Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Ischias

Wat betekend ischias?

Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. Het is een pijn in de langste zenuw van je lichaam, de grote beenzenuw, die ook wel nervus ischiadicus wordt genoemd. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been. Vaak wordt pijn in de lagerug onterecht ischias genoemd.

Ischias

Wat zijn de kenmerken van ischias?

De pijn varieert van licht tot hevig en voelt stekend en branderig. De pijnscheuten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om rechtop te staan. Je kunt naast de pijn ook andere klachten hebben, zoals spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Je kunt ook spierkramp krijgen in je bil of been en verminderde reflexen in knieën en enkels.

Over het algemeen veroorzaakt ischialgie klachten aan één zijde van het lichaam. Dit komt doordat de nervus ischiadicus zich splitst in het wervelkanaal, één zenuw gaat naar het linker been en één zenuw gaat naar het rechter been. Na de splitsing in het wervelkanaal ontstaat de druk op de zenuw.

De symptomen en mate waarin mensen last hebben verschilt per persoon. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in de lage rug
  • Schietende pijn naar het been (pijnscheuten)
  • Brandend gevoel of tintelingen in het been
  • Verdoofd gevoel in het been
  • Krachtverlies van de been- en/of bilspieren
  • Spierkrampen in de been- en/of bilspieren
  • Pijn bij het heffen of strekken van het been

Wat is de Oorzaak van ischias?

De meeste mensen die last krijgen van ischias zijn tussen de 30 en 50 jaar oud. Vrouwen hebben een grotere kans om ischias-klachten te ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Dit komt door druk op de ischiadicus zenuw door de ontwikkelende baarmoeder. In een zeer zeldzaam geval kan ischias ontstaan door een hernia of een tumor. Stress kan ook een rol spelen, want dat zorgt ervoor dat je lichaamshouding verandert, waardoor je je rug te zwaar belast.

Hoe lang duurt ischias?

ischialgie duurt meestal tussen de 1 en 4 weken. Om zo snel mogelijk van de ischias klachten af te zijn is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts of gespecialiseerd fysiotherapeut. Neem je met ischias-klachten contact op met je huisarts, dan wordt je in het merendeel van de gevallen doorverwezen naar een fysiotherapeut.