Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Heuppijn

Heuppijn

Wat verzoorzaakt mijn heuppijn?

Ten eerste kan de pijn op veel plaatsen in en rondom de heup voorkomen. Ten tweede kunnen er ook veel oorzaken zijn die deze pijn veroorzaken. Te denken valt aan:

Wat is gluteale tendinopathie?

Hoewel de bilspieren een belangrijke rol spelen bij de behandeling en preventie van heuppijn, kunnen ze ook de bron van het probleem zijn. Een van die bronnen voor heuppijn is gluteale tendinopathie. Gluteaal staat voor billen gerio en tendinopathie is een verzamelnaam voor klachten die met pezen te maken hebben.

Heb ik een trochanter major pijnsyndroom, GTPS of slijmbeursontsteking?

Gluteale tendinopathie of een probleem van de bilspierpees, komt voor aan de buitenkant van uw heup. Vaak wordt dit aangezien voor een probleem in het heupgewricht, zoals artrose, TIFS, ischias of rugpijn. Maar meestal denkt men bij gluteale tendinopathie eerst aan een ontsteking, van de slijmbeurs rondom uw heup.

Maar bij heuppijn is de slijmbeurs in 9 van de 10 keer niet het probleem. Als deze al geïrriteerd is, dan is dat vaak in combinatie met de pees van de bilspier, die vasthecht op het heupbot. Het is dus veel vaker de pees die over de slijmbeurs heenloopt die de problemen veroorzaakt.

Deze irritatie noemt men ook wel het trochanter major pijnsyndroom of in het Engels Greater Trochanteric Pain Syndrome (GTPS).

Bij een GTPS hebben onderzoekers ontdekt dat bijna iedereen een gluteus medius tendinopathie heeft. In slechts 8% van de gevallen hebben zij ook een zwelling of ontstekingsreactie van hun slijmbeurs! Bij deze slijmbeursontsteking is vrijwel altijd ook een gluteale tendinopathie aanwezig.

Hoe ontstaat gluteale tendinopathie?

Het naar binnen bewegen van uw been blijkt een belangrijke factor te zijn in de ontwikkeling van gluteale tendinopathie. Zitten met de benen bij elkaar geeft vaak verergering van uw klacht. Kruisen van uw benen of het beklimmen van trappen of heuvels zijn daardoor vaak een probleem.  

Gluteale tendinopathie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat vrouwen een breder bekken hebben. Ook de overgang maakt dat het vaker voorkomt bij vrouwen.

Heb ik gluteus medius tendinopathie?

Een belangrijk kenmerk van GMT is pijn, bij het slapen op de zij. Helaas kan het aan beide kanten pijnlijk zijn, waardoor slapen erg moeilijk wordt. Het probleem is dat als u op uw pijnlijke kant ligt, er waarschijnlijk enige directe compressie van de bilspieren is. 

Als je op je goede kant ligt, is het slechte been het bovenste en valt het vaak naar binnen toe. Aangezien we enkele uren slapen, kan dit een aanzienlijke bron van ergernis voor uw pees zijn. Wanneer dit zo is, is de kans groot dat er een gluteus medius tendinopathie aanwezig is?

Hoe weet ik zeker of ik gluteale tendinopathie heb?

Het diagnosticeren van gluteale tendinopathie is niet eenvoudig. De heup is een complex gebied en er zijn veel andere diagnoses mogelijk. Bovendien wordt GT vaak gezien naast andere heuppijn en kan het zich presenteren met lage rugpijn. 

Tortaloni et al. (2002) ontdekte dat 20% van de mensen die naar een wervelkolomspecialist verwezen werden, gluteale tendinopathie hadden. Bij Alpha fysiotherapie weten we welke testen en onderzoeken nodig zijn om vast te kunnen stellen of dit het geval is. Kom er ook achter wat wij voor u kunnen doen en maak een afspraak in:

Heupartrose, heupartritis, coxartrose of heupslijtage

Verreweg de meeste mensen met heupartrose krijgen pijn in de liesstreek, soms kan deze pijn wat uitstralen naar de knie. Hierbij is de kraakbeenlaag in het gewricht versleten en kapot aan het gaan. Bewegen is daardoor moeilijker en veelal pijnlijk. Met name na een tijdje gezeten te hebben is het gewricht stijf en kan het pijnlijk zijn.

