Chronisch pijnnetwerk

Chronisch pijnnetwerk

Het Netwerk Chronische Pijn is een landelijk netwerk, van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, die extra scholing hebben gehad over pijn en het leren omgaan hiermee.

chronisch_pijnnetwerk

Wanneer is pijn chronisch?

Wanneer pijn langer dan 3 maanden aanwezig is spreken we van chronische pijn. Daarnaast heeft het geen directe relatie meer met het oorspronkelijke letsel.

Pijn waarschuwt ons bij (dreigend) gevaar. Bij acute pijn is het vaak duidelijk wat er aan de hand is, bij chronische pijn is dit vaak niet het geval. Er zijn andere factoren aanwezig die de pijn in stand houden.  

Het kan je dagelijks leven flink in de war schoppen. Zo kan het zijn dat bewegingen en activiteiten uit de weg gegaan worden. Meestal uit angst voor de pijn. De manier waarop je met het probleem omgaat kan invloed hebben op het verdere beloop van de klachten.

Aanpak

De behandeling, volgens een protocol, richt zich op het begrijpen en leren omgaan met (de gevolgen) van het probleem, zodat dit niet meer een hoofdrol hoeft te spelen in je dagelijks leven. Zo komt er meer ruimte voor andere dingen die het leven kunnen verbeteren.

Door anders om te gaan met klachten, kunnen deze een minder grote rol gaan spelen. De behandeling is niet perce bedoeld om de pijn te verhelpen, maar geeft je de controle terug over je dagelijkse leven.

Omdat iedere chronische klacht anders is wordt de therapie op maat afgestemd, ondanks het protocol. Tijdens de behandeling wordt er per persoonbesproken wat de gevolgen zijn van de pijn en wat er anders kan.

De behandeling

Het doel van de behandeling is:

  • Beter kunnen functioneren in het dagelijks leven
  • Vertrouwen krijgen in je lichaam
  • Betere kwaliteit van leven ervaren
  • Zelf invloed uitoefenen op je leven in plaats dat de pijn dit doet.

De behandeling bestaat uit 3 onderdelen:
1. Leren omgaan met pijn
2. Evenwicht belasting – belastbaarheid
3. Lichaamsbewustwording en ontspanning

Dit wordt gedaan door:

  • Gedragsverandering ahv pijnanalyse
  • Pijneducatie
  • Lichaamsbewustwording
  • Balans in bewegen
  • Pijnsysteem tot rust brengen

Goede begeleiding door een therapeut die geschoold is in de behandeling van chronische pijn kan je helpen weer grip te krijgen op de klachten.

Vergoeding

Oefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vraag of kijk bij je verzekering na hoeveel behandelingen je vergoed krijgt (beweegzorg).

Waar kunt u terecht?

Bij ons is Chantal de Wit de specialist op het gebied van chronisch pijn. Zij is werkzaam op onze locaties in Beesd, Culemborg en Utrecht.