Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking

Heeft u een slijmbeursontsteking?

De slijmbeurs is een klein zakje gevuld met gewrichtsvloeistof, gelegen tussen twee bewegende delen in het lichaam. Dat kan overal zijn, maar meesstal tussen pezen, of spieren en een gewricht. Deze zakjes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken.

Als gevolg van deze ontsteking kan de slijmbeurs opgezwollen raken en plaatselijk voor zwelling, roodheid, warmte en drukpijn zorgen. Meestal ontstaan ze in:

  • Schouder
  • Heup/bil
  • Hiel
  • Knie
  • Arm/elleboog

Schouder

Een slijmbeursontsteking van de schouder kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Vaak worden de klachten veroorzaakt door overbelasting, of een trauma. Denk bij een trauma aan een slag of val op de schouder.

Niet alleen bij bewegingen van de schouder, maar ook het liggen op de schouder en duw- of trekbewegingen kunnen hiertoe leiden. Dit komt door de drukverhoging die dan ontstaat.

Bij sporten waarbij de arm veel wordt belast, zoals tennis of golf, komt het veel vaker voor. Naast sporten zijn er nog meer risicofactoren zoals:

  • Slechte lichaamshouding.
  • Standsafwijking van een of meerdere botten.
  • Slechte aansturing van schouder spieren

Wat voel ik?

Meestal is dit te herkennen aan de kenmerkende ontstekingsverschijnselen als warmte, roodheid, bewegingsbeperking en zwelling.

Ook pijn is een veel genoemd symptoom. Deze kenmerkt zich als scherpe, felle pijn en kan uitstralen richting de elleboog. Ook worden deze pijnklachten vaak geprovoceerd bij bewegingen van de schouder en duw- of trekbewegingen. Het liggen op de schouder kan eveneens voor pijnklachten zorgen.

Meestal zijn het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek door de fysiotherapeut voldoende om de diagnose te stellen.
Aanvullend onderzoek, waaronder een echografie, kan nodig zijn om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen.

Wat kan ik doen?

De behandeling is vaak tweeledig. Enerzijds is het van belang om de ontstekingsreactie te verminderen met rust, eventueel ondersteund door medicijnen als ontstekingsremmers.

Anderzijds is het zeker zo belangrijk om direct te starten met fysiotherapie. Doel hiervan is de beweeglijkheid van de schouder te herstellen. Goede oefeningen voor uw schouder zijn belangrijk. Ander therapieën die ingezet kunnen worden zijn:

Heup en of bil

Dit wordt in medische wereld ook wel bursitis trochanterica genoemd. Dit zien we onder andere terug bij het trochanter major pijnsyndroom.

Te hoge druk op de slijmbeurs kan zorgen voor irritatie en dit kan een ontstekingsreactie tot gevolg hebben. Een slijmbeursontsteking van de heup is dan ook een typische overbelastingsblessure en treedt dan ook vaak op door herhaalde of langdurige activiteiten.

Het komt meestal voor bij vrouwen van middelbare leeftijd of ouder. Met name vrouwen in de overgang hebben meer risico. Vaak gaat dit gepaard met een ontsteking van de bilspier.

De vorm van het bekken van een vrouw speelt een rol in het ontstaan van deze aandoening.

Hoe herken ik dit?

De eerste symptomen zijn goed te herkennen. De zijkant van de heup geeft drukpijn, kan warm aanvoelen en er opgezwollen uitzien.

Op de heup liggen of op de billen zitten zal vanwege de pijn nauwelijks mogelijk zijn. Ook activiteiten als wandelen, traplopen en het aangedane been zijwaarts heffen, kunnen pijnklachten geven. Meestal is de pijn het meest aanwezig in bed.

Behandeling

Wanneer het vermoeden bestaat dat de slijmbeurs van de heup ontstoken raakt, is het in ieder geval verstandig de zere plek als eerste te koelen en de slijmbeurs met rust te laten. Uw zithouding is hierbij erg belangrijk.

Daarnaast is training erg belangrijk. Wij kunnen u de beste oefeningen geven icm advies over hoe u met deze klacht om moet gaan.

Hoe voorkom dit?

Wanneer tijdens werkzaamheden of hobby veelvuldig herhaalde heupbewegingen voorkomen, is het aan te raden geregeld een pauze in te lassen. Vermijd daarnaast zitten in een harde stoel of liggen op harde oppervlakken, dit zorgt namelijk voor veel druk op de slijmbeurs.