Deze zogenaamde startpijn en of startstijfheid, zullen in de beginfase bij beweging verminderen. Maar naar mate de slijtage erger wordt nemen ook de klachten toe. Hierdoor zijn ze later ook ’s nachts en steeds meer in rust aanwezig. Het bewegen van de heup zal dan steeds lastig worden.

Heb ik nou rugpijn of heuppijn?

Het is heel goed mogelijk dat er verschillende problemen tegelijk optreden rondom de heup, maar over het algemeen geeft gluteale tendinopathie geen pijn over het hele been. 

Het kan wat rugpijn veroorzaken, maar de kern van de pijn ligt meestal net boven het trochanter major. Dit is een benige knobbel aan de zijkant van het bovenbeen.

Artrose van de heup en gluteale tendinopathie kunnen nog wel eens worden verward. Meestal geeft artrose van de heup liespijn en beperkte beweging van het heupgewricht. 

Uw fysio kan uw klachten beoordelen door een aantal tests uit te voeren. Alison Grimaldi beschrijft 2 tests voor gluteale tendinopathie

1/. het combineren van heupadductie, 90 ° flexie en externe rotatie en

2/. een aangepaste ‘Ober’s test’ waarbij zij de heup zijdelings naar binnen laat bewegen. Beide veroorzaken compressie van de bilspieren.

Deze tests kunnen worden gecombineerd door de pees in deze positie in te drukken of tegenkracht te geven aan het naar binnen bewegen van de heup om de gluteus medius nog meer te laten werken.  

Kan de Iliotibiale band ook GTPS veroorzaken?

Men denkt dat de pees van de gluteus medius wordt samengedrukt door de Iliotibial Band (ITB) wanneer de heup naar binnen bewogen wordt. De kracht op de pees kan worden verhoogd in combinatie met flexie of externe rotatie van de heup. 

Recent werk van Cook en Purdam (2012) onderstreept de rol die compressie heeft bij een tendinopathie.

Vindt een pees spanning wel of niet prettig?

Uw peesstructuur is gemaakt om onder spanning te komen en werkt als een soort veer. Pezen kunnen ook enige compressie aan. Delen van de pees die veel onder compressie komen, ontwikkelen een iets andere structuur die vergelijkbaar is met kraakbeen in gewrichten. Maar toch voelen ze zich prettiger bij spanning.

Wat gebeurd er onder druk- en trekbelasting?

Mogelijk is het grootste probleem voor een pees het moment wanneer beide soorten belasting worden gecombineerd en de pees tegelijkertijd onder druk- en trekbelasting staat. Als deze hoge belasting langer aanhoudt, kan een pees reageren, door op te zwellen bij belasting. 

Deze zwelling van een pees kan weer tot meer compressie leiden en leidt meestal tot pijn. Als deze overbelasting langer aanhoudt, begint de peesstructuur te lijden, wat leidt tot peesafwijkingen en uiteindelijk degeneratie. Bij sommige pezen, waaronder de bilspieren, kan dit leiden tot tendinopathie.

Wat doe ik bij een reactieve tendinopathie?

Bij reactieve tendinopathie is het belangrijk om als eerste de belasting op de pees te verminderen. Compressie van de pees of activiteiten waarbij de pees zich als een veer moet gedragen, zullen uw problemen in de pees verergeren. Activiteiten die beide belastingen combineren, zijn mogelijk nog provocerender.

Hoe verminder ik snel de belasting?

Probeer zo min mogelijk met uw benen over elkaar te zitten. Dit geeft een extra compressie van de pees en al helemaal als u daarbij ook nog naar een kant gaat leunen. Probeer een langere tijd met uw benen wijd te leven.

Tijdens het reactieve stadium van een tendinopathie zwelt de pees op, dit kan hem kwetsbaarder maken voor compressie en het probleem verergeren. 

Door wat minder te doen in het begin en wat meer met uw benen uit elkaar te zitten kan de pees wat rustiger worden en zal de zwelling en pijn geleidelijk afnemen. 

Hoe snel dit gebeurt, hangt af van de ernst van de tendinopathie, de oorzaken ervan en hoeveel u zelf kunt verminderen. In milde gevallen kan de pijn binnen de eerste 5-10 dagen afnemen, maar deze problemen kunnen blijven hangen en de genezing van de pezen is over het algemeen langzamer dan bij andere weefsels. In sommige gevallen kan het 3-4 maanden duren voordat het is opgelost.

