Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Nieuwe knie

Nieuwe knie

Wat is een nieuwe knie?

Het plaatsen van een nieuwe knie of total knee is een operatie waarbij het aangetaste kniegewricht wordt vervangen door kunstmatig materiaal. De knie is een scharniergewricht dat zorgt voor beweging op het punt waar de dij het onderbeen raakt. 

Wanneer u deze operatie ondergaat wordt het uiteinde van het dijbeen verwijderd en vervangen door een metalen omhulsel. Het deel van uw onderbeen wordt ook verwijderd en vervangen door een stuk plastic met een metalen steel. 

Afhankelijk van de conditie van het knieschijfgedeelte van het kniegewricht, kan er ook een plastic “knop” onder het knieschijfoppervlak worden aangebracht. Alles bij elkaar noemen we dit een knieprothese.

Wie krijgen dit?

Wanneer de knie niet meer met fysiotherapie te behandelen is kan een orthopeed beslissen om deze te vervangen. De beschadigingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld progressieve artritis, knieartrose, een trauma of andere aandoening. 

De meest voorkomende reden voor knievervanging in Nederland is slijtage.

Beste ziekenhuis

Welk ziekenhuis het beste is blijft een persoonlijk keuze. Wel zijn er orthopeden die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van deze protheses. Ook zijn er verschillende manieren om uw knie te vervangen.

Uw operatie zal altijd in een kliniek of ziekenhuis gedaan worden. Het ziekenhuis zal u eerst lichamelijk helemaal onderzoeken. Te denken valt aan bloeddruk, longfunctie en andere onderdelen in het lichaam.

Zo’n operatie heeft sowieso minder kans van slagen wanneer iemand te zwaar is. Een te hoog lichaamsgewicht kan er voor zorgen dat de prothese losraakt en maakt de revalidatie moeilijker.

Na uw operatie

Fysiotherapie is een uiterst belangrijk onderdeel van revalidatie en vereist volledige inzet van u voor het beste resultaat. Het starten van de revalidatie begint vaak al dezelfde of volgende dag.

Een total knee operatie vergt in het algemeen tussen anderhalf tot drie uur operatietijd. Waar de operatie ongeveer 3 uur duurt zal de fysiotherapie na uw operatie minimaal 3 maanden in beslag nemen. Een stuk langer dus.

Pijn

Het vervangen van een knie zal bijna altijd gepaard gaan met pijn, ongemak en stijfheid. Zeker tijdens de eerste dagen. Een op maat gemaakte knie-brace kan worden gebruikt om het been te stabiliseren tijdens fysiotherapie, wandelen en slapen. De knie-brace, en de medicatie zullen u de eerste tijd helpen en de pijn te verzachten.

In veel klinieken en ziekenhuizen maken ze gebruik van een machine voor continue passieve beweging (CPM). De machine beweegt de knie voortdurend na de operatie. Dit kan de bloedsomloop helpen verbeteren en het risico op littekens en contractuur van de weefsels te minimaliseren.

U zult in eerste instantie moeten lopen met een rollator en krukken. Het slapen zal het in begin wat lastiger zijn, maar na een tijdje merkt men hier niks meer van.

Revalidatie

Voor het beste resultaat na de operatie, is het belangrijk dat patiënten doorgaan met een revalidatieprogramma bij de fysiotherapeut en huisoefeningen blijft uitvoeren. Belangrijk blijft om de spieren te blijven oefenen om littekens en een stijve knie te voorkomen en uw spierkracht te behouden.

Wij zullen letten op waarschuwingssignalen van infectie, waaronder abnormale roodheid, toenemende warmte, zwelling of ongebruikelijke pijn. Maar ook uzelf moet dit goed in de gaten houden.

Ervaringen na de operatie

Het beste kunt u hardlopen of andere contactsporten vermijden. Golf, fietsen en zwemmen zijn veel beter om te doen. Zwemmen is mogelijk de beste vorm van lichaamsbeweging. Zwemmen zorgt het behoud van de spierkracht en het uithoudingsvermogen zonder druk of veel stress uit te oefenen op het nieuwe kniegewricht.