Dit ontstaat door schade aan de pezen van de adductorspieren hoog in de lies.
Het is een, bij veel sporters bekende pijn, hoog aan de binnenkant van het been tegen de botrand aan. Vaak straalt de pijn uit naar beneden, of naar boven, richting de knie of buik.
Maar de echte pijn is vaak met een vinger aan te wijzen. Dit probleem komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen omdat de vorm van het bekken bij mannen en vrouwen anders is.
Overmatig gebruik of verkeerd gebruik is vaak de oorzaak van deze liesklachten. De spieren en pezen bevinden zich aan de binnenkant van de dij en zorgen ervoor dat de benen bij elkaar komen.
Herhaaldelijk gebruik van deze spieren en daardoor ook de pezen kan leiden tot zeer kleine scheurtjes in de pezen. Dit zien we vaak voor bij sporters, zoals voetballers en hockeyers.
Adductor tendinopathieƫn zorgen voor pijn hoog aan de binnenkant van de dij dichtbij de liesstreek. In eerste instantie kan het alleen worden gevoeld na inspanning.
Deze eerste tekenen hiervan worden meestal genegeerd, omdat ze snel verdwijnen door rond te lopen of door warmte (dwz een warme douche).
Als er echter overbelast blijft worden, neemt het probleem in pees toe en wordt de pijn in de lies intenser en komt het ook vaker en langer voor. De belangrijkste symptomen van liesklachten zijn pijn en gevoeligheid in het gebied. Andere symptomen zijn onder meer:
Pijn kan variƫren van doffe pijn tot scherpe pijn. De pijn zal vaak erger zijn bij het lopen of het bewegen van het been. Een persoon kan ook spasmen ervaren in de binnenste dijspieren. We hebben drie stadia;
Een liesblessure kan goed worden gediagnosticeerd door ons. We zullen meestal wat vragen stellen om meer te weten te komen over de symptomen en hoe de blessure is veroorzaakt.
Zo willen we graag weten wat iemand deed toen hij/zij de pijn voor het eerst voelde. We zullen daarnaast vragen of:
In sommige gevallen maken we ook een echografie om te kijken of er een zwelling is te zien of dat er misschien kalk in de pees aanwezig is.
Als u vermoedt of weet dat u een peesblessure heeft, negeer de pijn dan niet. Dit kan ertoe leiden dat uw blessure erger wordt.
Als dit gebeurt, kan uw herstel langdurig zijn en kunnen er een aantal maanden voorbij gaan, voordat er weer volledig gesport kan worden. Op onze pagina over peesblessures vindt u meer tips.
Het wordt over het algemeen niet beter als u de oorzaak niet aanpakt en u blijft trainen op dezelfde manier. Pas uw training dus aan! Als u vermoedt dat u een adductor tendinopathie heeft, neem dan contact met ons op voor advies en behandeling.
Onze behandeling zal bestaan uit de volgende onderdelen;