Echografie

Echografie

Een echo of echografie is bij de meesten mensen bekend van de plaatjes die gemaakt worden tijdens de zwangerschap van het kindje in de buik. Maar ook voor ons is deze techniek een perfect hulpmiddel voor de ondersteuning bij het onderzoek, van uw klacht.

Wat kunnen jullie dan zien?

Echo brengt goed spieren, kapsels, pezen, banden, bloedvaten en zenuwen in beeld. Het maakt gebruik van geluidsgolven, ook wel ultrageluid of ultrasound genoemd. Het geluid dat gebruikt wordt, is voor mensen niet hoorbaar.

Dit geluid wordt door het lichaam gestuurd met een apparaatje dat tegen de huid gehouden wordt en op de huid en op het apparaat wordt wat gel aangebracht om beter contact te maken.

Vervolgens wordt de informatie in de vorm van geluidsgolven weer omgezet door een computer, die er weer beelden van maakt. Deze beelden geven een duidelijk beeld voor de echografist, die hier vervolgens weer informatie uit kan halen voor zijn onderzoek. Te denken valt aan een gescheurde pees in de schouder.

echografie
echografie pols

Waarom gebruiken jullie het?

De fysio kan de beelden die door het echoapparaat worden gemaakt gebruiken in zijn onderzoek om zo beter de oorzaak te kunnen achter halen. Soms is alleen lichamelijk onderzoek net niet voldoende. Zo kan het dan net wat meer zekerheid geven.

Ook tijdens uw revalidatie van bijvoorbeeld uw schouderoperatie kunnen we in combinatie met echobeelden uw herstel veel beter volgen, dit is heel nuttig want misschien blijft uw schouder pijn doen. Mogelijk zit er dan toch nog wat kalk in uw schouderpees, of is er wat anders aan de hand.

Middels de echobeelden die wij kunnen maken kunnen we de kalk opsporen en eventueel met shockwave behandelen. Zonder dat u hiervoor naar het ziekenhuis hoeft te gaan.

Zit er daadwerkelijk kalk in uw schouder maar is het zoveel dat shockwave waarschijnlijk ook niet meer helpt, dan weten we dit en kunnen wij u sneller doorverwijzen naar het ziekenhuis of specialist.

Bij welke klachten kan het worden gebruikt?

  • Spieren in de vorm van scheuren, littekens en kalkneerslag
  • Pezen in de vorm van scheuren, degeneratie en kalkneerslag
  • Slijmbeurzen zoals ontstekingen, vochtcollectie of kalkneerslag
  • Gewrichtsbanden in de vorm scheuren of verdikkingen
  • Meniscus (oppervlakkige scheuren, cystes)
  • Botten zoals losse stukjes bot, breukjes, indeukingen, groeischijven
  • Zenuwen zoals bij bijvoorbeeld bij de carpale tunnel syndroom
  • Bekkenpijn sommige spieren kunnen inactief worden

De Schouder

Schouderklachten zijn klachten die vaak voorkomen, ongeveer 66% van alle mensen in Nederland krijgt weleens te maken in zijn leven met schouderklachten.

Schouder gewrichtsproblemen kunnen pijn geven rondom of in de schouder, maar kunnen eventueel ook uitstralen naar de bovenarm, de handen en zelfs de nek. Dit komt vaak voor bij kalkneerslag of een frozen shoulder.

Met de wechobeelden kunnen spieren, kapsels, pezen, banden, bloedvaten en zenuwen wel zichtbaar gemaakt worden die op een röntgenfoto niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Met name de weke delen, zoals pezen, in en rondom de schouder, kunnen we dus op deze manier, sneller, veel goedkoper en soms ook beter in beeld brengen, dan met bijvoorbeeld een röntgenfoto, of een mri-scan.

schouder_echografie
echografie

Echografie bij inactieve spieren.

Sommige spieren zijn in de loop der tijd slechter gaan functioneren. Bijvoorbeeld na een operatie of voor een langere tijd mank lopen. Met een echo beeld kunnen we controleren of deze vaak dieper gelegen spieren nog wel goed en op tijd aanspannen.

Zo kan het zijn dat spieren zoals de bilspier minder goed functioneren bij heup bewegingen. Door dit op beeld vast te leggen kunnen wij u weer leren om deze spieren wel weer te laten bewegen, zodat eerder onverklaarbare vage klachten wel in eens verklaarbaar zijn geworden.

Wat zijn de kosten?

Wij rekenen geen extra kosten voor uw onderzoek. Het is onderdeel van uw behandeling. Momenteel bestaat er nog geen vergoeding voor bij de zorgverzekering.

Wel vragen wij u om een verwijsbrief hiervoor te halen bij uw huisarts, met een verwijsbrief van uw huisarts is het voor ons mogelijk om iets meer te declareren voor het onderzoek, bij uw verzekering.

Niet aanvullend verzekerd?

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan moet u de kosten zelf betalen. Hiervoor brengen wij € 55,00 in rekening.

F.A.Q.

Wie doet het onderzoek?

Onze fysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid om echo’s te maken

Kan de fysio een echo maken van mijn schouder?

Juist de schouder is een perfect gewricht. Wij kunnen hier veel informatie uithalen

Kunnen jullie mijn onststeking zien?

Ja, hiermee kunnen onstekingen goed in beeld gebracht worden.