Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Ganglion aan de pols

Wat is een ganglion?

Een ganglion of slijmcyste is een omkapselde holte gevuld met geel, geleiachtig vocht. Het kan ontstaan in het gewrichtskapsel, de peesschede of de gewrichtsband. Vaak aan de:

  • de achterzijde van pols
  • de palmzijde van de pols
  • de palmzijde van de vingers
  • op de rugzijde van het eindgewricht van de vingers.

Het kan veranderen van grootte, spontaan verdwijnen en openbarsten. Het is een goedaardige zwelling, onschuldig van aard welke vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is vaak onduidelijk.

pols_ganglion
Ganglion

Wat zijn de verschijnselen?

U ziet een glad bobbeltje aan uw vinger, pols of voet. Het kan er opeens zijn, maar het kan soms ook geleidelijk ontstaan. Er kan zich vocht in ophopen, waardoor het bobbeltje groter wordt.

Het bobbeltje wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. Een peesschede is een soort kokertje gevuld met een glijmiddel. Hierdoor kunnen de spierpezen gemakkelijk door de peesschede glijden, telkens als u uw spieren aanspant of ontspant.

Meestal geeft een ganglion geen klachten. Maar soms zit het ‘in de weg’ en geeft een zeurend gevoel of is het pijnlijk bij bepaalde bewegingen.

Hoe ontstaat een ganglion aan de hand of voet?

De oorzaak is meestal onduidelijk. Bij oudere mensen kan slijtage (artrose) een rol spelen en soms ontstaat een ganglion na bijvoorbeeld een polsbreuk.

Specifieke werkzaamheden of hobby’s hebben geen invloed. Ook kan het te maken hebben met beschadiging van bindweefsel (‘banden’) rond de pols, doordat de pols erg beweeglijk is of na een gebroken pols. Hetzelfde kan voorkomen aan uw voet.

Adviezen

Een ganglion kan geen kwaad. U kunt afwachten of het vanzelf verdwijnt. Eventueel kunt u contact opnemen met onze handfysio.

Hoe gaat het verder met een ganglion aan de hand of voet?

  • Bijna de helft van de ganglions verdwijnt vanzelf.
  • Als u er veel last van heeft, dan kan de vloeistof met een injectienaald uit het ganglion worden weggezogen. Bij de helft van de mensen blijft het ganglion daarna weg. Bij de andere helft vult het ganglion zich opnieuw met vocht.
  • Als een ganglion veel klachten blijft geven, dan kan het met een operatie worden verwijderd. De kans dat het wegblijft is dan iets groter.

Shockwave bij een Ganglion

Het behandelen van een ganglion kan met shockwave succesvol zijn, de schokken van de shockwave maken dan de cyste kapot. Helaas kan ook hier de cyste of ganglion zich later weer vullen.

Wilt u weten waar u terecht kunt bij Alpha fysiotherapie?