Manueel therapie

Manueel therapie

Wat is manueel therapie of manuele therapie?

Manueel therapie, manuele therapie of kraken is bedoeld voor mensen met pijn in de wervelkolom, rugpijn en gewrichten in armen en benen. Met deze therapie kan kracht gezet worden op gewrichten om deze beter te laten bewegen.

Dit kan met veel weinig kracht afhankelijk van de klacht en/of gewricht. Onze therapeuten zoals Eva, Rick, Jelco, Vera, Freek, en Olger hebben na hun studie fysiotherapie wederom een driejarige opleiding voor manueel therapeut gevolgd, of zijn deze aan het afronden.

Pijn in de wervelkolom of ledematen kan ontstaan wanneer gewrichten minder soepel bewegen. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk.

Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van diepe dwarse fricties of dry-needling kunnen we deze spieren weer laten ontspannen.

Wij combineren vaak manueel therapie met dry-needling waarna we overgaan tot actieve oefentherapie.

manueel_therapie
rugonderzoek

Wat doen jullie?

Eigenlijk is het de bedoeling om gewrichten beter te laten bewegen. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vullen ze deze behandeling aan met andere technieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. Vandaar de naam kraker.

Wat geeft het krakend geluid?

Het krakende geluid, wordt veroorzaakt door lucht die uit een gewricht ontsnapt. De meeste patiënten ervaren dit als een vreemd, meestal kort gevoel, maar vinden het over het algemeen prettig. De effecten zijn vaak snel voelbaar, u heeft direct meer ruimte om te bewegen en een afname van pijn.

Voor welke klachten is het geschikt?

Hoofd- nek en schouderpijn

De manueel therapeut kan u ook goed bij hoofdpijn-, nek- en schouderklachten helpen en er voor zorgen dat uw pijn snel minder zal worden. Bij ons werken therapeuten die zich hebben gespecialiseerd op het behandelen van musculoskeletale aandoeningen, waaronder problemen in het hoofd- nek en schoudergebied. Manueeltherapeuten zijn opgeleid om met hun handen specifieke technieken toe te passen om gewrichten en spieren te behandelen en te mobiliseren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het herstellen van de functie.

Is deze therapie ook geschikt voor mij?

Of het ook uw klacht en pijn kan verhelpen, moet blijken tijdens de screening en/of de intake en het onderzoek maar is tevens afhankelijk van uw eigen inzet. Komt u voor het eerst bij de Manueeltherapeut voor nek- en/of hoofdpijnklachten dan dient onderstaande document eerst worden doorgelezen.

nvmt beroepsnorm patiënteninformatie

Lage rugpijn

  • Lage rugpijn komt veel voor en is meestal niet ernstig.
  • Lang staan of zitten en bewegen kan behoorlijk pijn doen.
  • Als je zo gewoon mogelijk blijft bewegen, vergroot je de kans op herstel.
  • Forceer jezelf niet en zorg dat je niet lang in dezelfde houding zit of staat.
  • Je kunt terecht bij een fysiotherapeut voor informatie, advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen voor je rug.

Wat kunnen jullie voor mij betekenen?

Als u lage rugpijn heeft, kunt u bij een manueeltherapeut terecht voor informatie, advies en oefeningen gericht op je houding en (de opbouw van) uw dagelijkse activiteiten. Ook krijgt u informatie en oefeningen voor de problemen die u ervaart bij het bewegen.

Bij acute klachten gaat de pijn door de specifieke rugoefeningen vaak niet meteen weg, maar de behandeling kan er wel voor zorgen dat u u een stuk beter voelt. Bij chronische en langdurige rugklachten leveren de specifieke oefeningen vaak wel aantoonbaar positieve resultaten op.

Onze therapie is erop gericht dat u in toekomst zelf weet wat u moet doen als u weer rugklachten krijgt. Welke bewegingen zijn dan goed, wat kun u beter (tijdelijk) vermijden?

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het komt veel voor: vier van de vijf mensen hebben er weleens last van. Waardoor de pijn veroorzaakt wordt, is vaak moeilijk te achterhalen.

Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Zelfs bij erge pijn is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade.

Wat kunt u zelf doen bij rugpijn?

Onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijk is om zo gewoon mogelijk te bewegen als u rugpijn heeft. Het motto is: blijf bewegen, maar forceer niet. Probeer door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, ook als u pijn heeft, maar zwaar (huishoudelijk) werk, tillen of langdurig in één houding staan of zitten kunt u beter een poosje vermijden.

Ook is het niet verstandig om veel te doen op dagen dat u weinig pijn heeft en weinig op dagen dat u veel pijn heeft. Probeer langzamerhand uw rug weer wat meer te belasten.

De klachten van lage rugpijn

Mensen met lage rugpijn hebben pijn onderin hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Bij sommige mensen is de rugpijn eenmalig, anderen hebben geregeld klachten.

Kwaliteit

Onze therapeuten zijn geregistreerd in het BIG en kwaliteitsregister, hiervoor moeten zij regelmatig na- en bijscholing volgen.

Wat doet een manueeltherapeut?

Zij laten uw gerichten beter bewegen

Wat is kraken?

Het kraken komt door het ontsnappen van lucht uit een gewicht. Dit kan als een opluchting worden ervaren.

Wat is het verschil met een chiropractor?

Het verschil zit hem in de opleiding.

Is er een vergoeding?

Er is een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar, bij een aanvullende verzekering.