Kniepijn

Kniepijn

Overzicht van kniepijn

Kniepijn is een veel voorkomende klacht die mensen van alle leeftijden treft. Kniepijn kan het gevolg zijn van een blessure, zoals een gescheurde band of beschadigd kraakbeen. 

Helaas krijgen veel mensen dagelijks te maken met kniepijn. Kniepijn is een van de meest vervelende dingen in het leven. Iedere dag maar die zeurende of stekende pijn in de knie is erg vermoeiend.

Stelt u zich eens voor dat dit ook zonder kan, dat het lopen naar de supermarkt makkelijk en soepel gaat. Dat het schoppen van een bal vele malen verder kan en dat traplopen weer een eitje is. Gewoon zonder die pijn! Ervaar dan zelf ook, wat wij voor uw knie kunnen doen en maak een afspraak.

Uit steeds meer studies komt naar voren dat fysiotherapie het beste helpt bij het verlichten van de meeste kniepijn. 

“Al meer dan 10 jaar spannen wij ons in om de beste knieservice te verlenen, omdat klantentevredenheid bij ons voorop staat”

Symptomen kniepijn

De locatie en de ernst van kniepijn kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Tekenen en symptomen die soms gepaard gaan met kniepijn zijn:

  • Zwelling en stijfheid
  • Roodheid en warmte
  • Zwakte of instabiliteit
  • Knappende of knarsende geluiden
  • De knie niet meer volledig kunnen strekken of buigen

Wanneer moet u naar de fysiotherapeut?

Bel ons bij kniepijn als u:

  • Geen gewicht op uw knie kan dragen of het gevoel heeft dat uw knie onstabiel is
  • Er een duidelijke zwelling aanwezig is van de knie
  • U kunt uw knie niet volledig strekken of buigen
  • Zie een duidelijke misvorming in uw been of knie
  • Koorts heeft, naast roodheid, pijn en zwelling in uw knie

Oorzaken van kniepijn

Kniepijn kan worden veroorzaakt door verwondingen, mechanische problemen, soorten artritis en andere problemen.

Verwondingen

ACL ruptuur

Gescheurde meniscus

Een knieblessure kan van invloed zijn op alle ligamenten, pezen of met vocht gevulde zakjes (bursae) die uw kniegewricht omringen, evenals de botten, kraakbeen en ligamenten die het gewricht zelf vormen. Enkele van de meest voorkomende knieblessures zijn:

  • ACL-letselEen ACL-blessure is een scheur van de voorste kruisband (ACL) – een van de vier banden die uw scheenbeen verbinden met uw dijbeen. Een ACL-blessure komt vooral veel voor bij mensen die basketbal, voetbal of andere sporten spelen die plotselinge richtingsveranderingen vereisen.
  • BreukenDe botten van de knie, inclusief de knieschijf (patella), kunnen worden gebroken tijdens botsingen of vallen. Mensen van wie de botten zijn verzwakt door osteoporose, kunnen soms een kniefractuur oplopen door simpelweg verkeerd te stappen.
  • Gescheurde meniscusDe meniscus is gemaakt van taai, rubberachtig kraakbeen en werkt als een schokdemper tussen je scheenbeen en dijbeen. Het kan worden gescheurd als u plotseling uw knie draait terwijl u er gewicht op draagt.
  • KniebursitisSommige knieblessures veroorzaken ontstekingen in de bursae, de kleine vloeistofzakjes die de buitenkant van uw kniegewricht dempen, zodat pezen en ligamenten soepel over het gewricht glijden.
  • Patellaire tendinitisTendinitis is irritatie en ontsteking van een of meer pezen – de dikke, vezelige weefsels die spieren aan botten hechten. Lopers, skiërs, fietsers en mensen die betrokken zijn bij springsport en -activiteiten kunnen een ontsteking ontwikkelen in de patellapees, die de quadriceps-spier aan de voorkant van de dij verbindt met het scheenbeen.

Mechanische problemen

Enkele voorbeelden van mechanische problemen die kniepijn kunnen veroorzaken, zijn:

  • Losse bodySoms kan letsel of veroudering van bot of kraakbeen ervoor zorgen dat een stuk bot of kraakbeen afbreekt en in de gewrichtsruimte zweeft. Dit veroorzaakt mogelijk geen problemen, tenzij het losse lichaam de beweging van het kniegewricht belemmert, in welk geval het effect zoiets is als een potlood dat in een deurscharnier zit.
  • Iliotibiaal bandsyndroomDit gebeurt wanneer de taaie weefselband die zich uitstrekt van de buitenkant van uw heup tot de buitenkant van uw knie (iliotibiale band) zo strak wordt dat deze tegen het buitenste deel van uw dijbeen wrijft. Vooral hardlopers en fietsers zijn vatbaar voor het iliotibiale bandsyndroom.
  • Ontwrichte knieschijf. Dit gebeurt wanneer het driehoekige bot (patella) dat de voorkant van uw knie bedekt, van zijn plaats glijdt, meestal naar de buitenkant van de knie.
  • Heup– of voetpijn. Als u heup- of voetpijn heeft, kunt u de manier waarop u loopt veranderen om deze pijnlijke gewrichten te ontlasten. Maar deze veranderde manier van lopen kan meer druk uitoefenen op uw kniegewricht. In sommige gevallen kunnen problemen in de heup of voet kniepijn veroorzaken.

