Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Bursitis olecrani

Bursitis olecrani

Slijmbeursontsteking

Tussen de pezen en botten bevinden zich slijmbeurzen. Dit is een soort klein kussentje met slijmerig vocht, dat ervoor zorgt dat gewrichten soepel kunnen bewegen. Als pezen en botgewrichten door overbelasting in korte tijd veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs, kan deze geïrriteerd of zelfs ontstoken raken. met noemt dit een bursitis.

Een olecranon bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs die zich aan de achterkant van de elleboog bevindt. De slijmbeurs wordt hierdoor dik en pijnlijk. De aandoening wordt ook wel een ‘studentenelleboog’ genoemd.

De slijmbeurs in de elleboog is in geval van ontsteking pijnlijk en opgezwollen. Daarnaast kan deze rood zijn en warm aanvoelen. Een slijmbeursontsteking wordt vaak verward met een peesontsteking

Oorzaak en ontstaan

Een olecranon bursitis kan ontstaan doordat iemand zijn elleboog stoot, of hier veel en langdurig op leunt zoals een student die voor een tentamen leert. Het is echter ook mogelijk door een bacteriële infectie die zich door een wondje in de elleboog naar binnen dringt.

Klachten en verschijnselen

Zwelling aan de achterzijde van de elleboog. Deze is in het begin nog niet goed zichtbaar maar kan in een later stadium een flinke bult vormen. Leunen en druk op de slijmbeurs is pijnlijk en maakt de klacht erger. Het volledig buigen van de elleboog kan pijnlijk zijn.

Er is een eventueel wondje zichtbaar aan de achterzijde van de elleboog in het geval van een infectieuze bursitis. De zwelling kan warm aanvoelen en rood verkleurd zijn.

Diagnose van bursitis

Meestal is de diagnose vrij duidelijk te stellen wanneer iemand een lokale zwelling aan de achterkant van de elleboog heeft en vertelt dat hij de elleboog gestoten heeft of er langdurig op steunt.

Wanneer de klachten ontstaan zijn na een wondje op de elleboog, de zwelling rood is en er sprake is van koorts, dan zal gedacht worden aan een infectieuze bursitis.

Middels echografie kunnen wij ook kleine zwellingen beter zichtbaar maken en vaststellen of het inderdaad een slijmbeursontsteking is van uw elleboog of juist wat anders.

Behandeling

In eerste instantie is het belangrijk dat de elleboog ontlast wordt zodat de bursitis kan herstellen. Pijnstillers, ontstekingsremmers en ijspakkingen kunnen ook helpen om de klachten te verminderen. Wanneer er sprake is van een infectieuze bursitis kunnen er ook antibiotica voorgeschreven worden.

De gezwollen slijmbeurs kan door een arts ook worden leeggehaald met een naald. Hierdoor wordt neemt de druk in de slijmbeurs af en wordt de pijn snel minder. Het is wel mogelijk dat de slijmbeurs zich weer opnieuw vult.

Daarnaast moet het gebied rondom de elleboog goed worden getraind om het genezingsproces te versnellen en herhaling te voorkomen u kunt hiervoor bij ons een afspraak maken.