Dry needling

Waarom dry needling?

Met dry needling kan pijn die er soms al lang is, binnen 2 a 3 behandelingen weg zijn. Ervaar het zelf ook. Maak vandaag nog een afspraak bij een van onze experts en ontdek wat dry needling doet.

Dry needling is een therapie vorm die gebruikt maakt van kleine dunne naaldjes. Deze naaldjes worden in de spier geprikt. Hierdoor kan de fysiotherapeut een spier goed en snel laten ontspannen.

Dry_needling
Dry needling behandeling

Heeft u een verharding in een spier?

Verhardingen in een spier kunnen ontstaan door, triggerpoints of spierknopen. Deze spierknopen of trigger points geven de pijn in de spier. Maar kunnen ook pijn geven op een andere plaats.

Door de triggerpoints aan te prikken, kunnen de triggerpoints en de spier veel beter ontspannen. Maar ook de uitstralende pijn zal minder worden.

Meestal is een spier direct na de behandeling al ontspannen, maar blijft de behandelde spier nog wel een tijdje pijn doen. Deze pijn is snel weer weg.

Heeft u hoofdpijnklachten? dan raden wij aan om ook een traject te volgen met bijvoorbeeld oefentherapie en manueel therapie. Zo is de therapie succesvoller en heeft u er langer plezier van.

trigger point in de m. supraspinatus met uitstraling

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een pijnlijke plek tussen een bundel spiervezels. Deze triggerpoints kunnen naast hun eigen pijnpunt ook uitstralende pijn geven naar een ander deel van het lichaam.

Deze uitstralende pijnen komen bijna voor in alle spieren. Zo kan een triggerpoint in de spier op het schouderblad, uitstraling geven naar de vingers en kan pijn in het been voortkomen uit een bilspier triggerpoint.

De pagina van triggerpoint.net geeft een prachtige weergave van alle bekende triggerpoints en de uitstralingspatronen die daarbij horen.

triggerpoints in een spierstreng

Wat doen spierverhardingen of triggerpoints:

 • Ze geven lokale pijn met/zonder uitstraling
 • Geven beperkingen de bewegelijkheid van een spier of maken ze stijf
 • Krachtsvermindering bij het aanspannen van en spier
 • En geven reacties als zweten, duizeligheid of hoofdpijn

Hoe ontstaan spierknopen?

Wat zijn de 9 voordelen van dryneedling?

 • Snel ontspannen van de spier
 • Kortere behandeltijd
 • Korter behandeltraject
 • Sneller minder pijn
 • Veel toepassingen mogelijk
 • Werkt ook goed bij uitstralende pijn
 • Kan op plaatsen behandelen waar vingers niet bij kunnen
 • Kracht komt sneller terug in uw spier
 • bewegingen sneller normaal

Is dryneedling gevaarlijk?

In principe is het een ongevaarlijke manier van behandelen, mits de persoon die u behandeld weet wat hij/zij aan het doen is. Een goede kennis van het lichaam is belangrijk. Alpha fysiotherapeuten hebben hiervoor cursussen gedaan en weten wat ze doen.

Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn, pijn tijdens en na het prikken en blauwe plekken, zeker wanneer u bloedverdunners gebruikt. Daarnaast kan men in sommige gevallen duizelig of misselijk worden.

Maar hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, dit verdwijnt snel. In de eerste behandeling zullen we ons beperken tot het aanprikken van een of enkele spieren en zo uw reactie testen.

We raden dryneedling af bij het volgende;
 • een bloedstollingsziekte
 • Infecties lokaal
 • angst of allergie voor naalden
 • interne ontstekingen (hart)
 • koorts
 • lymfoedeem
 • zwangerschap

Hoe gaat dry needling in zijn werk?

Voor dat we beginnen met de behandeling, wordt de beste plek opgezocht om te needlen. Daarna wordt de naald in de triggerpoint of verharding geplaatst. 

Dit gebeurt met behulp van een plastic geleidebuisje, dit buisje is iets korter waardoor de therapeut met gemak en snel de naald op zijn plaats kan tikken.

Omdat dit snel gebeurt voelt u van het inbrengen van de naald bijna niks. Het buisje wordt verwijderd en de fysiotherapeut kan de naald bewegen en de diepte ervan aanpassen, ze gaan op zoek naar het triggerpoint.

Als het triggerpoint gevonden is zal de spier een reactie geven, het voelt als of de spier even schrikt.

Is dryneedling hetzelfde als acupunctuur?

