Echografie

Echografie bij Alpha fysiotherapie

Een echo of echografie is bij de meesten mensen bekend van tijdens de zwangerschap. Maar ook voor de fysiotherapeut van Alpha is deze techniek een perfect hulpmiddel.

Echo brengt bijzonder goed spieren, pezen, kapsels, banden, zenuwen en bloedvaten in beeld.

Om tijdens uw revalidatieproces het herstel te volgen is de echo ook heel nuttig. Blijft uw schouder pijn doen? Mogelijk zit er kalk in uw schouderpees. Wij kunnen dit met echografie zichtbaar maken.

Waarom gebruikt de fysiotherapeut echografie?

De fysiotherapeut kan gebruik maken van echografie als aanvullend onderzoek naast het gangbare bewegingsonderzoek. Met deze echobeelden kan de fysiotherapeut soms beter bepalen wat uw pijn veroorzaakt.

Door de echografie en het bewegingsonderzoek kan hij een beter behandelplan maken. en efficiënter behandelen

Een echografie maakt de fysiotherapeut bij klachten aan de:

  • Spieren (scheuren, littekens, kalkneerslag)
  • Pezen (scheuren, degeneratie, kalkneerslag)
  • Slijmbeurzen (ontstekingen, vochtcollectie, kalkneerslag)
  • Gewrichtsbanden (scheuren, verdikkingen)
  • Meniscus (oppervlakkige scheuren, cystes)
  • Botten (losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen, groeischijven)
  • Zenuwen (ligging in tunnels bijvoorbeeld bij de carpale tunnel)

Hoe werkt echo?

Echo werkt met het uitzenden en ontvangen van geluidsgolven. De geluidsgolven zijn niet hoorbaar of voelbaar voor mensen en is ongevaarlijk. Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van uw klacht exacter in beeld te brengen.

Wat kost het?

Wij rekenen geen extra kosten voor uw onderzoek. Het is onderdeel van uw fysiotherapie behandeling. Momenteel bestaat er nog geen vergoedingsregeling voor echografie in de fysiotherapie. Wel vragen wij u om een verwijsbrief hiervoor te halen bij uw huisarts.

Verzekerd voor fysiotherapie?

Als u een aanvullende fysiotherapie verzekering heeft wordt een echografisch onderzoek betaald indien:

  1. Na een verwijzing door een arts. In dat geval kunnen we een eenmalig fysiotherapeutisch consult bij uw zorgverzekeraar declareren.
  2. Het onderzoek geschiedt als onderdeel van een behandelperiode, er wordt wel een behandeling fysiotherapie gedeclareerd.

Niet verzekerd voor fysiotherapie?

Als u niet (voldoende) aanvullend bent verzekerd, dan zullen de kosten bij u worden gedeclareerd. De kosten hiervoor zijn: € 55,00. Uw verwijzer ontvangt een verslag met bijbehorende echobeelden. Hetzelfde geldt voor de aanvraag van een collega fysiotherapeut.

De gemaakte beelden worden ook digitaal opgeslagen en kunnen altijd opnieuw worden bekeken om te vergelijken met nieuwe opnamen.

Afspraak maken?

Geïnteresseerd in echografie bij lichamelijke klachten? Maak dan hier een afspraak.