Kraakbeen schade is een relatief veel voorkomende vorm van letsel. Vaak betreft het de knieën, hoewel ook gewrichten zoals heupen, enkels en ellebogen kunnen worden aangetast.
Kraakbeen is een taai, flexibel weefsel dat door het hele lichaam wordt aangetroffen. Het bedekt het oppervlak van gewrichten, werkt als een schokdemper en laat botten beter over elkaar glijden.
Het kan beschadigd raken als gevolg van een plotselinge blessure, zoals een sportblessure, of geleidelijke slijtage (artrose).
Kleine letsels kunnen binnen een paar weken vanzelf beter worden, maar voor ernstigere schade kan uiteindelijk een operatie nodig zijn.
Symptomen in een gewricht zijn onder meer:
Het kan soms moeilijk zijn om letsel te onderscheiden van andere veelvoorkomende gewrichtsblessures, zoals verstuikingen, omdat de symptomen vaak vergelijkbaar zijn.
Als het gewricht is geblesseerd, is het een goed idee om eerst wat rust te nemen. Verstuikingen en kleine schades kunnen binnen een paar dagen of weken vanzelf beter worden. Maar alleen wanneer deze niet te veel belast worden.
Bezoek uw huisarts of fysiotherapeut als u:
Uw huisarts kan u mogelijk doorverwijzen voor tests zoals een röntgenfoto, MRI-scan of artroscopie om erachter te komen of het kraakbeen is beschadigd.
Zoek advies als de klachten ernstig zijn of na een paar dagen niet beter worden. Het kan zijn dat u een behandeling nodig heeft bij de fysio. Soms moet een arts verdere maatregelen nemen, zoals: