Psychosomatische oefentherapie

Wat is psychosomatische therapie?

De psychosomatische therapie helpt bij het verlagen van stress en richt zich op de balans tussen spanning en ontspanning. De behandeling richt zich op het be├»nvloeden van uw gezondheid en het aanpakken van de oorzaken van de ongezonde stress.

De behandeling wordt gegeven door een therapeut, die een 2-jarige specialisatie heeft gevolgd.

Wat doet oefentherapie met stress?

Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons er goed bij voelen. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen.

Stress wordt ongezond wanneer wij stress niet afwisselen met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen.

Met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer wij uit balans raken en onze kracht verliezen, hoe meer signalen van stress wij afgeven

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn klachten met een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Psychosomatische oefentherapie richt zich op het beter leren omgaan met deze klachten, die onder meer kunnen leiden tot:

Lichamelijke stress signalen:

Psychische stress symptomen:

 • niet meer tot rust komen
 • prikkelbaarheid
 • irritatie
 • somberheid
 • angst
 • concentratievermindering
 • vergeetachtigheid

Gedragsmatige symptomen van stress:

 • minder presteren
 • meer fouten maken
 • vermijden van sociale contacten
 • chaotisch gedrag
 • woede uitbarstingen en huilbuien

Psychosomatische klachten zijn klachten waarbij angst, piekeren, onrust, slecht slapen, gebrek aan concentratie en vermoeidheid een rol kunnen spelen. Soms zitten mensen in een negatieve spiraal waar ze moeilijk uit kunnen komen.

Enerzijds kunnen wij stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer onze concentratie vermindert, wij prikkelbaar worden, gaan piekeren of problemen hebben met slapen.

Anderzijds kunnen wij stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaak is het een combinatie van psychische en lichamelijke klachten.

Wij spreken dan van psychosomatische klachten. Ook de manier waarop we tegen een klacht aankijken of hoe we met problemen omgaan, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten.

Waarom psychosomatische oefentherapie?

Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen de wal en het schip. Daar waar het gemengde (lichamelijke en psychosociale) problematiek betreft, is de psychosomatisch oefentherapeut bij uitstek bekwaam deze klachten te behandelen.

De psychosomatisch-oefentherapeut biedt een totaaloplossing. De behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek. Dit wordt een integrale aanpak genoemd.

Wat behandeld psychosomatische oefentherapie?

De psychosomatische-oefentherapie reikt u nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om uw klacht, uw leven en uw gezondheid positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken.

De psychosomatische oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit. Samen met u gaat de therapeut op zoek naar de oorzaak van uw klacht(en). De behandeling bestaat uit:

 1. Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
 2. Cognitieve gedragstherapeutische interventie, waardoor u meer inzicht krijgt in uw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan.
 3. Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressieoefeningen leert u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.

De psychosomatisch oefentherapeut brengt u weer in balans!

Chantal de Wit

U kunt terecht op de volgende locaties voor de psychosomatiek;