IASTM

IASTM

Wat is IASTM?

IASTM staat voor “instrument assisted soft tissue mobilization” en is een techniek voor de behandeling van chronische en acute klachten. Het doel is het verminderen van pijn, spierspanning lager te maken, bewegelijkheid te verbeteren en de huid versoepelen.

Met deze techniek kan de fysio probleem gebieden goed vinden en behandelen. De techniek is afgeleid van de traditionele Chinese geneeskunde Gua Sha.

Gua Sha werd echter niet gebruikt voor de behandeling van musculoskeletale aandoeningen, maar werd toegepast op basis van meridianen. Het is een behandeling die in Nederland snel in populariteit toeneemt vanwege zijn effectiviteit.

Hoe werkt het?

Met deze techniek kunnen we littekenweefsel afbreken en de fasci beinvloeden. Het ontwerp met de rondingen in het staal van deze instrumenten biedt de fysio de mogelijkheid om beperkingen te lokaliseren en goed te behandelen. Zonder schade aan te richten aan de buitenste huidlaag.

Verklevingen in het zachte weefsel die mogelijk zijn ontstaan ​​als gevolg van bijvoorbeeld operaties, lang niet bewegen of overbelasting, worden afgebroken waardoor herstel kan plaatsvinden. 

Indicaties voor IASTM

IASTM
IASTM trapezius

Contra-indicaties

  • Open wond, infectie of tumor
  • Actieve implantaten (pacemaker, interne defibrillator, picc / pomplijnen)
  • Diepe veneuze trombose

Hoe werkt het en wat zijn de voordelen

1. Op cel niveau

Voordelen zijn onder meer verhoogde proliferatie van fibroblasten, vermindering van littekenweefsel, verhoogde vasculaire respons en de hermodellering van ongeorganiseerde collageenvezelmatrix na behandeling. Waardoor men beter kan bewegen.

2. Klinische voordelen

Studies hebben ook klinische voordelen van IASTM aangetoond die verbeteringen in bewegingsbereik, kracht en pijnperceptie na behandeling laten zien. Hierdoor kan bij revalidatie sneller resultaat worden bereikt.

3. Voordeel voor de therapeut

Het biedt met name een mechanisch voordeel, waardoor overmatig gebruik van de handen wordt voorkomen.