Ook is het verstandig om de spieren rondom de heup te trainen. Dit draagt bij aan bescherming van de slijmbeurs.

Hiel of hak

Ook dit zal in de meeste gevallen geleidelijk ontstaan. Soms als gevolg van een trauma of harde klap.

Een goed voorbeeld hiervan is wrijving van de schoenrand tegen de hiel, bij herhaaldelijke wrijving kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. Een ontsteking van de diepere slijmbeurs wordt vaak gezien na of tijdens een achillespeesontsteking. Door zwelling van de achillespees komt de slijmbeurs in het gedrang, waardoor deze sneller gaat irriteren.

De klachten worden het meest gezien in de leeftijdscategorie van 40-60 jaar en veelvuldig bij mensen die hardlopen of sporten doen waarbij veel gesprongen wordt.

De oppervlakkige slijmbeurs van de hiel, bursa subcutanea calcanea genoemd, bevindt zich tussen de achillespees en de huid. De dieper gelegen slijmbeurs van de hiel, bursa retrocalcanea genoemd, bevindt zich tussen de achillespees en het hielbeen.

Kenmerken

Hierbij treden verschijnselen op als zwelling, warmte, roodheid, (druk)pijn en bewegingsbeperking. Ter hoogte van de aanhechting van de achillespees op het hielbot een rode bult zichtbaar zijn. Deze bult kan pijnlijk aanvoelen. Ook het dragen van dichte schoenen kan als pijnlijk ervaren worden.

Bij de diepe slijmbeurs kan in het geval van een ontsteking de pijn gevarieerd aanwezig zijn. Zo kan de pijn links en rechts langs de achillespees voelbaar zijn en komt de pijn voornamelijk na een dag hard werken of sporten opzetten.

Diagnose?

Deze klacht is over het algemeen goed vast te stellen door ons. Aanvullend onderzoek, zoals echografie, kan zeer zinvol zijn.

Wat kan er gedaan worden?

Belangrijk is om tijdig te starten met de behandeling. Allereerst zal de behandeling gericht zijn op pijnvermindering. Hierbij is gedoseerde rust en het koelen van de pijnlijke plek erg belangrijk. Andere interventies kunnen zijn:

  • Shockwave
  • PNE/EPTE
  • Podotherapie (hakje)

Voor podotherapie werken wij samen met Wender, Flipse en Movement

Knie

Een knie slijmbeurs verminder net als alle andere slijmbeursen wrijving tussen uw botten en de pezen, spieren en huid in de buurt van uw kniegewricht.

Elke slijmbeurs in uw knie kan ontstoken raken, maar kniebursitis komt meestal voor over de knieschijf of aan de binnenkant van uw knie onder het gewricht.

Kniebursitis veroorzaakt pijn en kan uw mobiliteit beperken. Vaak is het gewricht dan ook warm, gezwollen en soms ook wat roder van kleur.

De arm

Er zitten meerder slijmbeurzen in de arm. Die van de schouder en de elleboog zijn het vaakst aangedaan. Een slijmbeursontsteking van de elleboog noemt met ook wel een bursitis olecrani

Hierbij krijgt men plaatselijk roodheid, warmte, zwelling en drukpijn rondom de elleboog. De ontstekingsreactie zelf is een proces bestaande uit meerdere opeenvolgende gebeurtenissen, waarbij de eerste fase gericht is op voorkoming van verdere schade en opruimingswerkzaamheden door het lichaam zelf.

Hoe ontstaat dit?

Het kan plotseling of geleidelijk ontstaan. In veel gevallen is lang op de ellebogen leunen de oorzaak. Men noemt het ook wel een studenten elleboog. Een andere mogelijke oorzaak is een trauma, denk hierbij aan een slag of val op de arm.

Ook sporten waarbij de arm veelvuldig gebruikt wordt, zoals fitness, softbal of waterpolo, zijn activiteiten waarbij dit relatief vaak optreedt.

Wat is een slijmbeurs?

Dit is een met vocht gevuld zakje dat delen in het lichaam soepel langs elkaar laat glijden. Bijvoorbeeld tussen een bot en een pees.

Moet ik medicijnen gebruiken?

Meestal is een medicijn niet nodig. Voor het gebruik van medicatie moet u een afspraak maken bij de huisarts.