Hernia rug

Hernia rug

Wat is een rughernia?

De wervelkolom of ruggengraat loopt van de nek tot aan het stuitje. De wervelkolom is opgebouwd uit verschillende wervels. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Deze zachte schijfjes werken als een soort schokdempers.

Ook zorgen ze ervoor dat de wervelkolom kan buigen en draaien. Een tussenwervelschijf heeft een zachte kern met een hardere buitenkant.

Een tussenwervelschijf kan gaan uitpuilen. Dit uitpuilen of breuk heet een hernia. Het is mogelijk dat de uitpuilende schijf op een zenuw drukt. Daardoor krijgt u pijnklachten. Echter kan het ook zo zijn dat u een hernia heeft zonder veel pijn te ervaren. Vaak drukt deze dan niet tegen een zenuw aan.

Een hernia kan overal in de rug ontstaan. Maar het komt het meest voor in de onderrug. Daar lopen vanuit de wervelkolom zenuwen naar de benen. Daarom kan de pijn uitstralen naar uw been.

Waar ontstaat een hernia?

Veel mensen hebben zwakke plekken in de tussenwervelschijven. Scheuren of breuken ontstaan vaak geleidelijk door verkeerde bewegingen. Kleine scheurtjes of spit zijn niet zo erg en genezen meestal wel weer vanzelf. Echter zijn grotere scheuren die een hernia veroorzaken veel pijnlijker.

Een verkeerde lichaamshouding, een afname van de belastbaarheid van de lage rug en langdurige intensieve belasting van de onderrug kunnen een scheur of breuk uitlokken.

Hernia in de onderrug

Theoretisch kan de hernia bij elke tussenwervelschijf voorkomen, maar bij een hernia van de onderrug zijn alleen de drie onderste tussenwervelschijven van belang.

De meest voorkomende hernia’s liggen tussen de 4e en de 5e en tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen. Op deze niveaus treden 90% van alle hernia’s op.

Wat voel ik bij een rughernia?

  • Pijn in de onderrug. De pijn straalt uit naar uw bil, been of voet.
  • Minder kracht in uw been.
  • Doofheid, tintelingen of een branderig gevoel in uw been (ischias)

De klachten nemen toe als u niest, hoest of perst. Dit gebeurt ook als u staat. De klachten zijn juist minder als u ligt. of uw rug strekt.

Wat kunt u zelf doen?

  • Blijf niet in bed liggen met een hernia. Dat helpt niet. De klachten houden dan juist langer aan. U kan pijnlijke houdingen en bewegingen wel vermijden. Maar blijf zoveel mogelijk uw dagelijkse dingen doen.
  • Zorg ervoor dat u genoeg blijft bewegen. Dat houdt de spieren in uw rug sterk. En sterke spieren ondersteunen de wervelkolom.
  • Blijf ook bewegen nadat u genezen bent. Zo kunt u voorkomen dat u opnieuw een hernia krijgt. Ook na een operatie is dit belangrijk.