Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Popliteus tendinopathie

Popliteus tendinopathie

Wat is popliteus tendinopathie?

De popliteus-spier bevindt zich aan de achterkant van het kniegewricht. Hierbij ontstaat een irritaie aan de pees die aanhecht in de knieholte. Dit kan voor pijn zorgen aan de buitenkant. Soms kan men hierdoor niet meer sporten.

De popliteus-spier heeft veel functies. Het fungeert voornamelijk als draaier van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen en als stabilisator van het kniegewricht. 

Overmatig gebruik van de spier als gevolg van slechte biomechanica, ondergrond of progressie van de training kan het probleem veroorzaken. Dit overmatig gebruik veroorzaakt microscopisch kleine scheurtjes in de pees, de tendinose.

Wat zijn de symptomen

Popliteus tendinopathie veroorzaakt pijn aan de buitenkant van de knieholte die zich geleidelijk ontwikkelt. Aanvankelijk kan pijn alleen aanwezig zijn na inspanning. 

U kunt ook last krijgen van stijfheid of beklemming in de achterkant van de knie. In de vroege stadia van de verwonding worden deze symptomen vaak verlicht met een warm bad of een zachte beweging. 

Als u echter doorgaat met trainen zonder behandeling of professioneel advies in te winnen, kan uw probleem verergeren tot het punt waarop de pijn en stijfheid er altijd zijn.

Andere symptomen zijn onder meer:

  • zwakheid
  • evenwichtsproblemen
  • zwelling / ontsteking
  • loopproblemen

Wat moet ik wel doen?

U moet een fysiotherapeut zoeken die verstand heeft van een popliteus tendinopathie. Als u doorgaat met trainen en geen behandeling zoekt, is het onwaarschijnlijk dat uw blessure vanzelf zal overgaan.

Wat moet ik niet doen?

Als u vermoedt dat u popliteus tendinopathie heeft, moet u het probleem niet negeren en doorgaan met trainen. Dit zal uw blessure waarschijnlijk verergeren en uw herstel verlengen.

Fysiotherapiebehandeling

Fysiotherapie is erg belangrijk onderdeel bij de behandeling van popliteus tendinopathie. Bij uw eerste beoordeling zal uw fysiotherapeut uw probleem diagnosticeren en de ernst ervan vaststellen. 

Na de beoordeling kan uw fysiotherapeut een behandelprogramma speciaal voor u opstellen. De behandeling kan inhouden:

  • Advies over belasting
  • Spierversterkende oefeningen
  • Looptechniek