Schoudertherapie

Schoudertherapie

Waar moet ik zijn met schouderklachten?

Bij Alpha fysiotherapie werken fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in de schouder en de therapie daarbij, een schouder is lastig gewricht dat veel onderdelen bevat. Het is daarom vaak lastig te behandelen.

Vandaar dat meerdere van onze therapeuten zich hebben aangesloten bij een regionaal schouder netwerk zoals het snzon. (Schoudernetwerk Zuidoost Nederland). Hierin werken therapeuten, artsen en andere professionals samen om tot de beste behandeling te komen.

Een goede diagnose is essentieel voordat we starten met behandelen. Als onderdeel van het onderzoek maken we vaak gebruik van een echografie. Hiermee kunnen we daadwerkelijk in de schouder kijken, ook wanneer deze beweegt. Dit geeft waardevolle informatie voor goede schoudertherapie.

Wanneer een onderdeel niet lekker mee werkt kan de hele schouder problemen geven. Maar ook nek of rug kunnen hierin een rol spelen.

schouder therapie alpha fysiotherapie utrecht
rotatorcuff

Schouderprobleem?

Wij verdiepen ons keer op keer in schouderklachten en helpen u graag met de nieuwste inzichten bij uw herstel en bij het weer oppakken van uw normale activiteiten. Niet voor niets helpen we patiënten uit de wijde omtrek, met onze schoudertherapie, ook na een operatie.

Soms kunnen we, door tijdig en adequaat ingrijpen, een operatie voorkomen. Hiervoor gebruiken wij on der andere moderne middelen zoals echografie.

Schoudertherapie duurt lang?

Schouderklachten kunnen vervelend, pijnlijk en langdurig zijn. Deze klachten kunnen u beperken in de dagelijkse dingen, werk, sport en/of hobby.

Daarnaast gaan de klachten vaak gepaard met nek– en hoofdpijn of kaakklachten. Dit maakt dat het vaak langer duurt om de klachten te verhelpen, maar met wat doorzettingsvermogen komen we er zeker uit.

De duur van uw traject is vaak moeilijk te voorspellen: van enkele weken tot soms wel enkele maanden.

Meestal is de pijn binnen 6 weken volledig te herstellen maar bij schouderklachten die al langer bestaan kunnen de klachten langer aanhouden en is de therapie veel intensiever.

Grofweg kan men stellen dat hoe langer de klacht bestaat hoe langer de therapie zal duren. Wacht dus niet te lang en onderneem actie.

Schoudertherapie alpha fysiotherapie utrecht

Behandeling van schouderklachten

Kan bestaan uit:

  • Coördinatie verbeteren
  • Pijnverlichting;
  • Stabilisatie van de schoudergewrichten
  • verbeteren van de spierkracht

Wat onze fysiotherapeuten doen:

Als eerste adviseren we over een goede (werk)houding. Daarnaast proberen we samen met u rust en activiteit goed op elkaar laten afstemmen. Als therapie maken we vaak gebruik van:

We helpen u graag bij het oppakken van uw sportactiviteiten en hobby’s. Kan u uw kleinkind niet meer optillen of de ramen zemen? Wilt u ervaren wat shockwave zal doen tegen de pijn? Maak dan snel een afspraak en ontdek wat we voor uw schouder kunnen doen

Het schoudergewricht

Het schoudergewricht bestaat uit meerdere gewrichten en is een zeer mobiel gewricht in het lichaam. In alle richtingen kan hij een grote bewegingsuitslag maken.

Dit moet ook wel daar we er in het dagelijks leven veel mee moeten kunnen doen: eten, het kammen van de haren, aankleden of sporten zoals zwemmen en volleybal.

Om dit te kunnen doen moet het schoudergewricht, soepel en gecorrigeerd kunnen bewegen maar met name zeer grote bewegingen kunnen maken.

In het schoudergewricht heeft een een sleutelbeen, deze zit vast aan et borstbeen en het schouderblad, het schouderblad glijd over de ribbenkast. Aan het schouderblad zit een kom, waaraan de bovenarm weer vast zit en een gewricht vormt.

schouder fysiotherapie bij oude man
Schouderpijn

Tussen al deze botjes zitten allemaal banden om er voor te zorgen dat de gewrichten bij elkaar blijven en aan te sturen. Voor de aansturing zelf zijn natuurlijk ook zenuwen, spieren en pezen nodig.

Daarnaast is er ook nog bloed nodig om het geheel van voeding en zuurstof te kunnen voorzien. Al met al een complex geheel, waarin zo nu en dan problemen kunnen ontstaan.