Nee. Bij acupunctuur werkt men vanuit een compleet ander concept. Een acupuncturist selecteert zijn punten op basis van meridianen met behulp van tong en polsdiagnostiek.

Hiermee kan dan de energiestroom beïnvloed worden in de meridianen en eventuele andere gebieden die met deze meridianen zijn verbonden.

Polsdiagnostiek

Dry needling focust zich op het losmaken van de spierverhardingen en triggerpoints en niet op meridianen.

Welke manieren van dry needling zijn er?

 • De 1e manier die wij willen beschrijven heet functional Integrated D N, men gebruikt hier meerdere naalden tegelijk in spierpunten en laat deze enige tijd zitten. Hierbij kunnen verschillende gebieden tegelijkertijd behandeld worden.
 • De tweede manier werkt een twitch response op. Bij een twitch response trekt de spier kortdurend samen waarna deze weer kan ontspannen. De naald wordt maar kort ingebracht. Deze techniek is wat grover en kan iets meer napijn geven.

Hoe verlicht het mijn pijn?

Het precieze mechanisme en waarom het een effectieve toepassing kan zijn voor musculoskeletale pijn blijft onbekend. Desalniettemin zijn er verschillende theorieën geformuleerd om de effectiviteit ervan te verklaren. Er zijn theorieën voor 3 soorten reacties:

 • mechanisch,
 • chemisch en
 • neurofysiologisch

Wat is mechanische dry needling?

Mechanisch: Wanneer de naald in het lichaam wordt ingebracht, beschadigt die op microscopisch niveau bindweefsel. Het lichaam veroorzaakt vervolgens een ontstekingsreactie op de plaats waar de naald is ingebracht en begint onmiddellijk te werken om het beschadigde weefsel te herstellen.

Hoe werkt chemische dry needling?

Het is aangetoond dat dryneedling de hoeveelheid chemicaliën aan het zenuwuiteinde verhoogt. Het vrijkomen van sommige van deze chemicaliën zou de zenuw stimuleren. 

De zenuw lokt vervolgens een lokale spiertrekkingsreactie in de spier uit, waardoor de spiervezels samentrekken en een gevoel veroorzaken dat op kramp lijkt. Door deze “reset” geeft de spier zijn lokale triggerpoint vrij.

Wat is neurofysiologische dry needling?

Vanuit neurofysiologisch oogpunt is aangetoond dat het de afgifte van chemicaliën die de overdracht van pijnsignalen doorgeven vergemakkelijkt. 

Aangezien ”krampjes” worden opgewekt, activeert het hoogstwaarschijnlijk ook de lichaamseigen aanmaak van endogene opiaten. Maar ook pijnstillende, slaapverwekkende stoffen, zoals endorfines.

Is dry needling kwakzalverij?

Ongeacht hoe, of waarom het werkt, hebben meerdere studies aangetoond dat het pijn vermindert en zullen bewegingen verbeteren. Het is dus geen kwakzalverij.

De behandeling werkt zeer goed bij het verlichten van pijn in;

Hoe weet ik of Alpha fysiotherapie veilig werkt?

De fysiotherapeuten bij Alpha hebben een uitgebreide opleiding en cursus voor dry needling gevolgd. Daarnaast zijn alle fysiotherapeuten geregistreerd in het BIG en kwaliteitsregister, hiervoor moeten wij regelmatig na- en bijscholing volgen.

Waar kan ik onderzoeken over dry needling vinden?

Via deze link zijn een aantal onderzoeken en studies te vinden over de resultaten en onderbouwing van de behandeling met een droge naald.

Op welke locaties kan ik terecht bij Alpha?

Korte samenvatting

Dry needling, wat is dat?

Dry needling is een behandelvorm tegen harde spieren, waarbij met een naaldje uw spier aangeprikt wordt.

Wat zijn de gevaren van dry needling?

uitgevoerd door gekwalificeerde fysiotherapeuten is dry needling niet gevaarlijk

Werkt dry needling tegen hoofdpijn?

Ja, dry needling is bij uitstek geschikt tegen hoofdpijn

Werkt dry needling bij een bilspier?

Ja, ook in de bilspier kan dry needling goed worden toegepast

Wat zijn de bijwerking van dry needling?

De meeste mensen hebben na de behandeling korte tijd spierpijn. Dit is normaal en trekt meestal binnen een dag weer weg.

Wanneer geen dry needling?

Bij een bloedziekte, koorts, infectie’s of bij zwangerschap.

Is dry needling pijnlijk?

Het kan soms wat gevoelig zijn maar deze milde pijn trek snel weer weg