Revalidatie

Wilt u revalidatie bij Alpha fysiotherapie?

Alpha fysiotherapie is specialist op het gebied van revalidatie na bijvoorbeeld (kijk)operaties in de knie of schouder. Krijgt u een nieuwe knie of heup? Dan zit u bij ons goed. Ook voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- of elleboogklachten) bent u bij ons op het goede adres.

Daarnaast kan het voorkomen dat er geen operatie heeft plaatsgevonden, maar dat een (orthopedische) chirurg u direct doorverwijst voor revalidatie fysiotherapie. Wij hebben een samenwerkingsverband met verschillende orthopeden en ziekenhuizen in de regio.

Wat gebeurt er tijdens de intake?

Tijdens een intake voor uw revalidatie kunnen we een beter beeld vormen van uw klachten. Op basis hiervan maken we een behandelplan. We bepalen wat u kon voor de operatie en wat u weer wilt kunnen na de operatie.

Dit kunnen zeer uiteenlopende wensen zijn. Zo kan een (top) sporter weer terug op het veld willen komen maar een wat oudere vrouw kan hele andere wensen hebben.

Daarnaast gaan we met behulp van een aantal vragenlijsten proberen om uw klachtervaring in kaart te brengen. Deze metingen en vragenlijsten worden herhaald om zo de voortgang van uw revalidatie in de gaten te kunnen houden.

Hoe ziet het behandelproces eruit?

Het doel van de behandeling is het verbeteren van de mobiliteit, coördinatie, spierkracht, stabiliteit, looppatroon en uw uithoudingsvermogen. Het grootste gedeelte van de revalidatie zal bestaan uit oefentherapie, in vorm van training.

Hierbij wordt de lokale en algehele spierkracht verbetert en worden de functies die u nodig heeft in uw dagelijks leven, weer hersteld. Uw revalidatie vindt plaats aan de hand van de nieuwste protocollen.

Revalidatie na knieoperatie

Revalidatie en herstellen gaat al de eerste dag na de operatie van start. Het belangrijkste onderdeel in de eerste fase is vaak het terug winnen van de volledige of optimale beweging van het gewricht of omliggende gewrichten.

Daarnaast is het belangrijk om weet controle te krijgen over betrokken spieren. Alpha fysiotherapie heeft ruime ervaring met de revalidatie van onder andere kruisbanden, meniscus, en postero laterale/mediale hoek reconstructies.

Een nieuwe knieprothese

Uw revalidatie start in het ziekenhuis, maar kort nadat u de nieuwe knie heeft gekregen kunt u meestal al snel naar huis. Daar kan een Alpha fysiotherapeut het overnemen, ook hier gaat deze eerst proberen om de knie zo snel mogelijk weer goed te laten strekken en buigen.

Vraag het ons ruim voor de operatie zodat een Alpha fysiotherapeut u tijding in kan plannen. De eerste tijd zullen we bij u aan huis komen, totdat u weer in staat bent om bij ons in de praktijk  te komen.

Nieuwe_knie
Knieprothese

Uw eerste weken thuis revalideren

Zeker in de eerste dagen is het belangrijk uw knie goed te verzorgen. We hebben wat tips voor verzorging van uw knie voor u. Bij thuiskomst zult u de eerste paar weken hulp nodig hebben en daarom dient u iemand in te schakelen die bijvoorbeeld boodschappen voor u doet en u met het huishouden helpt.

U zult uw normale medicijnen verder gebruiken en uw oefeningen blijven doen zoals aangegeven door uw Alpha fysiotherapeut en orthopedisch chirurg. Actief blijven en de voorgeschreven oefeningen doen zijn de snelste manier om volledig te herstellen bij uw revalidatie.

U heeft alle reden om te verwachten dat u uw nieuwe gewricht weer volledig zult kunnen gebruiken, maar dit vraagt tijd en geduld. Wissel rust en activiteiten regelmatig af. Maar maak het niet te bont.

Operatiemethoden

Een Alpha fysiotherapeut is op de hoogte van alle operatiemethoden en benaderingen en het daaropvolgende protocol. Er zijn bijvoorbeeld diverse manieren om een nieuwe heup te plaatsen.

Daarnaast kan het handig zijn om de meegegeven informatie van uw specifieke ziekenhuis door te geven aan uw fysiotherapeut. Dit is om ervoor te zorgen dat uw controles in het ziekenhuis tijdens uw revalidatieproces zo voorspoedig mogelijk verlopen.

Revalideren aan huis

We begrijpen dat er nergens zo’n fijne plek is als uw eigen huis. Na uw revalidatieproces op een revalidatieafdeling of een ziekenhuisopname staat u thuis er niet alleen voor.

De fysiotherapeut van Alpha fysiotherapie begeleidt u om te werken aan een zo goed mogelijk herstel. Zo is de stap van opname naar huis klein.

revalidatie_fysiotherapie
knie revalidatie

Verwijzing en vergoeding

Voor patiënten met een aandoening die op de chronische lijst staat, geldt nog steeds dat de basisverzekering de kosten vergoedt vanaf de 21ste behandeling.

Staat uw aandoening op deze lijst, dan betaalt u de eerste 20 behandelingen zelf of worden deze behandelingen vanuit uw eventuele aanvullende verzekering vergoed. De behandelingen die u daarna nog extra nodig heeft (vanaf de 21e behandeling dus), worden vanuit de basisverzekering vergoed.

Overigens bestaat er voor sommige chronische aandoeningen een maximum behandeltermijn. Dit staat op de chronische lijst van de betreffende zorgverzekeraar. Check daarvoor de website van uw eigen zorgverzekering

Omdat elke situatie anders is, adviseren wij u voor de precieze vergoeding van uw verzekering uw polis na te kijken of contact met uw zorgverzekeraar op te nemen.

Uitbehandeld? De outtake.
Aan het eind van uw revalidatie worden nogmaals de eindmetingen en vragenlijsten afgenomen. Er wordt gekeken of de vooraf gestelde behandeldoelen zijn bereikt en er wordt een verslag naar de specialist verstuurd.