Nieuwe knie - Alpha Fysiotherapie
Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Nieuwe knie

Wat is een nieuwe knie?

Het plaatsen van een nieuwe knie of total knee is een operatie waarbij het aangetaste kniegewricht wordt vervangen door kunstmatig materiaal.  De knie is een scharniergewricht dat zorgt voor beweging op het punt waar de dij het onderbeen raakt. 

total knee of partieel
rontgen foto

Wanneer u deze operatie ondergaat wordt het uiteinde van het dijbeen verwijderd en vervangen door een metalen omhulsel. Het deel van uw onderbeen wordt ook verwijderd en vervangen door een stuk plastic met een metalen steel. 

Afhankelijk van de conditie van het knieschijfgedeelte van het kniegewricht, kan er ook een plastic “knop” onder het knieschijfoppervlak worden aangebracht. Alles bij elkaar noemt men dit een knie prothese.

Wie krijgt een nieuwe knie?

Wanneer u knie niet meer met fysiotherapie te behandelen is kan de orthopeed beslissen om deze te vervangen. De beschadigingen kunnen komen door bijvoorbeeld progressieve artritis, knieartrose,  een trauma of andere aandoeningen van het gewricht. De meest voorkomende reden voor knievervanging in Nederland is ernstige artrose van de knieën.

Beste ziekenhuis voor een nieuwe knie

Welk ziekenhuis het beste is blijft een persoonlijk keuze. Wel zijn er orthopeden die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van een nieuwe knie of total knee. Ook zijn er verschillende manieren om uw knie te vervangen.

Uw operatie zal altijd in een kliniek of ziekenhuis gedaan worden. Het ziekenhuis zal u eerst lichamelijk helemaal onderzoeken. Te denken valt aan bloeddruk, longfunctie en andere onderdelen in het lichaam.

Een nieuwe knie operatie heeft sowieso minder kans van slagen wanneer u te zwaar bent. Een te hoog lichaamsgewicht kan er voor zorgen dat de prothese losraakt en maakt de revalidatie moeilijker.

röntgenfoto nieuwe knie

Fysiotherapie na uw operatie

Fysiotherapie is een uiterst belangrijk onderdeel van revalidatie en vereist volledige inzet van u voor het beste resultaat. Patiënten kunnen snel na de operatie met fysiotherapie beginnen. 

Een total knee operatie vergt in het algemeen tussen anderhalf tot drie uur operatie tijd. Daarna begint gelijk de fysiotherapie.

Waar de operatie ongeveer 3 uur duurt zal de fysiotherapie na uw operatie minimaal 3 maanden in beslag nemen

Pijn na een nieuwe knie

Het vervangen van een knie zal bijna altijd gepaard gaan met pijn, ongemak en stijfheid. Zeker tijdens de eerste dagen. Een op maat gemaakte knie-brace kan worden gebruikt om de knie te stabiliseren tijdens fysiotherapie, wandelen en slapen. De knie-brace, en de medicatie zullen u de eerste tijd helpen en de pijn te verzachten.

In veel klinieken en ziekenhuizen maken ze gebruik van een machine voor continue passieve beweging (CPM). De machine beweegt de knie voortdurend na de operatie. Dit kan de bloedsomloop helpen verbeteren en het risico op littekens en contractuur van de weefsels rond de knie minimaliseren.

U zult in eerste instantie moeten lopen met een rollator en krukken. Bij het slapen met uw nieuwe knie zal het in begin wat lastiger zijn maar na een tijdje merkt u ook hier niks meer van.

Revalidatie na uw operatie

Voor het beste resultaat na de operatie, is het belangrijk dat patiënten doorgaan met een revalidatieprogramma bij de fysiotherapeut en huisoefeningen blijft uitvoeren. Belangrijk blijft om de spieren rond het kniegewricht te blijven oefenen om littekens en een stijve knie te voorkomen en uw spierkracht te behouden.

Uw fysiotherapeut zal letten op waarschuwingssignalen van infectie, waaronder abnormale roodheid, toenemende warmte, zwelling of ongebruikelijke pijn. Maar ook uzelf moet dit goed in de gaten houden.

Ervaringen na de operatie

Het beste kunt u hardlopen of andere contactsporten vermijden. Golf, fietsen en zwemmen zijn veel beter om te doen. Zwemmen is mogelijk de beste vorm van lichaamsbeweging. Zwemmen zorgt het behoud van de spierkracht en het uithoudingsvermogen zonder druk of veel stress uit te oefenen op het nieuwe kniegewricht.

Waar kunt u revalideren voor uw knie bij Alpha?