Helpen pijnstillers?

In verschillende publicaties wordt ibuprofen aangeraden om de zwelling van pezen te verminderen, zonder dat dit een nadelig effect heeft op de pezen zelf.

Overleg bij het nemen van nieuwe medicatie altijd eerst met uw huisarts of apotheker..

Helpen isometrische oefeningen mij?

Aangenomen wordt dat isometrische oefeningen nuttig zijn in de reactieve fase, maar deze moeten correct worden uitgevoerd om te voorkomen dat de spanning op de Iliotibiale band toeneemt. Helaas worden veel van de bilspierenoefeningen te vaak fout gedaan!

Mogelijk moet hardlopen worden vermeden of op zijn minst worden verminderd tijdens een reactieve tendinopathie. Dit is het laatste dat je als hardloper wilt, maar het is vaak noodzakelijk in het vroege stadium. U wilt niet dat uw pees naar het degeneratieve stadium gaat, dat niet meer zo makkelijk is te veranderen of überhaupt aangepast kan worden. Voorkomen is beter dan genezen…..

In milde gevallen kunt u blijven rennen, maar let erop dat hardlopen pijnvrij blijft. Gedurende ten minste 24 uur daarna mag er geen reactie optreden.

Wat doe ik bij een late dysrepair / degeneratie?

Uw klachten duren waarschijnlijk nu al langer dan 2 maanden, eigenlijk moet u nu nog steeds het hetzelfde blijven doen als in de fase hiervoor. Verminder de heupadductie en reduceer uw belasting.

Ibuprofen is nu waarschijnlijk niet langer effectief en oefeningen kunnen worden verzwaard (maar alleen als er voldoende controle is). Deze oefeningen moeten ervoor te zorgen dat de diepe gluteale spieren werken, in plaats van oppervlakkige spieren zoals de tensor.

Kan rekken mij helpen bij gluteale tendinopathie?

Rek uw bilspieren of iliotibiale band niet!!!! bij een tendinopathie van de bilspieren of pezen . Dit is van groot belang omdat het de compressie van de pezen zal verhogen en uw heuppijn zal verergeren op de lange termijn.

Dit stuk is gebaseerd op werk van Dr. Alison Grimaldi,, check hier haar website .

Ons speciale oefenprogramma voor thuis

Gestructureerd de juiste oefeningen doen helpt u sneller van de pijn af. Voor het gemak hebben we een speciaal oefenprogramma ontwikkelt, die ook thuis gedaan kan worden.

Onze fysiotherapeut Jelmer legt hierin precies uit welke oefeningen uw pijn verminderen en hoe u ze goed uitvoert. Ons online programma scheelt u reistijd. En het is veel goedkoper dan een reeks behandelingen bij de fysiotherapeut.

Het is een kleine investering en bovendien kunt u na aanmelding, direct starten met de eerste oefeningen. Voorkom een langer hetsel.

F.A.Q

Waardoor heb ik pijn aan mijn heup bij het slapen?

Dit kunnen verschillende problemen zijn:
1/. pees probleem rondom het bovenbeen
2/. spieren die onprettig aanvoelen
3/. slijtage van een van de gewrichten
4/. te hard matras

Kan ik heuppijn krijgen door rugklachten?

Ja, dit is goed mogelijk sommige rugspieren geven uitstraling naar de heup, zeker bij het slapen

Wat is het trochanter pijnsyndroom GTPS

Het is een verzamelnaam van klachten rondom een botpunt van het bovenbeen aan de buitenzijde.

Wat is een slijmbeurs ontsteking van de heup?

Bij vrouwen komen slijmbeurs ontstekingen vaker voor, maar meestal in combinatie met een peesontsteking.

Wat is pijn in de heup bij hardlopen?

Meestal zijn dit spieren die;
1/. te hard zijn
2/. te strak staan
3/. veel trigger points bevatten
4/. slechte conditie hebben

Ik heb pijn in mijn heup, is deze versleten?

Bij een versleten heup hebben de meeste mensen liespijn. Meestal is er dan geen pijn aan de buitenzijde van de heup.