Soorten artritis

Er bestaan ​​meer dan 100 verschillende soorten artritis. De variëteiten die het meest waarschijnlijk de knie aantasten, zijn:

  • Artrose. Soms wordt het degeneratieve artritis genoemd, artrose is het meest voorkomende type artritis. Het is een slijtageconditie die optreedt wanneer het kraakbeen in uw knie verslechtert door gebruik en leeftijd.
  • Reumatoïde artritis. De meest slopende vorm van artritis, reumatoïde artritis, is een auto-immuunziekte die bijna elk gewricht in uw lichaam kan aantasten, inclusief uw knieën. Hoewel reumatoïde artritis een chronische ziekte is, kan het in ernst variëren en kan het zelfs komen en gaan.
  • Jicht. Dit type artritis treedt op wanneer urinezuurkristallen zich ophopen in het gewricht. Hoewel jicht meestal de grote teen aantast, kan het ook in de knie voorkomen.
  • Pseudojicht. Pseudojicht wordt vaak aangezien voor jicht en wordt veroorzaakt door calciumhoudende kristallen die zich in de gewrichtsvloeistof ontwikkelen. Knieën zijn het meest voorkomende gewricht dat wordt aangetast door pseudojicht.
  • Septische arthritis. Soms kan uw kniegewricht geïnfecteerd raken, wat leidt tot zwelling, pijn en roodheid. Septische artritis komt vaak voor bij koorts en er is meestal geen trauma vóór het begin van pijn. Septische artritis kan snel uitgebreide schade aan het kniekraakbeen veroorzaken. 

Andere problemen

Patellofemoraal pijnsyndroom is een algemene term die verwijst naar pijn die ontstaat tussen de knieschijf (patella) en het onderliggende dijbeen (femur). 

Bakerse cyste is een zwelling in de knieholte die met name pijn doet bij het buigen van de knie.

Het komt vaak voor bij atleten; bij jongvolwassenen, vooral degenen met een lichte afwijking van de knieschijf; en bij oudere volwassenen, die gewoonlijk de aandoening ontwikkelen als gevolg van artritis van de knieschijf.

Risicofactoren bij kniepijn

Een aantal factoren kan het risico op knieklachten vergroten, waaronder:

  • Overgewicht. Overgewicht of obesitas verhogen de druk op uw kniegewrichten, zelfs tijdens gewone activiteiten zoals lopen of trappen op en af ​​gaan. 
  • Gebrek aan spierflexibiliteit of kracht. Een gebrek aan kracht en flexibiliteit kan het risico op knieblessures vergroten. Sterke spieren helpen je gewrichten te stabiliseren en te beschermen, en spierflexibiliteit kan je helpen om volledige bewegingsvrijheid te bereiken.
  • Bepaalde sporten of beroepen. Bij sommige sporten worden uw knieën zwaarder belast dan bij andere. Alpineskiën met zijn stijve skischoenen en mogelijkheden voor vallen, basketbalsprongen en draaipunten en het herhaaldelijk bonzen van uw knieën wanneer u rent of jogt, Kunnen het risico op knieblessures vergroten. Banen die herhaalde belasting van de knieën vereisen, zoals bouw of landbouw, kunnen ook uw risico vergroten.
  • Vorige blessure. Als u een eerdere knieblessure heeft, is de kans groter dat u uw knie opnieuw blesseert.

Preventie

Hoewel het niet altijd mogelijk is om kniepijn te voorkomen, kunnen de volgende suggesties blessures en verslechtering van de gewrichten helpen voorkomen:

  • Blijf op gewichtZorg voor een gezond gewicht; het is een van de beste dingen die u voor uw knieën kunt doen. Elk extra pondje belast uw gewrichten extra, waardoor het risico op blessures toeneemt.
  • Wees in vorm bij het sporten. Om uw spieren voor te bereiden op de eisen van uw sport, moet u een goede conditie hebben. Werk samen met een coach of trainer om ervoor te zorgen dat je techniek en beweging zo goed mogelijk zijn.
  • Word sterk, blijf flexibel. Omdat zwakke spieren een belangrijke oorzaak zijn van knieblessures, profiteert u van het opbouwen van uw quadriceps en hamstrings, die uw knieën ondersteunen. Balans- en stabiliteitstraining helpt de spieren rond je knieën effectiever samen te werken. 
  • Wees slim in lichaamsbeweging. Als u artrose, chronische kniepijn of terugkerende blessures heeft, moet u mogelijk uw manier van trainen veranderen.