Handfysiotherapie

Handfysiotherapie

Wat is handfysiotherapie?

Bij deze therapie behandelt de fysiotherapeut problemen aan handen, polsen, ellebogen en schouders. Zij weten alles van de spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid rondom de hand.

De therapeut begeleidt uw revalidatieproces na een operatie, maar kan ook behandelen zonder dat er een operatie heeft plaats gevonden, bijvoorbeeld na een ongeluk of bij overbelasting.

Het zijn speciaal opgeleide therapeuten, die meerdere opleidingen hebben gevolgd na hun studie en zich helemaal hebben verdiept in de behandeling van handen, polsen, armen of schouders.

Fysiotherapie voor Hand- en Pols

Onze handtherapeut werkt vaak samen met (huis)artsen, plastisch chirurgen en reumatologen. Om dat zij korte lijntjes hebben met deze specialisten kunt u sneller bij de juiste persoon terecht komen.

Bijvoorbeeld als er een injectie gegeven moet worden of een operatie moet worden uitgevoerd om uw hand, en/of armfunctie zo goed mogelijk te laten herstellen.

Wat kan de therapeut voor u doen?

Zij kunnen de volgende behandelingen toepassen na een ongeval of operatie, maar ook bij artrose van gewrichten of botbreuken in de hand of pols:

 • adviseren omtrent silversplints
 • wondbehandelingen;
 • littekenmassages;
 • spalken maken (dynamisch en statisch);
 • ergonomische adviezen;
 • hulpmiddelen advies;
 • hechtingen verwijderen;
 • voorkomen en behandelen van zwelling;
 • oefentherapie;
 • advies geven;
 • analyse van uw werkplek;

Afhankelijk van de klachten die u heeft geven wij therapie die het beste bij u past. De behandeling kan gestart worden zonder verwijzing of wachttijden. Mocht u een chronische indicatie hebben dan moet u wel een verwijsbrief mee krijgen van de specialist of arts.

De kosten voor een behandeling worden vergoed door uw zorgverzekeraar als u een aanvullende verzekering heeft. De kosten voor een spalk zijn in eerste instantie voor u zelf, maar worden soms vergoed afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

Handtherapie kan soms een langdurig en mogelijk intensief traject zijn, waarbij uw inzet en motivatie erg belangrijk zijn. Vaak geld dat hoe erger uw klacht is hoe langer het traject is dat u moet volgen voor succes.

Met name in het begin van uw behandeltraject is de intensiteit maar ook de inzet die van u gevraagd wordt hoog, omdat we dan het makkelijkst winst kunnen behalen. Hier kunnen de grootste stappen gemaakt worden.

Wie zijn onze handtherapeuten?

Aandoeningen die wij behandelen

Echografie bij hand- en polsklachten

Tijdens het onderzoek van klachten gebruiken we vaak echografie. Middels echografie kunnen we ook bij hand en polsklachten kijken wat er in de vinger of pols gebeurd.

Met de echo beelden we soms net wat meer vertellen over wat er aan de hand is. Wat bijvoorbeeld mooi is om te zien of de pezen en zenuwen goed mee draaien in de carpale tunnel. Is dit niet het geval dan kan dit een teken zijn van carpaal tunnel syndroom.

Hierboven laten we filmpje zien van een echo beeld dat gemaakt wordt van een pees in de pols of onderarm.

Wat zijn de kosten van?

De kosten worden net als fysiotherapie vergoed door u verzekeringsmaatschappij

Wat is handtherapie?

Dit speciale therapie voor de behandeling van klachten aan de arm, pols en handen.

Wat voor oefeningen kan ik het beste doen?

Dit is zeer afhankelijk van de klacht die u heeft, het beste kunt u contact opnemen met ons