Meniscectomie

Meniscectomie

Wat is een meniscectomie?

Meniscectomie betekent simpelweg het verwijderen van de meniscus, wat meestal maar een klein gedeelte betekend. Als gevolg van een knietrauma, maar soms ook spontaan kan er een scheur ontstaan in de binnenste of buitenste meniscus. Deze meniscus zit tussen het kniegewricht van het boven en onderbeen.

Door deze scheur, kan de knie minder belastbaar zijn, slotklachten en pijnklachten geven. Wat erg vervelend kan zijn. Een arts kan er dan voor kiezen om een deel van uw meniscus te verwijderen, met een kijkoperatie. De meniscectomie

Meniscus operatie

Tijdens een kijkoperatie kan een orthopeed een gedeelte of een volledige meniscectomie uitvoeren. Bij een gedeeltelijke meniscectomie wordt met een shaver wordt het beschadigde deel van de meniscus verwijderd.

Er wordt geprobeerd zo min mogelijk van de meniscus weg te halen, omdat de meniscus een belangrijk onderdeel is van de knie. U heeft hem nog vele jaren nodig.

Operatie meniscusscheur

Tegenwoordig maken ze gebruik van een kijkoperatie en gaan ze naar binnen in de knie met kleine buisjes. Door deze buisjes kan de operatie worden uitgevoerd. Dit heeft als voordeel dat niet de hele knie open gesneden hoeft te worden.

Nabehandeling meniscusoperatie

Afhankelijk van de grootte, locatie en in welke meniscus binnenkant knie of buitenkant van de knie de meniscectomie heeft plaatsgevonden kan een revalidatie tussen de 4 weken en 9 maanden duren. Over het algemeen duurt revalidatie van een laterale meniscectomie langer dan die van een mediale meniscectomie.

Het valt aan te raden om na uw operatie een goede fysiotherapeut op te zoeken voor een goed revalidatietraject. Dit voorkomt een slechter functionerende knie op korte en lange termijn. Bij Alpha helpen we u graag.

Waar zit de meniscus in de knie?

De meniscus zit tussen het kniegewricht en is een kraakbeenring die schokken en draai bewegingen opvangt en stuurt binnen in de knie. Helaas kunnen de krachten op de meniscus zo groot worden dat deze kan scheuren. Ook kan de conditie van de meniscus zelf of het omliggende weefsel zo slecht worden dat er een meniscectomie nodig is.

Hoe ontstaat een meniscusscheur?

Er zijn twee verschillende manieren waardoor een scheur in de meniscus kan ontstaan. Het eerste is door een trauma, waarbij een scheur ontstaat door een acute actie of verkeerde draaibeweging.

Tijdens het beoefenen van sport zoals voetbal, hockey of basketbal wordt er een grote kracht uitgeoefend op de meniscus, het kan zijn dat door een verkeerde draaibeweging de druk zo groot wordt dat er een scheurtje ontstaat in de meniscus.

Meestal gebeurt dit bij de binnenste meniscus omdat die een stuk meer druk opvangt. Ook is de binnenste meniscus minder flexibel dan de buitenste, waardoor de kans op een scheur groter wordt. 

Vooruitzichten na scheur

Een gescheurde meniscus heeft een kleine kans op genezing, tenzij de scheur in een goed doorbloed gebied zit. De bloedsomloop rondom de scheur zou dan nog kunnen zorgen voor eventueel herstel.

Wanneer een scheur een stuk van de meniscus doet omklappen en het gewricht zo blokkeert, kan voor een operatie worden gekozen, hierbij verwijderen ze dat deel van de meniscus of hechten ze de meniscus.

Wat is een meniscopexie?

Het hechten van de meniscus wordt menicopexie genoemd. Afhankelijk van uw leeftijd en de plaats van de meniscusscheur kan soms de meniscus worden gehecht. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat de meniscus behouden kan blijven en nog wat langer meegaat.

Als de meniscus er slecht aan toe is door slecht kraakbeenweefsel, of als er een stuk meniscus los ligt in de knie, moeten ze een stuk van de meniscus verwijderen.

Vaak is er geen operatie nodig en zal de meniscus zelf genezen of zullen de klachten na een trauma vanzelf afnemen. Een fysiotherapeut van Alpha fysiotherapie weet hoe u dit het beste kunt bereiken.

Wat u zelf kunt doen

Het scheuren van de meniscus kan door een stekende pijn in de knie een belemmering zijn bij een aantal bezigheden in het dagelijks leven. Aangezien deze pijn na een tijdje af zal nemen als u rust houdt en uw knie daarbij koelt, worden deze belemmeringen snel minder.

Het belangrijkste is om een goed therapeut te zoeken die veel ervaring heeft met de knie, de revalidatie ervan en met name verstand heeft van de meniscus. Met de juiste training kan een hoop ellende worden voorkomen.

Kan ik weer hardlopen zonder meniscus?

Veel mensen die een meniscectomie hebben gehad kunnen daarna weer alles doen. Sporten en dus ook weer hardlopen is mogelijk. Soms bestaat de kans dat de knie wat eerder artrose gaat ontwikkelen.

Is een brace nodig na een meniscectomie?

In principe heeft u na een meniscectomie geen brace nodig. Soms worden deze wel aangemeten in het ziekenhuis. Voor de eerste periode net na uw operatie is dit soms wel prettig maar zonder brace kunt u ook prima revalideren.

Hoe lang duurt de revalidatie van meniscectomie?

Deze kan min 6 weken tot een jaar duren

Kan mij meniscus zelf herstellen?

Ja dat kan, afhankelijk van de plek waar de scheur is

Is een meniscusoperatie chronisch?

Ja deze operatie komt voor op de chronischelijst een fysiotherapeut zal u begeleiden na de operatie

Moet ik mijn gescheurde meniscus laten opereren?

Dit hangt af van uw leeftijd, conditie van uw knie en de plaats van de scheur. Uw orthopeed kan u hier meer over vertellen.

Wat gebeurt er als mijn meniscus scheurt?

er ontstaat dan een scheurtje in het kraakbeen dit scheurtje kan dwars of in de lengte zijn