Dry needling

Dry needling

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Met dryneedling kan pijn die er soms al lang is, binnen 2 a 3 behandelingen weg zijn. Het is een therapievorm die gebruikt maakt van kleine dunne naaldjes. Deze naaldjes worden in de spier geprikt.

Hierdoor kunnen wij een spier goed en snel laten ontspannen. Nog geen ervaring? Ontdek dan zelf ook wat het kan doen.

Dry_needling
Dry needling behandeling

Is het effectief?

In de meeste gevallen is het erg effectief. Wel is het zo, dat het effect beter is, wanneer er ook aan oefentherapie of krachttraining gedaan wordt en de houding en/of leefstijl worden aangepast.

Wat is een verharding in een spier?

Verhardingen of knopen in een spier, kunnen ontstaan door zo genoemde myofasciale triggerpoints. Deze triggerpoints veroorzaken ook vaak de pijn in de spier. Maar kunnen ook pijn geven op een andere plaats, de uitstralende pijn.

Een goed voorbeeld is hoofdpijn, sommige vormen van hoofdpijn kunnen ontstaan van triggerpoints in nek of schouderspieren. Door deze triggerpoints aan te prikken met een naald, kan de spier sneller ontspannen. Daarbij zal ook de uitstralende pijn minder worden en/of hoofdpijn minder worden.

Meestal is een spier direct na de behandeling al meer ontspannen, maar blijft de behandelde spier nog wel een tijdje stijf aanvoelen en pijn doen. Deze pijn trekt gelukkig snel weer weg.

Hoofdpijn

Veel mensen hebben onverklaarbare hoofdpijnklachten. Ook deze klachten kunnen goed worden behandeld met dry needling. Van verschillende spieren weten we dat ze uitstraling kunnen geven naar delen op het hoofd. . Ook in de wat dieper gelegen nekspieren kunnen triggerpoints aanwezig zijn die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Het is daarnaast verstandig om ook een traject te volgen oefentherapie en manueel therapie. Zo is de therapie succesvoller en heeft men er vaak langer plezier van. De pijn blijft langer weg. Heeft u vaak last van hoofdpijn, maar nog nooit dryneedling ervaren dan is dit een therapie die u zeker eens moet proberen.

Een triggerpoint wat is dat precies?

Een myofasciale triggerpoint is een pijnlijke plek tussen een bundel spiervezels. Die vaak ontstaan door overbelasting en verkramping in de spier veroorzaken. Door de verkramping die lokaal in de spier ontstaat, is er minder doorbloeding en daardoor minder zuurstof beschikbaar.

Dit veroorzaakt op den duur pijn. Deze triggerpoints kunnen naast hun eigen pijnpunt ook uitstralende pijn geven naar een ander deel van het lichaam. Deze uitstralende pijnen komen bijna voor in alle spieren. Zo kan een triggerpoint in de spier op het schouderblad, uitstraling geven naar de vingers en kan pijn in een been ontstaan uit een bilspier.

De pagina van triggerpoint.net geeft een prachtige weergave van alle bekende triggerpoints en de uitstralingspatronen die daarbij horen.

Wat doen triggerpoints:

 • Ze geven lokale pijn met/zonder uitstraling
 • Geven beperkingen de bewegelijkheid van een spier of maken ze stijf
 • Krachtsvermindering bij het aanspannen van en spier
 • En geven reacties als zweten, duizeligheid of hoofdpijn

Hoe ontstaan spierknopen?

Dry needling van triggerpoints

Een goede manier voor het oplossen van triggerpoints is dry needling. Voor dat we beginnen met de behandeling, wordt de beste plek opgezocht om te needlen, dit doen we door te vragen en te voelen. Daarna wordt de naald in de triggerpoint of verharding geplaatst. 

Dit gebeurt met behulp van een plastic geleidebuisje, dit buisje is iets korter waardoor de therapeut met gemak en snel de naald op zijn plaats kan tikken.

Omdat dit snel gebeurt voelt u van het inbrengen van de naald bijna niks. Het buisje wordt verwijderd en de therapeut kan de naald bewegen en de diepte ervan aanpassen, ze gaan op zoek naar verschillende punten.

Als het punt gevonden is zal de spier een reactie geven, het voelt als of de spier even schrikt.

Heb ik pijn na de behandeling?

Na de behandling zal de spier wat stijver aanvoelen. Als of het een beetje beurs is. Sommige mensen voelen bijna niks andere hebben het gevoel van een blauwe plek. In de meeste gevallen trekt dit binnen een dag weer weg.

Wat zijn de 9 voordelen van dry needling?

 • Snel ontspannen van de spier
 • Kortere behandeltijd
 • Korter behandeltraject
 • Sneller minder pijn
 • Veel toepassingen mogelijk
 • Werkt ook goed bij uitstralende pijn
 • Kan op plaatsen behandelen waar vingers niet bij kunnen
 • Kracht komt sneller terug in uw spier
 • bewegingen sneller normaal
dry_needling utrecht
dry needling rug

Is het gevaarlijk?

