Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Bone bruise

Bone bruise

Wat is een bone bruise of bot kneuzing?

Een bone bruise of een kneuzing van het bot, treedt op wanneer u een kleine verwonding aan het oppervlak van een bot heeft. Dit treed meestal op na een ongeluk of blessure.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen zijn onder meer:

  • stijfheid
  • zwelling van het gewricht
  • gevoeligheid en pijn die langer aanhouden
  • problemen met het gebruik van een geblesseerd gewricht

Een bone bruise waarbij uw knie betrokken is, kan leiden tot vochtophoping in de knie, wat erg pijnlijk kan zijn. Afhankelijk van hoe het letsel is ontstaan, kunt u ook schade hebben aan nabijgelegen ligamenten. Zoals de kruisbanden.

Deze botkneuzingen kunnen in alle delen of gewrichten voorkomen. echter komt het het vaakst voor in de knie. Bot kneuzingen kunnen soms dagen tot enkele maanden aanhouden.

Wat is het risico?

Deze kneuzingen komen vrij vaak voor. Iedereen kan er een krijgen. De botten die u het meest waarschijnlijk zult kneuzen, zijn die in uw knieën of in hielen.

Een bot kneuzing is meestal het gevolg van een directe klap op het bot, die kan optreden tijdens een val, ongeval of stoot tijdens sport. U kunt ook uw botten kneuzen als u uw enkel of pols verdraait.

Wanneer moet u naar uw arts gaan?

Wanneer u een blauwe plek op het bot krijgt, is het moeilijk te zeggen of dit verband houdt met een ernstiger probleem dat moet worden behandeld.  Zoek onmiddellijk hulp als een van de volgende situaties zich voordoet:

  • De zwelling zal niet afnemen.
  • De zwelling wordt erger.
  • De pijn neemt toe en vrij verkrijgbare pijnstillers helpen niet.
  • Een deel van uw lichaam, zoals uw vingers of tenen, wordt blauw, koud en gevoelloos .

Die symptomen kunnen duiden op een ernstige kneuzing van het bot. Soms is een bot kneuzing slechts een deel van de verwonding. U kunt ook een breuk of een breuk hebben. Een bot kneuzing in uw knie kan betekenen dat u een ligament heeft gescheurd.

Een bijzonder ernstige kneuzing van het bot kan de bloedstroom verstoren. Het is niet gebruikelijk, maar hierdoor kan een deel van het bot afsterven. Als het bot sterft, is de schade die optreedt onomkeerbaar.

Daarom is het belangrijk om met uw arts te praten en symptomen te melden die niet zullen verdwijnen. 

Als ze vermoeden dat u een botblessure heeft, kan een röntgenfoto helpen bepalen of u een botbreuk of breuk heeft, maar het kan uw arts niet helpen om een ​​botbreuk op te sporen. Een MRI-scan krijgen is de enige manier om zeker te weten of u een bone bruise op het bot heeft. 

Hoe worden bot kneuzingen behandeld?

Voor een lichte kneuzing van het bot kan uw arts rust, ijs en pijnstillers aanbevelen. 

Als de bone bruise op het bot in uw been of voet zit, til dan uw been op om de zwelling te verminderen. Breng een paar keer per dag ijs aan gedurende 15 tot 20 minuten. Plaats geen ijs rechtstreeks op uw huid. Gebruik een handdoek of een ijspak.

Het kan zijn dat u bepaalde fysieke activiteiten en sporten moet vermijden totdat u volledig genezen bent. Relatief kleine kneuzingen op het bot kunnen binnen een paar weken beter worden. 

Wat zijn de vooruitzichten?

Het kan zijn dat u enige tijd moet rusten, maar het is belangrijk om uw bot volledig te laten genezen. Te snel terugkeren naar uw normale bezigheden kan het probleem erger maken.

Hoewel er een grote variatie in hersteltijd is, duurt het meestal een paar maanden om helemaal te genezen. Meestal zijn er geen blijvende problemen. Complicaties zijn zeldzaam, tenzij er een uitgebreidere verwonding is opgetreden.