Biodex meting

Biodex meting

Wat meet een Biodex?

De Biodex dynamometer of Cybex is een computergestuurde machine die de exacte spierkracht kan meten.

Biodex meting

Zo’n test is een methode waarmee wij de isokinetische functie van spieren rond de knie, schouder of rug kunnen testen.

Wat is isokinetisch testen?

Deze manier van testen heet ook wel isokinetisch testen, tijdens het testen blijft de snelheid constant, afhankelijk van de kracht die de testpersoon aanlevert.

Door middel van steunen, banden, en bewegingsbegrenzers gebeurt het testen altijd binnen een veilige en functionele marge.

We krijgen hiermee het beste een idee van de spierkracht en uithoudingsvermogen in en rondom het gewricht tijdens uw revalidatie van bijvoorbeeld uw kruisband of schouder.

Het brengt niet alleen de spierzwakte, maar ook in welk bewegingsbereik de zwakte optreedt en met welke snelheid in kaart. Dit helpt bij de voorbereiding van uw revalidatietraject of ander sportdoel.

Waarom revalideer je zo beter?

Bij patiënten die moeten revalideren na bijvoorbeeld een operatie is een meting zinnig. De uitslagen maken de voortgang van het herstel beter inzichtelijk.

Voor een operatie doen we een eerste meting en na de operatie nemen we elke drie maanden een nieuwe meting af.

Hierdoor weten we waar we nog harder aan moeten werken en kan uw traject sneller aangepast worden voor een beter eindresultaat.

Soms blijft er aan het eind van de revalidatie een krachtsverschil of verschil in uithoudingsvermogen van de spieren bestaan.

Dit kan met een Biodex test en andere testen worden voorkomen. De kans op een recidief is hierdoor minder groot.

Knie_Blessure
Blessure knie

Testdag

OP een testdag vindt er eerst een warming up plaats. Ondertussen stellen wij u een paar vragen. Waarna u plaats kunt nemen op de stoel en uw krachttest begint.

Na afronding volgt een cooling down. In totaal duurt het onderzoek een half uur. 

Uitvoering van de testen;

  • Van de knie wordt een buig- en strekbeweging gevraagd.
  • Van de schouder wordt de beweging gevraagd van het naar binnen en buiten draaien van de onderarm met een gebogen elleboog.
  • In de rug wordt een beweging gevraagd van voorover buigen en uitstrekken.

Wie hebben een test nodig

De belangrijkste doelgroep bij ons, zijn mensen met schouder- en knieproblemen. Uw metingen worden opgeslagen en vergeleken met eerdere metingen of metingen van andere personen. Met deze gegevens kan een beter behandelplan worden opgesteld door uw fysio.

De resultaten 

De resultaten worden direct berekend door de computer en met u besproken. Mogelijk volgt een intern overleg tussen afnemer en de behandelende fysiotherapeut of trainer/coach/arts. 

Uw resultaten worden vervolgens opgenomen in uw dossier. Eventueel kunnen we op basis van de testen die plan aanpassen.

Hockey

Revalideert u niet bij ons?

Revalideert u bij een andere praktijk, maar wil u graag een meting door ons laten doen? Uiteraard kan dat.

U blijft gewoon bij uw eigen praktijk revalideren en wij geven u de testuitslagen mee voor evaluatie. Eventueel is er kort overleg met uw eigen fysiotherapeut.

Ons apparaat zelf is in onderhoud bij procare b.v. wat een garantie geeft op de juiste metingen.

Waar kan ik laten testen?

Ons apparaat staat in Beesd, dit is ong. 20 minuten rijden van Utrecht vandaan, Daar het apparaat zich niet makkelijk laat verplaatsen hebben we voor een centrale locatie gekozen die makkelijk te bereiken is via de snelweg A2.

Waarom test bij een VKB-revalidatie?

De test kan bij ieder gewricht gebruikt worden, maar wordt vaker bij de knie gebruikt, zoals na een kruisband-operatie.

Bij de uitvoering van de test van de knie zit u rechtop in een stoel met uw been vastgebonden aan een beweegbare arm van de machine. 

De weerstand varieert tijdens de test, maar zal altijd een veilig weerstandsniveau hebben om de compressiekrachten van de gewrichten te beperken, pijnvrije beweging mogelijk te maken en kwaliteitsgegevens te geven om de krachtoutput tijdens het gehele bewegingsbereik te meten.

Vergelijken

Het is goed om de kracht van spieren in hetzelfde been te vergelijken na een ACL-operatie, omdat een van de belangrijkste risicofactoren die kan leiden tot een ACL-scheur, of opnieuw scheuren bij terugkeer naar sport, een slechte verhouding is tussen de kracht van de quadriceps en de kracht van de hamstrings.

De test kan u vertellen dat u sterk genoeg bent om terug te keren naar uw activiteiten, maar het vertelt u niet hoe u die activiteiten veilig kunt uitvoeren en opnieuw letsel kunt voorkomen. Hier helpen weer ander testen voor die wij ook graag bij u afnemen.

Is een biodex test klinisch bewezen?

Ja dit is de standaard voor spier- en gewrichtsbeoordeling. Onderzoek heeft, samen met meer dan 25 jaar klinische toepassing, aangetoond dat isokinetische weestand testen een veilige en objectieve manier is om lichamelijke beperkingen of verbeteringen in kaart te brengen.

Waarom een Biodex test?

Tijdens uw revalidatie houden we u graag in de gaten, een meting helpt hier fantastisch bij

Waar kan ik de laten afnemen?

Dit kan in Beesd u kunt hiervoor het beste bellen met: 0345-68 16 45

Wie neemt de test af?

Een van onze speciaal opgeleide fysiotherapeuten

Wat is de prijs voor een test?

Er worden geen extra kosten in rekening gebracht bij ons, wel declareren wij 1 behandeling bij uw zorgverzekering.