Veel voorkomende schouderklachten

KANS (klachten van de arm, nek en schouder)

KANS is de nieuwe benaming voor RSI klachten. Er is gekozen voor een andere naamgeving omdat de term kans de klachten beter omschrijft. RSI staat voor repetitive strain injury, oftewel klachten die zijn veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging.

KANS staat voor klachten aan de arm, nek en/of schouder waaraan geen acuut trauma of een systematische ziekte ten grondslag ligt. KANS klachten worden in het algemeen gezien als overbelastingsklachten. Ze kunnen worden opgedeeld in “specifieke” en “aspecifieke klachten”.

Specifiek

Onder specifieke KANS klachten vallen alle aandoeningen, waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden over de oorzaak van de klachten. Denk bijvoorbeeld aan het carpaal tunnel syndroom of de ziekte van Quervain. Voor de behandeling hiervan kun je bij de betreffende aandoening kijken. De meest voorkomende specifieke kans klachten worden hieronder verder beschreven.

Aspecifiek

Bij aspecifieke KANS klachten heeft een patiënt last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medisch aantoonbare afwijking voor de klachten. De oorzaak kan liggen in fysieke belasting (herhalende bewegingen, statische bewegingen en een verkeerde ergonomie), omgevingsfactoren of psychische belasting (stress).

Klachten die kunnen optreden bij aspecifieke kans, zijn pijn en stijfheid in de spieren van onderarmen, polsen en/of handen, een uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in de handen en/of vingers en een moe gevoel in de armen. Deze klachten kunnen optreden in verschillende mate van heftigheid.

Artrose van de schouder

Bij artrose of slijtage raakt uw kraakbeen in het gewricht beschadigd. Het kraakbeen beschermd uw gewricht en wanneer dit weg is of kapot aan het gaan is komen delen van uw bot tegen elkaar aan in het gewricht.

Dit kan erg vervelend en pijnlijk zijn. In sommige gevallen is het nodig om dan het gewricht te vervangen. U kan er dan voor kiezen om een prothese te nemen.

Frozen shoulder

Het krijgen van een frozen shoulder is een bijzonder lastig te voorspellen probleem dat lang kan duren, tot soms jaren. Meestal is er een operatie aan vooraf gegaan of is iemand hard op de schouder gevallen.

Ook spelen aandoeningen in het lichaam zoals diabetes een rol bij het krijgen van een frozen shoulder.

Slijmbeursontsteking

Om uw pezen rondom het gewricht soepel langs elkaar te laten glijden zitten er door het hele lichaam slijmbeurzen, ook in het schoudergewricht. Helaas kunnen deze slijmbeurzen ook geïrriteerd raken en zich vullen met te veel vocht.

Uiteraard nemen deze geïrriteerde slijmbeurzen dan veel meer ruimte in wat pijn kan gaan doen in het gewricht en rondom de slijmbeurs. Het is dan zaak om te kijken waardoor de slijmbeurs is gaan irriteren of ontsteken en deze oorzaak hiervan weg te nemen.

Rotator cuff scheur

Een rotator cuff scheur of ruptuur kan ontstaan in de pezen die aan de bovenarm vastzitten. Afhankelijk van uw leeftijd en de conditie van uw pezen kan de orthopeed besluiten om deze weer te herstellen.

In sommige gevallen kan de pees ook zelf herstellen. U heeft hierbij wel het juiste advies en schoudertherapie nodig.

schouderfysio Bij Alpha
rotator-cuff ruptuur

Belangrijk advies

Wanneer u problemen heeft met uw schouder, is het belangrijk om de arm te blijven bewegen alvorens u met schoudertherapie begint. Angst voor bewegen om om dingen kapot te maken is niet nodig. Tenzij de schouder zo instabiel is dat deze al snel uit de kom schiet.

Blijf echter wel binnen uw pijngrens en probeer om in eerste instantie de dingen die u boven het hoofd moet doen te vermijden. Neem daarnaast ook eens rust, blijf de arm of schouder niet overbelasten!

Oefeningen bij onze schoudertherapie

Zonder het doen van oefeningen zullen in veel gevallen uw klachten maar voor korte tijd verminderen. De combinatie van het behandelen en doen van oefeningen zal u veel meer opleveren.

Onze fysiotherapeuten kunnen hiervoor een schema maken, hiervoor kunt u online terecht of een afspraak maken in een van onze praktijken.