsel.

Pijn waarschuwt ons bij (dreigend) gevaar. Bij acute pijn is het vaak duidelijk wat er aan de hand is, bij chronische pijn is dit vaak niet het geval. Er zijn andere factoren aanwezig die de pijn in stand houden.  

Chronische pijn kan je dagelijks leven flink belemmeren. Het kan zijn dat je bewegingen en activiteiten uit de weg gaat uit angst voor de pijn of misschien zet je juist door. De manier waarop je met pijn omgaat kan invloed hebben op het verdere beloop van de klachten.

Aanpak van chronische pijn

De behandeling, volgens het chronisch pijn protocol, richt zich op het begrijpen en leren omgaan met (de gevolgen) van de pijn, zodat dit niet meer een hoofdrol hoeft te spelen in je dagelijks leven. Zo komt er meer ruimte voor andere belangrijke factoren die je kwaliteit van leven kan verbeteren.

Door (anders) te leren kijken en omgaan met de pijn, kan de pijn een minder grote rol spelen. De behandeling heeft niet het doel om de pijnklachten te verhelpen, maar geeft je de regie terug over je eigen leven.

Omdat iedere chronische klacht anders is wordt de therapie op maat afgestemd, ondanks dit door middel van een protocol wordt uitgevoerd. Tijdens de behandeling wordt er per individu besproken wat de gevolgen zijn van de pijn en wat belangrijk is om aan te werken.

De behandeling

Het doel van de behandeling is:

  • Beter kunnen functioneren in het dagelijks leven
  • Vertrouwen krijgen in je lichaam
  • Betere kwaliteit van leven ervaren
  • Zelf invloed uitoefenen op je leven in plaats dat de pijn dit doet.

De behandeling bestaat uit 3 onderdelen:
1. Leren omgaan met pijn
2. Evenwicht belasting – belastbaarheid
3. Lichaamsbewustwording en ontspanning

Dit wordt gedaan door:

  • Gedragsverandering ahv pijnanalyse
  • Pijneducatie
  • Lichaamsbewustwording
  • Balans in bewegen
  • Pijnsysteem tot rust brengen

Goede begeleiding door een therapeut die geschoold is in de behandeling van chronische pijn kan je helpen weer grip te krijgen op de klacht.

Vergoeding

Oefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vraag of kijk bij je verzekering na hoeveel behandelingen je vergoed krijgt (beweegzorg).

Waar kunt u terecht?

Binnen Alpha Fysiotherapie is Chantal de Wit de specialist op het gebied van chronisch pijn. Zij is werkzaam op onze locaties in Beesd, Culemborg en Utrecht.

Route

Jouw locatie: Gebruik mijn huidige locatie