Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Verschillende hoofdpijnen

  • Spannings
  • Cluster
  • Migraine
  • Sinus
  • Secundaire

Vervolgens kunnen we met verschillende technieken aan de slag om de problemen te verhelpen. Te denken valt aan:

Spanning

Spanningshoofdpijn is doffe pijn, beklemming of druk rond het voorhoofd of de achterkant van het hoofd en nek. Sommige mensen zeggen dat het voelt als een klem die op hun schedel drukt. Het wordt ook wel stresshoofdpijn genoemd en is het meest voorkomende type bij volwassenen.

Deze vorm kan vaak worden verminderd met ontspanningsoefeningen. Soms is het raadzaam dit onder deskundige begeleiding te doen.

Bij deze vorm worden niet zo snel medicijnen voorgeschreven. Het gevaar voor verslaving aan deze medicijnen is in dit geval namelijk best groot. Deze vorm doet zich immers vaak langdurig voor en daar is met medicijnen niet tegenin te gaan.

Soms kan een paracetamol wel tijdelijk uitkomst bieden, maar het meeste resultaat boek je toch met een fysiotherapeutische behandeling, of combinatie hiervan. Wij boeken veel successen met dry needling in combinatie met manuele therapie. Eventueel wordt dit aangevuld met ontspanningstherapie.

Houding

Door de dag heen of juist in de slaap kunnen bepaalde houdingen spierspanning veroorzaken. Deze spanningen kunnen vervolgens bewegingsbeperkingen in de nek of schouders veroorzaken die dan weer hoofdpijn kunnen triggeren.

Ook in de slaap kunnen bepaalde spierspanningen optreden. Doormiddel van tips en oefeningen kan de houding verbeterd worden.

Cluster

Dit is een plotselinge, zeer pijnlijke pijn aan één kant van uw hoofd, vaak achter één van de ogen. Het komt vaak meerdere keren op hetzelfde tijdstip van de dag voor. De pijn is meestal het ergst 5 tot 10 minuten nadat het is begonnen en kan 3 uur aanhouden. 

Uw neus en oog kunnen rood worden en opzwellen aan de kant waar de pijn zit, en u kunt gevoelig zijn voor licht, geluid of geur. Soms is er ook sprake van een aura (zoals bij migraine) en voelt men zich van tevoren misselijk.

Migraine

Migraine betekent letterlijk “half hoofd” en kenmerkt zich door heftige kloppende pijn meestal aan één zijde van het hoofd. Het is een zeer pijnlijke vorm van pijn aan uw hoofd. Het gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht. Het kan uren of dagen duren.

Migraine is bij iedereen anders. Bij veel mensen gebeuren het in fasen. Een migrainehoofdpijn begint vaak als een doffe pijn en groeit uit tot een kloppende pijn . Het wordt meestal erger tijdens lichamelijke activiteit . 

De pijn kan van de ene kant van je hoofd naar de andere gaan, kan aan de voorkant van je hoofd zijn of kan het gevoel hebben dat het je hele hoofd aantast.

Ongeveer 80% van de mensen krijgt te maken met misselijkheid en hoofdpijn, en ongeveer de helft braakt. U kunt ook bleek en klam zijn of zich flauw voelen.

Aanvallen

De meeste aanvallen duren ongeveer 4 uur, maar soms kan het meer dan 3 dagen aanhouden. Sommige mensen kunnen om de paar dagen een aanval krijgen, terwijl anderen dit maar een of twee keer per jaar krijgen.

Men weet nog niet precies wat de oorzaak is. Eerder dachten wetenschappers dat migraine ontstond door veranderingen in de bloedstroom in de hersenen. 

Tegenwoordig wordt gedacht dat het waarschijnlijk begint bij overactieve zenuwcellen die signalen uitzenden die de trigeminuszenuw activeren, wat een gevoel geeft aan uw hoofd en gezicht. 

Serotonine

Dit spoort je lichaam aan om chemicaliën zoals serotonine en calcitonine-gen-gerelateerd peptide (CGRP) vrij te geven. CGRP zorgt ervoor dat bloedvaten in het slijmvlies van je hersenen opzwellen. Vervolgens veroorzaken neurotransmitters ontstekingen en pijn.

Sinus

De meeste mensen die denken dat ze deze vorm hebben, hebben eigenlijk meestal migraine. Bij beide typen krijgen mensen pijn in het gezicht, verstopte neus en tranende ogen, en beide kunnen erger worden als men naar voren leunt. 

Maar een sinus-infectie, die sinushoofdpijn veroorzaakt, veroorzaakt ook dik, geel slijm en u kunt ook koorts hebben en moeite hebben met ruiken. Wat bij migraine niet voorkomt.

Een sinus-infectie wordt meestal binnen een paar dagen vanzelf beter. Bij langer aanhoudende klachten, is er mogelijk een bacteriële infectie aanwezig en is er antibiotica nodig. 

Secundaire

Dit soort wordt veroorzaakt door een ziekte of aandoening die uw hersenen aantast. Een sinushoofdpijn is een voorbeeld, omdat het wordt veroorzaakt door een infectie. Andere aandoeningen die dit kunnen veroorzaken zijn onder meer hersenschudding, een probleem met uw bloedvaten en hersentumoren.

Voeding

Wanneer u met deze klachten bij de huisarts komt zal hij u misschien aanraden om een dagboek bij te houden. Als u dat doet kan het zijn dat u een verband ziet tussen bepaalde gebeurtenissen, situaties of het eten van bepaalde dingen en de pijn.

Wanneer uit het dagboek blijkt dat er na het eten van bepaalde voedingstoffen steeds hoofdpijn krijgt, zou dit een aanwijzing kunnen zijn voor een ‘trigger’ (uitlokker).

Wanneer voedsel een trigger is kan dit voedsel weggelaten worden uit het dieet. Als er daarna minder vaak hoofdpijn is of wanneer de hoofdpijn wegblijft, is het waarschijnlijk dat het voedsel een trigger is. Voedsel dat vaak problemen geeft is alcohol, chocolade en koffie.

Fysiotherapie bij overige klachten aan uw hoofd of hals

Uiteraard zijn er tal van andere hals- en hoofdklachten waarbij (fysio)therapie uitkomst kan bieden. Neemt u hiervoor gerust contact op met ons.

Bijna 3,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan ernstige, bijzonder pijnlijke hoofd of nekpijn, die niet zomaar over gaat. Er zijn verschillende soorten van pijn. Vaak komt die pijn in aanvallen, waarbij mensen doodziek kunnen zijn. Soms gaat het om hoofdpijn die dagelijks aanwezig is.

Van de 3,5 miljoen hoofdpijnpatiënten in Nederland hebben er ruim 2 miljoen migraine. Veel mensen met ernstige hoofdpijnklachten gaan nog altijd niet naar de huisarts. Heeft u regelmatig hoofdpijn die niet met een eenvoudige pijnstiller te verhelpen is?

Afspraak

Neem de klachten serieus en maak een afspraak. Gelukkig bestaat er tegenwoordig voor steeds meer mensen een goede behandeling. Dit is echter maatwerk en de zoektocht naar goede strategie kost soms meer tijd dan we zouden willen.

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. De meest bekende en meest voorkomende vormen zijn migraine en spanningshoofdpijn. Ook pijn optrekkend vanuit de hals komt vaak voor. Fysio- en manuele therapie kunnen bij pijn in het hoofd en pijn in het halsgebied uitkomst bieden.