Sportfysiotherapie

Wat is sportfysiotherapie?

Als u een sportblessure heeft gehad die een gewricht, pees, spier of ligament aantast, zijn sportfysiotherapeuten een essentieel onderdeel voor uw herstel. 

Bij Alpha fysiotherapie werken de sportfysiotherapeuten nauw samen met orthopedisch chirurgen en eerstelijnsartsen die gespecialiseerd zijn in sportgeneeskunde.

We evalueren uw sportblessure en stellen een behandelplan op waarmee u zo snel en zo veilig mogelijk terugkeert naar normale – of in sommige gevallen verbeterde – activiteiten.

Hoe kan sportfysiotherapie mij helpen?

Sportfysiotherapie kan u helpen bij het voorkomen of herstellen van een sport- of activiteitsgerelateerde blessure.

Afhankelijk van de ernst van uw blessure is fysiotherapie mogelijk de eerste behandeling die uw arts aanbeveelt. Als uw blessure een operatie vereist, kan een sportfysiotherapeut u helpen bij de voorbereiding op de operatie en toezicht houden op uw fysieke revalidatie na de operatie.

Of het nu uw doel is om elke dag met uw hond te wandelen, jeugd- of collegesporten te spelen of terug te keren naar professionele sporten, wij zullen met u samenwerken om u te helpen uw doelen te bereiken.

Behandelingen

We doen een uitgebreide evaluatie van de fysiotherapie om te bepalen hoe uw sportblessure uw bewegingsbereik, kracht en functie beïnvloedt. Vervolgens maken we een behandelplan en leren we u hoe u uw realistische bewegingsdoelen kunt bereiken. Onze diensten omvatten het volledige scala aan behandelingen voor fysiotherapie, waaronder:

Oefeningentherapie of training

Uw fysiotherapeut laat u mogelijk oefeningen doen die gericht zijn op het herstellen van uw bewegingsbereik, kracht en juiste biomechanica.

Dry needling

Bij dry needling wordt een naald zonder medicatie of injectie door de huid ingebracht in een triggerpoint van de spier, die pijn of spierstrakheid en -beperking veroorzaken. Dry needling kan helpen bij pijnverlichting en normalisatie van uw spier.

Manuele therapie

Sportfysiotherapie is mooi te combineren met manuele therapie. Manueeltherapeuten gebruiken hun handen om gewrichten te manipuleren en te mobiliseren. Dit vermindert pijn die gepaard gaat met spierspasmen en spanning, evenals pijn die verband houdt met gewrichtsproblemen.

Mobilisatie van zacht weefsel

Verstuikingen, verrekkingen, peesontsteking en andere verwondingen van zacht weefsel kunnen baat hebben bij dit type manuele therapie, waarbij druk wordt uitgeoefend. Afhankelijk van het gewricht of letsel kan een verscheidenheid aan instrumenten ook worden gebruikt als onderdeel van de therapie.

Onze sportfysiotherapeuten begrijpen wat fysiotherapie moet zijn bij sporters. Soms gaat het tijdens het sporten even mis. Waar u niet op zit te wachten is een blessure en al zeker niet vlak voor een belangrijke wedstrijd. Dit snappen onze sportfysiotherapeuten.

Veelvoorkomende sportblessures

Sommige sportblessures komen vaker voor:

  • Verzwikte enkel (plotseling)
  • Achillespeesblessure (vaak geleidelijk)
  • Zweepslag spieren achterkant bovenbeen (hamstrings)
  • Zweepslag kuit
  • Meniscusscheur knie
  • Voorste kruisbandscheur knie
  • Tennisarm (geleidelijk)
  • Liesblessure (plotseling of geleidelijk)
  • Irritatie van peesaanhechting op het scheenbeen (shin splint)
  • Schouderblessure
Sport blessure

Hoe ontstaat een sportblessure?

Een sportblessure kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld doordat u zwikt of valt, of doordat een tegenstander u raakt of tegen u opbotst. Bij sommige sporten komen bepaalde blessures vaker voor. Een ongelijke grond, bijvoorbeeld bij voetbal, geeft kans op zwikken van de enkel.

Hierbij kan de enkelband scheuren. Als u met veel kracht afzet om te springen of te sprinten, dan kan er door snelle rek een scheur in een kuitspier ontstaan (zweepslag). Als u valt terwijl uw ski in de sneeuw vastzit, kunt u uw knie gemakkelijk verdraaien. Hiervoor biedt sportfysiotherapie de uitkomst. De sportfysiotherapeut weet sport perfect te combineren met fysiotherapie.

Uw sportblessure kan ook geleidelijk ontstaan. Als u bijvoorbeeld op een harde ondergrond traint en geen goede schoenen draagt, dan moeten uw knieën de klappen steeds opvangen. Als u te zwaar traint, kunnen uw spieren of gewrichten overbelast raken. Ook dan kunt u bij de sportfysio van Alpha terecht.

Sportfysiotherapie na een blessure?

Bij een blessure is het zaak om tijd te nemen voor genezing. Soms betekent dat rust. Maar soms is juist weer gaan bewegen belangrijk, misschien eerder dan u zou denken. Tussen rust en weer sporten zit vaak een periode van voorzichtig wat dingen proberen. Voor elk lichaamsdeel kan dat weer anders zijn.

Sportfysiotherapie na een been blessure

Vaak kunt u vrij snel na een verstuiking of verrekking alweer proberen het geblesseerde lichaamsdeel te bewegen. 0yLigt u bijvoorbeeld met een verstuikte enkel op de bank, probeer dan al snel om uw voet omhoog te trekken en weg te buigen.

De volgende stap kan dan zijn om van de bank af te komen en onbelast rond te lopen. ‘Onbelast’ betekent bij een verstuikte knie dat u eerst een paar dagen met krukken rondloopt. Zonder dat u op het geblesseerde been staat, kunt u dan steeds toch even proberen uw knie te strekken en te buigen.

Beenblessure

Een volgende fase kan zijn dat u af en toe een stapje doet met het bezeerde been. Bij een verstuikte enkel kunt u vaak al na een dag weer gewoon proberen te lopen, zonder krukken. Bij een knie kan het nog wel eens langer duren voor u van uw krukken af bent.

Uiteindelijk kunt u weer helemaal zonder krukken lopen en is het tijd om uw sportactiviteiten geleidelijk weer op te bouwen.

Uw lichaam moet vaak weer even wennen aan de activiteiten. Daarom is een goede opbouw belangrijk. Ga dus niet na een periode van rust en herstel ineens weer veel en fanatiek sporten. Als u dat wel doet, is de kans op weer een blessure en overbelasting groot. Met een goede en geleidelijke trainingsopbouw kunt u veel ongemakken voorkomen. Onze sportfysio’s weten hoe dit moet.

Team monitoring

Met geavanceerde soft en hardware laten wij uw team beter presteren en verkleinen we de kans op blessures. Wilt u ook minder blessures neem dan contact op met het performance team van Alpha