Kaakgewrichtsklachten noemen we ook wel temporomandibulaire dysfunctie of craniomandibulaire dysfunctie (CMD) CMD is een veel voorkomende aandoening die de natuurlijke functies van de kaak beperken, zoals het openen van de mond of kauwen.
De oorzaken variëren van een slechte houding, chronisch klemmen en een slechte uitlijning van de tanden, tot breuken of aandoeningen zoals een kaakklem, waarbij de spieren rond het gewricht krampen en de opening van de mond verminderen.
Kaakfysiotherapeuten helpen mensen met CMD pijn te verlichten, de normale kaakbeweging terug te krijgen en de dagelijkse stress op het gewricht te verminderen. Wij hebben deze fysiotherapeuten in Utrecht en Zaltbommel.
CMD is een veelvoorkomende aandoening die het openen van de mond en kauwen lastig maakt en daarbij pijn kan veroorzaken. Het kaakgewricht is een scharniergewricht dat uw kaak voor uw oor met uw schedel verbindt.
Deze begeleidt de kaakbeweging en stelt u in staat uw mond te openen en te sluiten en van links naar rechts te bewegen om te praten, geeuwen of te kauwen. Kaakgewrichts problemen worden veroorzaakt door:
De symptomen van CMD kunnen tijdelijk zijn of jaren aanhouden. Kaakpijn is het meest voorkomende symptoom.
LET OP: Kaakpijn kan ook een symptoom zijn van een hartaanval. Zoek onmiddellijk medische hulp als kaakpijn gepaard gaat met:
CMD kan ervoor zorgen dat de kaak op slot gaat of vast komt te zitten in een bepaalde positie. U kunt hoofdpijn krijgen, pijn voelen bij het kauwen van bepaald voedsel of moeite hebben met het volledig openen van uw mond.
CMD-symptomen zijn onder meer:
Uw fysiotherapeut zal uw houding evalueren en observeren hoe uw cervicale wervelkolom – het bovenste deel van uw wervelkolom, gelegen in uw nek – beweegt. Uw fysiotherapeut zal uw kaakgewricht onderzoeken om erachter te komen hoe goed het functioneert en of er afwijkingen zijn in uw kaakbeweging.
Als uw fysiotherapeut na het onderzoek vermoedt dat uw pijn een gevolg is van de stand (“uitlijning”) van uw gebit, zal de therapeut u doorverwijzen naar een tandarts voor nader onderzoek.
Uw fysiotherapeut kan u helpen de natuurlijke beweging van uw kaak te herstellen en uw pijn te verminderen. Op basis van uw toestand zal uw therapeut behandelingen selecteren die het beste bij u passen. Uw behandelingen kunnen zijn:
Houding verbetering. Als u vaak met uw hoofd naar voren zit, belast u de spieren onder uw kin meer, waardoor de onderkaak naar achteren trekt en de mond in een open positie staat, zelfs wanneer u rust, waardoor de druk op het kaakgewricht toeneemt.
U kunt ook de kaakspieren overbelasten om de mond te sluiten, zodat uw mond niet altijd open is. Uw fysiotherapeut leert u bewust te zijn van uw houding, zodat u tijdens het zitten en lopen de rustpositie van uw kaak, hoofd, nek, borstbeen en schouderbladen kunt verbeteren.
Verbetering van de kaakbeweging. Fysiotherapeuten gebruiken technieken (manuele therapie) om de beweging voorzichtig te vergroten en pijn in weefsels en gewrichten te verlichten.
Uw fysiotherapeut zal u speciale oefeningen geven die niet veel druk uitoefenen op uw kaakgewricht, maar die de kaakspieren wel kunnen versterken voor een natuurlijkere, pijnvrije beweging.
Speciale pijnbehandelingen. Als uw pijn ernstig is, kan uw fysiotherapeut u behandelingen geven, zoals dry needling om deze te verminderen.
Verwijzing naar een tandarts of gnatholoog. Als uw kaakpijn wordt veroorzaakt door problemen van de tanden, kan uw fysiotherapeut u doorverwijzen naar een tandarts die gespecialiseerd is in CMD.
Algemene tips: