Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Enkelpijn

Enkelpijn

Wie krijgt er enkelpijn?

Enkelpijn kan iedereen overkomen,maar meestal wordt het veroorzaakt door een val of sportblessure. Het komt vaker voor bij atleten en bij actieve mannen onder de 24 jaar. Bij vrouwen komt het vaker voor bij 30-plussers.

Verstuiking

Enkelpijn wordt meestal veroorzaakt door een verstuiking. Een verstuiking is een blessure aan de ligamenten die de enkelbotten verbinden. 

Een verstuiking kan optreden wanneer de enkel uit zijn normale positie wordt gedraaid, meestal naar de binnenkant van het been, waardoor enkelbanden overstrekken of scheuren.

Het kan ook worden veroorzaakt door een fractuur van een van de botten in de enkel. Omdat de fibula vrij klein is in vergelijking met het scheenbeen, is het het bot dat meestal breekt. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn artritis, jicht en een infectie.

Achillespeesontsteking, of overmatig gebruik van de kuitspieren aan de achterkant van het been, kan ook pijn in en rondom de enkel veroorzaken. Dit komt vaak voor bij hardlopers.

Hoe je voeten werken

Voeten hebben een complexe structuur bestaande uit 26 botten, meer dan 30 kleine gewrichten (waar botten samenkomen) en veel spieren, pezen, ligamenten en zenuwen.

Wat voel ik dan?

Naast pijn zal een enkelblessure meestal leiden tot zwelling en soms ook blauwe plekken. Vaak kan een persoon geen gewicht op zijn of haar enkel dragen.

De meeste voeten hebben een boogvorm die het lichaamsgewicht gelijkmatig over veel botten en gewrichten verdeelt. Voeten met lagere bogen zijn doorgaans flexibeler, terwijl voeten met hogere bogen over het algemeen minder flexibel zijn. Er is geen verband tussen de hoogte van uw boog en enkelpijn.

De structuur van de voet verandert naarmate we ouder worden of als artritis de voetgewrichten aantast, en veel mensen zullen veranderingen opmerken, vooral in de voetboog.

Ontstaan

Veel voorkomende oorzaken zijn:

Wat is een enkelverstuiking?

Een enkelverstuiking is een verwonding aan de taaie weefselbanden (ligamenten) die de botten van het been omringen en verbinden met de voet. De blessure treedt meestal op wanneer u per ongeluk uw enkel onhandig verdraait of draait. Dit kan de ligamenten die uw enkelbotten en gewrichten bij elkaar houden, uitrekken of scheuren.

Alle ligamenten hebben een specifiek bewegingsbereik en grenzen waardoor ze de gewrichten gestabiliseerd kunnen houden. Wanneer ligamenten rond de enkel voorbij deze grenzen worden geduwd, veroorzaakt dit een verstuiking. 

Verstuikte enkels hebben meestal betrekking op verwondingen aan de ligamenten aan de buitenkant van de enkel.

U moet onmiddellijk uw arts bellen als u uw enkel verstuikt. Uw arts kan de ernst van het letsel bepalen en een goede behandeling aanbevelen. Het kan enkele weken of maanden duren voordat een verstuikte enkel volledig is genezen.

Wat veroorzaakt een verstuiking van de enkel?

Een enkelverstuiking treedt vaak op wanneer de voet plotseling draait of rolt, waardoor het enkelgewricht uit zijn normale positie wordt gedwongen. Tijdens fysieke activiteit kan de enkel naar binnen draaien als gevolg van plotselinge of onverwachte bewegingen. Dit zorgt ervoor dat een of meer ligamenten rond de enkel uitrekken of scheuren.

Door deze tranen kan enige zwelling of blauwe plekken ontstaan. U kunt ook pijn of ongemak voelen wanneer u gewicht op het getroffen gebied plaatst. Pezen, kraakbeen en bloedvaten kunnen ook worden beschadigd door de verstuiking.

Enkelverstuikingen kunnen iedereen op elke leeftijd overkomen. Sporten, wandelen op oneffen oppervlakken of zelfs het dragen van ongeschikt schoeisel kan dit soort blessures veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een enkelverstuiking?

Mogelijk hebt u een verstuikte enkel als u de volgende symptomen in de enkel opmerkt:

 • zwelling
 • tederheid
 • kneuzingen
 • pijn
 • onvermogen om de aangedane enkel te belasten
 • verkleuring van de huid
 • stijfheid

De enkel kan veel verschillende soorten blessures oplopen. Het is belangrijk om naar uw arts te gaan als u problemen heeft met uw enkel. Uw arts kan bepalen of de verwonding een verstuiking is of iets ernstigers.

Enkel pijn bij een avulsiefractuur?

Een fractuur is een breuk of barst in een bot die vaak het gevolg is van een blessure. Bij een avulsiefractuur treedt een botletsel op in de buurt van waar het bot zich hecht aan een pees of ligament. 