In principe is het een ongevaarlijke manier van behandelen.

Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn, pijn tijdens en na het prikken en blauwe plekken, zeker wanneer men bloedverdunners gebruikt. Daarnaast kunnen sommige mensen een beetje duizelig of misselijk worden.

Maar hierover hoeft men zich geen zorgen te maken, dit verdwijnt snel. In de eerste behandeling zullen we ons beperken tot het aanprikken van een of enkele spieren en zo de reactie testen.

We raden het af bij:

 • een bloedstollingsziekte
 • Infecties lokaal
 • angst of allergie voor naalden
 • interne ontstekingen (hart)
 • koorts
 • lymfoedeem
 • zwangerschap

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Nee. Bij acupunctuur werkt men vanuit een compleet ander concept. Een acupuncturist selecteert zijn punten op basis van meridianen met behulp van tong en polsdiagnostiek.

Hiermee kan dan de energiestroom beïnvloed worden in de meridianen en eventuele andere gebieden die met deze meridianen zijn verbonden.

Dry needling focust zich op het losmaken van de spierverhardingen en triggerpoints en niet op meridianen.

Welke manieren zijn er?

 • De 1e manier die wij willen beschrijven heet functional Integrated D N, men gebruikt hier meerdere naalden tegelijk in spierpunten en laat deze enige tijd zitten. Hierbij kunnen verschillende gebieden tegelijkertijd behandeld worden.
 • De tweede manier werkt een twitch response op. Bij een twitch response trekt de spier kortdurend samen waarna deze weer kan ontspannen. De naald wordt maar kort ingebracht. Deze techniek is wat grover en kan iets meer napijn geven.

Hoe verlicht het dan mijn pijn?

Het precieze mechanisme en waarom het een effectieve toepassing is voor pijn blijft nog steeds onzeker. Desalniettemin zijn er verschillende theorieën geformuleerd om de effectiviteit ervan te verklaren. Er zijn theorieën voor 3 soorten reacties:

 • mechanisch,
 • chemisch en
 • neurofysiologisch

Wat is mechanische dry needling?

Mechanisch: Wanneer de naald in het lichaam wordt ingebracht, beschadigt die op microscopisch niveau bindweefsel. Het lichaam veroorzaakt vervolgens een ontstekingsreactie op de plaats waar de naald is ingebracht en begint onmiddellijk te werken om het beschadigde weefsel te herstellen.

Hoe werkt chemische dry needling?

Het is aangetoond dat dryneedling de hoeveelheid chemicaliën aan het zenuwuiteinde verhoogt. Het vrijkomen van sommige van deze chemicaliën zou de zenuw stimuleren. 

De zenuw lokt vervolgens een lokale spiertrekkingsreactie in de spier uit, waardoor de spiervezels samentrekken en een gevoel veroorzaken dat op kramp lijkt. Door deze “reset” geeft de spier zijn lokale triggerpoint vrij.

Wat is neurofysiologische dry needling?

Vanuit neurofysiologisch oogpunt is aangetoond dat het de afgifte van chemicaliën die de overdracht van pijnsignalen doorgeven vergemakkelijkt. 

Aangezien ”krampjes” worden opgewekt, activeert het hoogstwaarschijnlijk ook de lichaamseigen aanmaak van endogene opiaten. Maar ook pijnstillende, slaapverwekkende stoffen, zoals endorfines.

Is het kwakzalverij?

Ongeacht hoe, of waarom het werkt, hebben meerdere studies aangetoond dat het pijn vermindert en bewegingen laat verbeteren. Het is dus geen kwakzalverij.

De behandeling werkt zeer goed bij het verlichten van pijn in;

Hoe weet ik of Alpha veilig werkt?

Onze fysiotherapeuten hebben hiervoor opleidingen gevolgd. Daarnaast zijn alle therapeuten geregistreerd in het BIG en kwaliteitsregister, hiervoor moeten wij regelmatig na- en bijscholing volgen.

Korte samenvatting

Dry needling, wat is dat?

Een behandelvorm tegen harde spieren, waarbij met een naaldje uw spier aangeprikt wordt.

Waar hebben jullie dry needling?

Utrecht, Beesd, Culemborg, Tiel, Ochten en Zaltbommel

Wat zijn de gevaren?

uitgevoerd door gekwalificeerde therapeuten is het ongevaarlijk

Werkt het ook tegen hoofd, nek of kaakpijn?

Ja, het is bij uitstek geschikt bij hoofd, nek of kaakpijn

Werkt het in een bilspier?

Ja, ook in de bilspier kan het goed worden toegepast

Wat zijn de bijwerkingen?

De meeste mensen hebben na de behandeling korte tijd spierpijn. Dit is normaal en trekt meestal binnen een dag weer weg.

Wanneer beter niet?

Bij een bloedziekte, koorts, infectie’s of bij zwangerschap.

Is het pijnlijk?

Het kan soms wat gevoelig zijn maar deze milde pijn trek snel weer weg