Biodex meting

Wat meet een Biodex?

De Biodex dynamometer of Cybex is een computergestuurde machine waarin u zit en tegen een hefboomarm aanduwt, met uw been of uw arm. Door de kracht die u op het apparaat uitoefent, kunnen onze fysiotherapeuten uw exacte spierkracht meten.

De biodex-test is een methode waarmee wij de functie van spieren rond de knie, schouder of rug kunnen meten. Bij het testen worden bewegingen van u gevraagd met verschillende weerstanden. Hierbij wordt de werking van de spieren door een computer berekend en in kaart gebracht.

Wat is isokinetisch testen?

Deze manier van testen heet ook wel isokinetisch testen, tijdens het testen blijft de snelheid constant, afhankelijk van de kracht die de testpersoon aanlevert. Door middel van steunen, banden, en bewegingsbegrenzers gebeurt het testen altijd binnen een veilige en functionele marge.

We krijgen hiermee het beste een idee van de spierkracht en uithoudingsvermogen in en rondom het gewricht tijdens uw revalidatie van bijvoorbeeld uw kruisband of schouder.

Deze waarde kan worden vergeleken met de normale populatie of met het andere ledemaat. Het diagnosticeert niet alleen de zwakte, maar ook in welk bewegingsbereik de zwakte optreedt en met welke snelheid. Dit helpt bij de voorbereiding van uw revalidatietraject of ander sportdoel.

Waarom revalideren met de Biodex?

Bij patiënten die moeten revalideren na bijvoorbeeld een operatie kan een Biodex-meting hulpvol zijn. De uitslagen maken de voortgang van het herstel inzichtelijk. Voor een operatie doen we een eerste meting en na de operatie nemen we elke drie maanden een Biodex test af. Zo weten we waar we nog harder aan moeten werken.

Daarmee kan uw traject sneller aangepast worden voor een beter eindresultaat. Soms blijft er aan het eind van de revalidatie een krachtsverschil of verschil in uithoudingsvermogen van de spieren bestaan. Dit kan met een Biodex test en andere testen worden voorkomen. De kans op een recidief is hierdoor minder groot.

Knie_Blessure
Blessure knie

Testdag met de Biodex

De Biodex testdag. Eerst vindt er een warming up plaats op een fiets. Ondertussen stellen wij u een paar vragen. Waarna u plaats kunt nemen op de stoel en uw krachttest begint. Na afronding volgt een cooling down. In totaal duurt het onderzoek een half uur. 

Uitvoering van de testen;

  • Van de knie wordt een buig- en strekbeweging gevraagd.
  • Van de schouder wordt de beweging gevraagd van het naar binnen en buiten draaien van de onderarm met een gebogen elleboog.
  • In de rug wordt een beweging gevraagd van voorover buigen en uitstrekken.

Doelgroepen voor de biodex

De belangrijkste doelgroep bij ons, zijn mensen met schouder- en knieproblemen. De krachtmetingen worden opgeslagen en vergeleken met eerdere metingen of metingen van andere personen. Met deze gegevens kan een beter behandelplan worden opgesteld door uw fysio.

De resultaten van de Biodex-meting

De resultaten worden direct berekend door de computer en met u besproken. Mogelijk volgt een intern overleg tussen afnemer en de behandelende fysiotherapeut of trainer/coach/arts. Uw resultaten worden vervolgens opgenomen in uw dossier. Eventueel kunnen we op basis van de testen die plan aanpassen.

Hockey

Revalideert u niet bij Alpha fysiotherapie?

Revalideert u bij een andere praktijk, maar wil u graag een meting door ons laten doen? Uiteraard kan dat. U blijft gewoon bij uw eigen praktijk revalideren en wij geven u de testuitslagen mee voor evaluatie. Eventueel is er kort overleg met uw eigen fysiotherapeut. Ons apparaat zelf is in onderhoud bij procare b.v. wat een garantie geeft op de juiste metingen.

Waar kan ik laten testen?

Ons apparaat staat in Beesd, dit is ong. 20 minuten rijden van Utrecht vandaan, Daar het apparaat zich niet makkelijk laat verplaatsen hebben we voor een centrale locatie gekozen die makkelijk te bereiken is via de snelweg A2.

Waarom een Biodex test bij VKB-revalidatie?

De Biodex test kan bij ieder gewricht gebruikt worden, maar wordt vaker bij de knie gebruikt, meestal na een kruisband-operatie.

Bij de uitvoering van de Biodex-test bij uw knie zit u rechtop in een stoel met uw been vastgebonden aan een beweegbare arm van de machine. U moet de knie volledig strekken en volledig buigen en dit meerdere keren herhalen. 

Is een biodex test klinisch bewezen?

Een biodex test of Isokinetisch testen is de standaard voor spier- en gewrichtsbeoordeling. Onderzoek heeft, samen met meer dan 25 jaar klinische toepassing, aangetoond dat isokinetische weestand testen een veilige en objectieve manier is om lichamelijke beperkingen of verbeteringen in kaart te brengen.

Wat is een Biodex test?

Een Biodex test meet uw spierkracht in bepaalde spieren of spiergroepen.

biodex

Waarom een Biodex test?

Tijdens uw revalidatie houden we u graag in de gaten, een biodex meting helpt hier fantastisch bij

Waar kan ik een Biodex test laten afnemen?

Dit kan bij Alpha fysiotherapie u kunt hiervoor het beste bellen met: 0345-68 16 45

Wat is een dynamometer?

Een dynamometer wordt gebruikt om krachten te meten net als een Biodex

Wie neemt de Biodex test af?

De test zal worden afgenomen door een speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeut

Wat is de prijs voor een Biodex test?

Er worden geen extra kosten in rekening gebracht bij ons, wel declareren wij 1 behandeling bij uw zorgverzekering.