Wanneer de breuk optreedt, trekt de pees of het ligament weg en trekt een klein stukje bot mee. Avulsiefracturen kunnen voorkomen bij mensen die sporten.

Deze fracturen treffen meestal botten in de elleboog, heup en enkel . Soms kun je een avulsiefractuur krijgen in andere botten, zoals de hand, vinger, schouder of knie.

Symptomen van een avulsiefractuur zijn onder meer:

 • plotselinge, hevige pijn in het gebied van de fractuur
 • zwelling
 • kneuzingen
 • beperkte beweging
 • pijn wanneer u het bot probeert te bewegen
 • instabiliteit van een gewricht of functieverlies

Hoe zwakke enkels te versterken

Zwakke enkels kunnen uw evenwicht beïnvloeden en het risico op verstuikingen vergroten, wat kan leiden tot chronische instabiliteit. Gelukkig kan iemand in de meeste gevallen zijn enkels stabieler maken door te oefenen. Onze fysio’s helpen daar graag bij.

Zwakke enkels?

Het meest voorkomende symptoom van zwakke enkels is dat uw enkels naar buiten draaien of rollen. Andere symptomen zijn onder meer:

 • pijnlijke enkels en voeten
 • frequente enkelverstuikingen of verwondingen
 • enkel draait tijdens het lopen vaak naar buiten
 • evenwichtsproblemen
 • moeite om je enkels recht op de hielen te houden

Zwakke enkels, oorzaken en behandelingen

Zwakke enkels kunnen worden veroorzaakt door blessures en bepaalde aandoeningen. Laten we deze bekijken en hoe we ze moeten behandelen.

Eerder trauma bij enkelpijn

Letsel aan de spieren, ligamenten en botten in en rond je enkels kan leiden tot zwakke enkels, vooral als een blessure niet goed geneest of je de enkel meer dan eens verzwikt.

Behandeling van een enkelblessure hangt af van het type en de ernst. Verstuikingen kunnen meestal thuis worden behandeld met rust, ijs en het opheffen van de voet om zwelling te verlichten .

Chronische enkelinstabiliteit

Chronische enkelinstabiliteit kan zich ontwikkelen na een blessure, zoals een enkelverstuiking of fractuur. 

Het zorgt ervoor dat uw enkel herhaaldelijk wijkt en naar de zijkant draait of rolt. Het veroorzaakt ook aanhoudende enkelpijn , zwelling en het gevoel dat de enkel wiebelig is.

De instabiliteit kan meestal worden behandeld met fysiotherapie. 

Behandeling voor een enkel-avulsiefractuur

De belangrijkste behandeling voor een enkel-avulsiefractuur is rust. 

Zodra de fractuur is genezen, kan fysiotherapie u helpen om weer beweging in uw enkel te krijgen. Uw fysiotherapeut laat u zien hoe u oefeningen kunt uitvoeren die het bot versterken en uw bewegingsbereik verbeteren.

Alles wat u moet weten over een scheenbeenfractuur

 • Symptomen
 • Oorzaken
 • Diagnose
 • Soorten
 • Behandeling
 • Herstel
 • Outlook

Wat is een scheenbeenfractuur?

Het scheenbeen of scheenbeen is het grootste van de twee botten in het onderbeen. Het is een van de meest gebroken botten in het lichaam.

Symptomen van een fractuur in uw scheenbeen kunnen variëren van blauwe plekken tot intense pijn in uw onderbeen, afhankelijk van de omvang van uw blessure. 

Om dit type letsel te diagnosticeren, zal uw arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk enkele tests uitvoeren om een ​​beeld te krijgen van de tibiafractuur.

Afhankelijk van het type scheenbeenfractuur dat u heeft, kan uw arts een operatie aanbevelen. De hersteltijd hangt ook af van hoe erg de fractuur is en kan vier tot zes maanden duren om te genezen.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van een tibiafractuur

Uw symptomen zijn afhankelijk van hoe erg de fractuur is. Symptomen kunnen zijn:

 • intense pijn in je onderbeen
 • moeilijk lopen, rennen of schoppen
 • gevoelloosheid of tintelingen in uw voet
 • onvermogen om gewicht op uw gewonde been te dragen
 • misvorming in uw onderbeen, knie, scheenbeen of enkelgebied
 • bot steekt uit door een huidbreuk
 • beperkte buigbeweging in en rond je knie
 • zwelling rond de plaats van uw verwonding
 • blauwe plekken en blauwheid op uw gewonde been

Wanneer het scheenbeen is gebroken, wordt ook het andere bot in het onderbeen, de fibula genoemd, vaak aangetast.

Wat veroorzaakt een scheenbeenfractuur?

