Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Ganglion aan de pols

Ganglion aan de pols

Wat is een ganglion?

Een ganglion of slijmcyste is een omkapselde holte gevuld met geel, geleiachtig vocht. Het kan ontstaan in het gewrichtskapsel, de peesschede of de gewrichtsband. Ze komen vaak voor aan de:

  • de achterzijde van pols
  • de palmzijde van de pols
  • de palmzijde van de vingers
  • op de rugzijde van het eindgewricht van de vingers.

Het kan veranderen van grootte, spontaan verdwijnen en openbarsten. Het is een goedaardige zwelling, onschuldig van aard en komt vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is niet altijd duidelijk.

Ze kunnen ook voorkomen in de enkels en voeten. Ganglioncysten zijn meestal rond of ovaal.

Kleine ganglions of cysten kunnen zo groot zijn als een erwt, terwijl grotere een diameter van ongeveer 2,5 centimeter kunnen hebben. Ze kunnen pijnlijk zijn als ze op een nabijgelegen zenuw drukken. Hun locatie kan soms de gewrichtsbeweging verstoren.

Als ze problemen veroorzaken, kan een arts ook voorstellen om de ganglion met een naald leeg te zuigen. Het operatief verwijderen is ook een optie. Maar als u geen symptomen heeft, is behandeling niet nodig. In veel gevallen verdwijnen ze vanzelf.

Wat zijn de verschijnselen?

U ziet een glad bobbeltje aan uw vinger, pols of voet. Het kan er opeens zijn, maar het kan soms ook geleidelijk ontstaan. Er kan zich meer vocht in ophopen, waardoor het bobbeltje groter wordt.

Het bobbeltje wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. Een peesschede is een soort kokertje gevuld met een glijmiddel. Hierdoor kunnen de spierpezen gemakkelijk door de peesschede glijden, telkens als u uw spieren aanspant of ontspant.

Hoe ontstaat een ganglion aan de hand of voet?

De oorzaak is meestal onduidelijk. Bij oudere mensen kan slijtage (artrose) een rol spelen en soms ontstaat het na bijvoorbeeld een polsbreuk.

Specifieke werkzaamheden of hobby’s hebben geen invloed. Ook kan het te maken hebben met beschadiging van bindweefsel (‘banden’) rond de pols, doordat de pols erg beweeglijk is of na een gebroken pols. Hetzelfde kan voorkomen aan uw voet.

Adviezen

Een ganglion kan geen kwaad. U kunt afwachten of het vanzelf verdwijnt. Eventueel kunt u contact opnemen met onze handfysio.

Hoe gaat het verder?

  • Bijna de helft van de ganglions verdwijnt vanzelf.
  • Als u er veel last van heeft, dan kan de vloeistof met een injectienaald uit het ganglion worden weggezogen. Bij de helft van de mensen blijft het daarna weg. Bij de andere helft vult het zich opnieuw met vocht.
  • Als het veel klachten blijft geven, dan kan het met een operatie worden verwijderd. De kans dat het wegblijft is dan iets groter.

Shockwave

Het behandelen met shockwave succesvol zijn, de schokken van de shockwave maken dan de cyste kapot. Helaas vult deze zich in sommige gevallen ook weer. Dan vaker shockwaven heeft geen zin.