Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Ganglion aan de pols

Wat is een ganglion?

Een ganglion of slijmcyste is een omkapselde holte gevuld met geel, geleiachtig vocht. Het ganglion kan ontstaan in het gewrichtskapsel, de peesschede of de gewrichtsband en komt vaak voor aan: – de achterzijde van pols – de palmzijde van de pols – de palmzijde van de vingers (voor meer info, zie ganglion vinger) – op de rugzijde van het eindgewricht van de vingers.

Een ganglion kan veranderen van grootte, spontaan verdwijnen en openbarsten. Het is een goedaardige zwelling, onschuldig van aard welke vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van een ganglion is vaak onduidelijk.

Wat zijn de verschijnselen van een ganglion aan de hand of voet?

U ziet een glad bobbeltje aan uw vinger, pols of voet. Het kan er opeens zijn, maar het kan soms ook geleidelijk ontstaan. Er kan vocht in het ganglion ophopen, waardoor het bobbeltje groter wordt.

Het bobbeltje wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. Een peesschede is een soort kokertje gevuld met een glijmiddel. Hierdoor kunnen de spierpezen gemakkelijk door de peesschede glijden, telkens als u uw spieren aanspant of ontspant.

Meestal geeft een ganglion geen klachten. Maar soms zit het ganglion ‘in de weg’, geeft een zeurend gevoel of is het pijnlijk bij bepaalde bewegingen.

Hoe ontstaat een ganglion aan de hand of voet?

De oorzaak van een ganglion is meestal onduidelijk. Bij oudere mensen kan slijtage (artrose) een rol spelen en soms ontstaat een ganglion na bijvoorbeeld een polsbreuk.

Specifieke werkzaamheden of hobby’s hebben geen invloed op het ontstaan van een ganglion. Ook kan het te maken hebben met beschadiging van bindweefsel (‘banden’) rond de pols, doordat de pols erg beweeglijk is of na een gebroken pols. Hetzelfde kan voorkomen aan uw voet.

Adviezen bij een ganglion aan de hand of voet

Een ganglion kan geen kwaad. U kunt afwachten of het vanzelf verdwijnt.

Hoe gaat het verder met een ganglion aan de hand of voet?

  • Bijna de helft van de ganglions verdwijnt vanzelf.
  • Als u er veel last van heeft, dan kan de vloeistof met een injectienaald uit het ganglion worden weggezogen. Bij de helft van de mensen blijft het ganglion daarna weg. Bij de andere helft vult het ganglion zich opnieuw met vocht.
  • Als een ganglion veel klachten blijft geven, dan kan het met een operatie worden verwijderd. De kans dat het wegblijft is dan iets groter.

Shockwave bij een Ganglion

Het behandelen van een ganglion kan met shockwave succesvol zijn, de schokken van de shockwave maken dan de cyste kapot.