Knie revalidatie

Knie revalidatie

Waar revalideer ik mijn knie?

U knie is bij veel praktijken te revalideren, echter zijn niet alle praktijken voor fysiotherapie gespecialiseerd in uw knieklacht. Bij Alpha fysiotherapie werken therapeuten die veel en vaak knie problemen hebben verholpen. Daarnaast zijn we aangesloten bij verschillende knie netwerken om onze kennis actueel te houden.

Fysiotherapie en revalidatie

Heeft u uw knie bezeerd of een operatie ondergaan? Of is het pijnlijk en stijf vanwege artritis? Hoe dan ook, u zou het gevoel kunnen hebben dat het laatste wat u zou moeten doen, is opstaan ​​en het gewricht bewegen. Maar vaak is fysiotherapie het beste voor uw knie of gewricht.

PT, of revalidatie zoals sommige mensen het noemen, kan uw spier- en gewrichtspijn verlichten. U werkt samen met een fysiotherapeut, een gediplomeerde professional die verschillende methoden gebruikt om de spieren te versterken en het lichaam beter te laten voelen en bewegen.

Wanneer u fysiotherapie krijgt, hangt af van de oorzaak van uw pijn. Soms is het alles wat u nodig heeft voor een behandeling. U heeft misschien geen operatie nodig.

Als u toch een operatie moet ondergaan, zal uw arts u waarschijnlijk ten minste een paar weken daarna therapie voorstellen om u te helpen herstellen.

Wat gebeurt er tijdens de eerste sessie?

U werkt één op één samen met uw fysiotherapeut om uw behandelplan op te stellen. Ze zullen manieren bespreken om de kracht en beweging in je been en knie weer op te bouwen, zodat je je beter kunt voelen en terug kunt gaan naar de dingen die je graag doet.

Bij uw eerste bezoek zal uw therapeut naar uw been kijken en zien hoe goed uw knie buigt, recht wordt en beweegt. Ze zullen ook zien of:

 • Het is moeilijk voor je om in evenwicht te blijven
 • U heeft pijn in uw knie
 • Het doet pijn als je je onderbeen heen en weer beweegt
 • Het is moeilijk om op één been te staan
 • Je hebt zwakke spieren aan de voor- en achterkant van je dij, die de knie ondersteunen

Om uw probleemplekken te achterhalen, kunnen ze u vragen om op één been te springen of een korte wandeling op een loopband te maken. Ze kunnen u aanraden krukken, een rollator te gebruiken of speciale schoenen te dragen om te voorkomen dat u thuis valt terwijl u herstelt.

Na het eerste bezoek

Je gaat eraan werken om je beenspieren sterker te maken, waardoor je knie wat minder wordt belast en je pijn vermindert. Uw therapeut zal u oefeningen geven die u thuis kunt doen en u laten zien hoe u ze veilig kunt oefenen.

Krachttraining is een belangrijk onderdeel van de PT-training. U moet bijvoorbeeld mogelijk enkele van deze bewegingen uitvoeren:

 • Hamstring-curls
 • Dips met één been
 • Step-ups
 • Rechte beenliften
 • Muur squats
 • Evenwichtsoefeningen

Meestal begin je met een paar tegelijk en doe je meer naarmate je sterker wordt. Mogelijk moet u gewichten toevoegen om uw spieren harder te laten werken.

Vertel het uw therapeut als er iets pijn doet. U kunt een beetje ongemak hebben, maar stop als u veel pijn voelt.

U kunt zich na uw therapie stijf of pijnlijk voelen, dus plan wat tijd om uit te rusten. Vraag uw arts of therapeut hoe u verlichting kunt krijgen van deze pijn.

Uw fysiotherapeut kan ook elektriciteit gebruiken om uw beenspierkracht en kniebeweging te verbeteren. Het is een methode die “TENS” wordt genoemd, een afkorting van transcutane elektrische zenuwstimulatie.

Ze plaatsen plakkerige plekken, elektroden genaamd, op de voorkant van de dij boven je knie. Een draad verbindt elk met de TENS-machine. Ze zetten het aan, en wanneer ze dat doen, tintelen kleine elektrische signalen de zenuwen in je spier. Dit stimuleert de bloedstroom en helpt de pijn te verzachten.

Hoe lang duurt het voordat mijn knie beter wordt?

Uw arts of fysiotherapeut zal u vertellen hoe vaak u naar therapie moet. Het kan meerdere keren per week gedurende 6 weken of langer zijn. De hoeveelheid hangt af van hoeveel pijn uw knie doet en of u al dan niet een operatie heeft ondergaan.

Uw therapeut zal contact houden met uw arts en uw vorderingen bespreken. Samen kunnen jullie drie beslissen wanneer je klaar bent om terug te gaan naar sessies.

Welke diagnose?

Voordat u begint aan uw revalidatie is het van groot belang dat de juiste diagnose wordt gesteld. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in knieproblematiek, waardoor ze goed in staat zijn om verschillende aandoeningen te herkennen. 

Om de diagnose te stellen hebben we naast het lichamelijke onderzoek de beschikking over testapparatuur, zoals de Biodex, voor het verkrijgen van objectieve informatie over uw knie:

Biodex test

Met een biodex test kunnen we gericht uw kracht in het been meten. Links met rechts vergelijken en zo ongelijkheden opsporen en beter aanpakken.

De volgende klachten zien we veel in onze praktijk:

Behandeling bij knierevalidatie

U traint twee tot drie keer per week gedurende een uur onder begeleiding van gespecialiseerde (sport)fysiotherapeuten. Onze sportzaal is speciaal ingericht met apparatuur om de knierevalidatie uit te voeren.

Voor uw knie revalidatie kunt u in deze praktijken van Alpha fysiotherapie terecht: