Biodex meting

Wat meet een Biodex?

De Biodex dynamometer of Cybex is een krachtmeter die de kracht van uw spieren. De biodex-test is een methode waarmee wij de functie van spieren rond de knie, schouder of rug kunnen meten. Tijdens de test wordt een beweging gevraagd met verschillende weerstanden. Hierbij wordt de werking van de spieren door een computer berekend en in kaart gebracht.

Wat is isokinetisch testen?

Deze manier van testen heet ook wel isokinetisch testen, tijdens het testen blijft de snelheid constant, afhankelijk van de kracht die de testpersoon aanlevert. Door middel van steunen, banden, en bewegingsbegrenzers gebeurt het testen altijd binnen een veilige en functionele marge.

We krijgen hiermee het beste een idee van de spierkracht en uithoudingsvermogen in en rondom het gewricht tijdens uw revalidatie van bijvoorbeeld uw kruisband of schouder.

Waarom revalideren met de Biodex?

Bij patiënten die moeten revalideren na bijvoorbeeld een operatie kan een Biodex-meting hulpvol zijn. De uitslagen maken de voortgang van het herstel inzichtelijk. Voor een operatie doen we een eerste meting en na de operatie nemen we elke drie maanden een Biodex test af. Zo weten we waar we nog harder aan moeten werken.

Hierdoor kan uw traject sneller aangepast worden voor een beter eindresultaat. Soms blijft er aan het eind van de revalidatie een krachtsverschil of verschil in uithoudingsvermogen van de spieren bestaan. Dit kan met een Biodex test en andere testen worden voorkomen. De kans op een recidief is hierdoor minder groot.

Knie_Blessure
Blessure knie

Testdag met de Biodex

De Biodex testdag. Eerst vindt er een warming up plaats op een fiets. Ondertussen stellen wij u een paar vragen. Waarna u plaats kunt nemen op de stoel en uw krachttest begint. Na afronding volgt een cooling down. In totaal duurt het onderzoek een half uur. 

Uitvoering van de testen:

  • Knietest: van de knie wordt een buig- en strekbeweging gevraagd.
  • Schoudertest: van de schouder wordt de beweging gevraagd van het naar binnen en buiten draaien van de onderarm met een gebogen elleboog.
  • Rugtest: vanuit de rug wordt een beweging gevraagd van voorover buigen en uitstrekken.

Doelgroepen voor de biodex

De belangrijkste doelgroep bij ons, zijn mensen met schouder- en knieproblemen. Deze krachtmetingen worden opgeslagen en vergeleken met eerdere metingen of metingen van andere personen. Met deze gegevens kan een beter behandelplan worden opgesteld door uw fysio.

Ook in het rugcentrum worden testen afgenomen met de Biodex, u wordt dan gevraagd om naar Beesd te komen.

De resultaten van de Biodex-meting

Uw resultaten worden direct berekend door de computer en met u besproken, zo nodig volgt een intern overleg tussen afnemer en de behandelende fysiotherapeut of trainer/coach/arts. Uw testresultaten worden vervolgens opgenomen in uw behandel- of trainingsplan. Dit plan wordt met u besproken en eventueel aangepast.  

Hockey

Revalideert u niet bij Alpha fysiotherapie?

Revalideert u bij een andere praktijk, maar wil u graag een meting door ons laten doen? Uiteraard kan dat. U blijft gewoon bij uw eigen praktijk revalideren en wij geven u de testuitslagen mee voor evaluatie. Eventueel is er kort overleg met uw eigen fysiotherapeut. Ons apparaat zelf is in onderhoud bij procare b.v. wat een garantie geeft op de juiste metingen.

Waarom een Biodex test bij VKB-revalidatie?

De Biodex-test kan bij ieder gewricht worden gebruikt, maar wordt zeer vaak bij de knie gebruikt, meestal na een kruisband-operatie.

Bij de uitvoering van de Biodex-test bij uw knie zit u rechtop in een stoel met uw been vastgebonden aan een beweegbare arm van de machine. U moet de knie volledig strekken en volledig buigen en dit meerdere keren herhalen. 

Wat is een Biodex test?

Een Biodex test meet uw spierkracht in bepaalde spieren of spiergroepen.

biodex

Waarom een Biodex test?

Tijdens uw revalidatie houden we u graag in de gaten, een biodex meting helpt hier fantastisch bij

Waar kan ik een Biodex test laten afnemen?

Dit kan bij Alpha fysiotherapie u kunt hiervoor het beste bellen met: 0345-68 16 45

Wat is een dynamometer?

Een dynamometer wordt gebruikt om krachten te meten net als een Biodex

Wie neemt de Biodex test af?

De test zal worden afgenomen door een speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeut

Wat is de prijs voor een Biodex test?

Er worden geen extra kosten in rekening gebracht bij ons, wel declareren wij 1 behandeling bij uw zorgverzekering.