Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Adductor tendinopathie

Wat is adductor tendinopathie?

Een adductor tendinopathie ontstaat door schade aan de pezen van de adductorspieren hoog in de lies.

Het is een, bij veel sporters bekende pijn, hoog aan de binnenkant van het been tegen de botrand aan. Vaak straalt de pijn uit naar beneden, of naar boven, richting de knie of buik. Maar de echte pijn is vaak met een vinger aan te wijzen. Dit komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen om dat de vorm van het bekken bij mannen vrouwen anders is.

Hoe kom ik aan een adductor tendinopathie?

Overmatig gebruik of verkeerd gebruik is vaak de oorzaak van deze liesklacht. De spieren en pezen bevinden zich aan de binnenkant van de dij en zorgen ervoor dat de benen bij elkaar komen. Herhaaldelijk gebruik van de adductorspieren en daardoor van de adductorspezen kan leiden tot microscopisch kleine scheuren in de pezen. Dit komt vaak voor bij sporten waarbij veel zij-aan-zij beweging en snijmanoeuvres nodig zijn, zoals voetbal en hockey.

Lies_blessure
Adductoren

Wat zijn de symptomen

Adductor tendinopathieën zorgen voor pijn hoog aan de binnenkant van de dij dichtbij de liesstreek. In eerste instantie kan het alleen worden gevoeld na inspanning. Deze eerste tekenen van tendinopathie van de adductor worden meestal genegeerd, omdat ze snel verdwijnen door rond te lopen of warmte (dwz een warme douche). 

Als u echter blijft overbelasten, neemt de tendinopathie toe en wordt de pijn in de lies intenser en komt het vaker voor. De belangrijkste symptomen van liesklachten zijn pijn en gevoeligheid in het gebied. Andere symptomen zijn onder meer:

 • blauwe plekken of zwelling rondom de adductoren
 • pijn wanneer een persoon zijn knie opheft
 • pijn wanneer een persoon zijn benen sluit of opent
 • de lies of de binnenkant van de dij kunnen warmer aanvoelen dan normaal
 • spieren voelen zich zwak of strak
 • hinken of moeite met het bewegen van het been

Pijn kan variëren van doffe pijn tot scherpe pijn. De pijn zal vaak erger zijn bij het lopen of het bewegen van het been. Een persoon kan ook spasmen ervaren in de binnenste dijspieren. We hebben drie stadia;

 • Graad 1 veroorzaakt enige pijn en gevoeligheid
 • Graad 2 veroorzaakt pijn, gevoeligheid, zwakte en soms blauwe plekken.
 • Graad 3 is een ernstige scheur in de spier, die blauwe plekken en veel pijn veroorzaakt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een liesblessure kan worden gediagnosticeerd door een fysiotherapeut. We zullen meestal wat vragen stellen om meer te weten te komen over de symptomen en hoe de blessure is veroorzaakt.

Onze fysio moet weten welke activiteit een persoon deed toen ze de pijn voor het eerst voelden. Ze zullen een persoon ook vragen of ze:

 • Een knallend geluid hoorde toen de blessure begon
 • Was er zwelling na het letsel
 • Is er pijn bij het bewegen van het been

In sommige gevallen maken we ook een echo om te kijken of er zwelling is te zien of dat er misschien kalk in de pees aanwezig is.

Wat moet ik doen als ik een adductor tendinopathie heb?

Adductor tendinopathie wordt over het algemeen niet beter als u de oorzaak niet aangepakt en u blijft trainen op dezelfde manier. Pas uw training dus aan. Als u vermoedt dat u een adductor tendinopathie heeft, neem dan contact met ons op voor advies en behandeling.  

Fysiotherapie bij adductor tendinopathie.

Onze fysiotherapie zal bestaan uit de volgende onderdelen;

Welke dingen moet u juist niet doen.

Als u vermoedt of vermoedt dat u een peesontsteking heeft, mag u het probleem niet negeren.  Dit kan ertoe leiden dat uw blessure erger wordt. Als dit gebeurt, kan uw herstel langdurig zijn en kan het een aantal maanden duren voordat u weer volledig kan deelnemen aan uw sport. Op onze pagina over peesontstekingen kan u nog veel meer tips lezen.

maar u kunt natuurlijk ook een afspraak inplannen bij een van onze specialisten.