De meest voorkomende redenen voor scheenbeenfracturen zijn:

 • Botsingen: dit zijn meestal ongevallen met motorfietsen of auto’s en kunnen leiden tot de ernstigste breuken.
 • Vallen, vooral van grote hoogten en die met harde oppervlakken: dit is het meest van toepassing op ouderen, die mogelijk stabiliteit missen, en atleten.
 • Draaiende bewegingen, zoals draaien: sporten zoals snowboarden, skiën en contactsporten zijn een veelvoorkomende oorzaak van dit type letsel.

Sommige gezondheidsproblemen kunnen ook van invloed zijn op uw scheenbeenfractuur. Deze omvatten diabetes type 2 en reeds bestaande botaandoeningen zoals artrose .

Fibulafracturen

De fibula helpt uw ​​been-, lichaams-, enkel- en beenspieren te stabiliseren en te ondersteunen. Het loopt parallel aan het scheenbeen , een groter bot dat ook het scheenbeen vormt en het enkel- en kniegewricht bevestigt.

De fibula draagt ​​slechts 17 procent van het lichaamsgewicht. Een fibulafractuur treedt op wanneer er meer druk op het bot wordt uitgeoefend dan het aankan.

Wat zijn de soorten fibulafracturen?

Breuken en breuken verwijzen naar dezelfde toestand . Fibulafracturen komen voor rond de enkel, knie en midden van het been. Er zijn verschillende soorten fracturen , die ook de behandeling en het herstel kunnen beïnvloeden. Deze soorten zijn onder meer:

 • laterale malleolusfractuur , een breuk rond de enkel
 • fibulaire hoofdfractuur , een breuk bij de knie
 • avulsiefractuur , een fractuur waarbij een klein deel van het bot wordt afgetrokken
 • stressfractuur , een haarscheurtje door repetitief letsel
 • schachtfractuur , een breuk die vaak het midden van het been aantast als gevolg van directe impact

Behalve voor stressfracturen, komen deze fracturen vaak voor als gevolg van een traumatisch letsel of meer druk op het bot dan het aankan. Dit kan gebeuren wanneer u uw enkel rolt, een directe klap op het been krijgt, valt of een sportgerelateerd trauma ervaart.

Wat zijn de symptomen van een fractuur?

Afgezien van pijn en zwelling, omvatten andere tekenen van een fibulafractuur:

 • misvorming in het onderste deel van het been
 • tederheid en blauwe plekken
 • pijn die erger wordt bij het uitoefenen van druk op het been
 • tintelingen of gevoelloosheid, wat meestal gebeurt als er een neurovasculair letsel is

Artrose en enkelpijn

De voeten en enkels kunnen worden aangetast door verschillende soorten artritis, waaronder artrose en inflammatoire artritis. Vaak geeft dit pijn in de enkels

Enkel artrose

Artrose kan elk gewricht in de voet aantasten. Het is een chronisch probleem dat episodische pijn en zwelling in een gewricht of gewrichten kan veroorzaken; het kan ook botvergroting veroorzaken. 

Naarmate mensen ouder worden, kan artrose worden gekoppeld aan veranderingen in de vorm van voeten, wat pijn kan veroorzaken.

Artrose treft vaak het grote teengewricht. Het gewricht wordt stijver en het bewegingsbereik wordt verkleind. Vaak worden de botten groter en knobbelig door een overgroei van nieuw bot. 

Recente bevindingen suggereren dat artrose vaker voorkomt in het voetgewricht dan eerder werd gedacht. Artrose kan zich ook in de enkel ontwikkelen, maar dit is meestal het gevolg van een eerdere verwonding of schade aan het gewricht door langdurige inflammatoire artritis. 

Inflammatoire artritis en enkelpijn

Er zijn verschillende vormen van inflammatoire artritis, die op verschillende manieren voeten kunnen beïnvloeden.

 • Reumatoïde artritis kan veel gewrichten in de voeten aantasten.
 • Reactieve artritis treft meestal de enkel of het gebied rond de hiel. Het kan ook de tenen aantasten en pijn en zwelling veroorzaken, ook wel dactylitis genoemd.
 • Artritis psoriatica 
 • Jicht treft meestal het grote teengewricht. Het is een zeer pijnlijke vorm van artritis. Jicht veroorzaakt ernstige ontstekingen en maakt het gewricht rood, heet en gezwollen tijdens een aanval, die meestal een tot twee weken duurt. 
 • Spondylitis ankylopoetica treft voornamelijk de wervelkolom, maar kan ook de hielen aantasten.

Afgezien van problemen in de gewrichten zelf, kunnen mensen met inflammatoire artritis ontstekingen en ongemakken in de pezen en de andere zachte weefsels in de voeten hebben. 

Het deel onder of achter de hiel waar de pezen aan het hielbeen hechten (de achillespees) wordt op deze manier vrij vaak aangetast.