Artrose of osteoartritis in de schouder is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten van de schouder, ook wel slijtage genoemd. Het kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid.
Normaal gesproken kan een schoudergewricht soepel bewegen. Het schoudergewricht wordt gevormd door een kom, die vastzit aan het schouderblad en de kop van de bovenarm.
Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Om te zorgen dat een gewricht soepel kan bewegen, zijn de botuiteinden bekleed met kraakbeen.
Het verslechtert de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen en soms verdwijnt het zelfs helemaal. Bovendien neemt de hoeveelheid vloeistof in het gewricht af.
Daardoor kunnen de botten over elkaar schuren wat pijn veroorzaakt. Ook is het gewricht veel stijver dan normaal.
Om vast te kunnen stellen of uw daadwerkelijk artrose heeft in uw schoudergewricht is een röntgenfoto de beste manier. Maar ook voor echografie valt wat te zeggen, echografie is goedkoop, snel en niet schadelijk. Daarnaast kunt u dit gewoon bij ons laten doen op de volgende locaties.
Er worden röntgenfoto’s van de schouder gemaakt. Deze foto’s tonen een eventuele versmalling van het gewricht en extra botgroei. Een echo laat vaak vocht en kapselverdikkingen zien.
Afhankelijk van de bevindingen bij het onderzoek zal uw orthopedische chirurg een CT-scan laten maken om de mate van slijtage in de schouder te bepalen of een MRI-scan om de pezen te beoordelen, dit zijn de duurste methodes.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt de oorzaak bij de veroudering van het gewricht. Maar kan ook veroorzaakt worden door een massale scheur van de pezen rondom het gewricht, door eerder letsel aan de schouder of door een chronische ontsteking zoals reumatoïde artritis. Bij ons kunt u ook hiervoor ook een beweegprogramma volgen.
Pijn is één van de meest voorkomende symptomen van artrose in de schouder. Deze pijn kan voortdurend aanwezig zijn ook in rust, maar het is ook mogelijk dat de pijn uitsluitend aanwezig is bij het bewegen van de schouder.
Daarnaast kan men last hebben van een krakende schouder, bij het bewegen maakt de schouder dan geluid. Deze heeft een eerste gesprek met u, verricht een lichamelijk onderzoek en maakt een echografie van de schouder.
Daarna komt de orthopedisch chirurg bij u en wordt alles op een rijtje gezet om tot een goede diagnose en behandelplan te komen. De twee afspraken samen duren ongeveer 30 – 45 minuten. We hopen u zo in één bezoek een diagnose en een behandelplan te kunnen bieden.
Nadat de diagnose is gesteld bepaalt de orthopedisch chirurg, in overleg met u en de fysiotherapeut, de meest effectieve behandeling.
De behandeling van schouder artrose is in de eerste plaats conservatief. Bij beperkte klachten zal de orthopedisch chirurg eerst voorstellen om in behandeling te gaan bij de fysiotherapeut, gecombineerd met pijnmedicatie.
Als deze pijnmedicatie niet afdoende is, dan kan de orthopedisch chirurg beslissen tot het zetten van een injectie met een combinatie van een verdovende vloeistof en een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroïden) in het schouder of AC-gewricht.
Wanneer de fysiotherapeutisch behandeling niet het gewenste effect heeft, kan de orthopedisch chirurg samen met de patiënt besluiten tot een operatie, het plaatsen van een schouderprothese.
Er zijn verschillende soorten schouderprotheses; de belangrijkste zijn een hemiprothese, een totale schouderprothese en een omgekeerde schouderprothese (reverse).
Bij deze protheses wordt een deel van de schouder of de gehele schouder vervangen. De levensduur van een schouderprothese is afhankelijk van het type prothese.
Hemi schouderprothese
Een hemi schouderprothese is een prothese waarbij alleen de kop van de schouder wordt vervangen, de kom wordt schoongemaakt, maar niet vervangen door een kunstkom (zie afbeelding 3).
Hier wordt voor gekozen omdat een kunstkom een beperkte levensduur heeft; deze kan na een aantal jaar los gaan zitten.
Het nadeel van het niet-vervangen van de kom is dat een deel van de pijn kan blijven bestaan doordat de metalen kop beweegt over het versleten oppervlak van de kom.
Ondanks dat de pijn met deze methode minder snel verdwijnt in vergelijking met een totale schouderprothese, is het voordeel van een hemi prothese dat er geen risico bestaat op loslating van de kunstkom.
Bij jongere mensen wordt vaker voor deze methode gekozen, die langer profijt moeten hebben van de prothese. Uw orthopedisch chirurg bespreekt op de polikliniek welke behandeling u krijgt.