Het bovenste deel van uw schouderblad en het sleutelbeen maken een gewricht, het AC gewricht. Er is maar een bot dat uw schoudergordel met de romp van uw lichaam verbindt. Dit is het sleutelbeen, of clavicula. Deze hecht vast aan uw borstbeen.
Blessures aan dit gewricht worden meestal veroorzaakt door een val, een harde klap of door slijtage. Hierbij kan ook het schoudergewricht zelf uit de kom schieten. Meestal komt het voor bij mensen onder 35 jaar. Omdat deze groep mensen nog sporten doen zoals bijvoorbeeld rugby, voetbal, fietsen, sneeuwsporten, en hockey.
Wij kunnen deze blessures goed vaststellen we gebruiken hiervoor onder andere ook echografie. Door middel van echobeelden kunnen we zien of er iets kapot is of juist niet. Bandjes, pezen en ander weefsel kunnen we hiermee mooi in beeld brengen.
Soms is dit helemaal niet nodig omdat aan de buitenkant al te zien is dat er wat aan de hand is. Bijvoorbeeld omdat het sleutelbeen dan wel 2 cm hoger staat dan het schouderblad punt. De kans is dan groot dat er een bandje kapot is. We noemen dit ook wel het pianotoets fenomeen.
Artrose tast het kraakbeen in de gewrichten aan, ook wel slijtage genoemd. Artrose kan meerdere klachten geven, pijn en stijfheid zijn de grootste twee klachten. Hierdoor beweegt het gewricht slechter en doet het bovenal pijn bij bewegen. Daarnaast kunnen ook aangrenzende gewrichten pijnlijk worden.
De meeste mensen ervaren de volgen de klachten
Wanneer u bij ons komt zullen we eerst wat vragen stellen en naar de schouder kijken. Daarna zal er een onderzoek plaats vinden waarbij met name naar de mobiliteit gekeken zal worden.
Eventueel kunnen zij nog wat aanvullende testen verrichten die met zekerheid moeten vaststellen dat er wat aan de hand is met het AC-gewricht. Mocht de therapeut dan nog twijfelen dan kan hij er ook voor kiezen om een echo te maken en zo ook binnen in de schouder te kunnen kijken.
Uw fysiotherapeut zal zich richten op de volgende onderdelen;