Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Artrose hand

Artrose hand

Artrose of osteoartritis

Artritis (wat letterlijk ‘gezwollen gewricht’ betekent) kan elk gewricht in het lichaam aantasten, inclusief de gewrichten tussen de 29 botten van de pols, hand en vingers. 

Artritis of osteoartritis kan pijn doen en u ervan weerhouden te doen wat u wilt of nodig heeft. De meest voorkomende vormen van artritis in de hand zijn artrose, posttraumatische artritis (na letsel) en reumatoïde artritis. 

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het gladde kraakbeen dat de benige oppervlakken van het gewricht bedekt na verloop van tijd gewond raakt of wegslijt.

Oorzaken hand artrose

Een normaal gewricht bestaat uit twee benige oppervlakken bedekt met glad kraakbeen die nauw tegen elkaar aansluiten, zodat ze glijden wanneer de botten bewegen. 

Als de gladde oppervlakken verslijten, passen ze niet meer en ontstaat er artrose. Onder de aandoeningen die dit in de hand kunnen veroorzaken, kunnen we verwondingen, infecties, jicht, psoriasis en andere noemen.

Tekenen en symptomen

De drie meest voorkomende plaatsen: (zie figuur 1):

  • Aan de basis van de duim, waar de duim en pols samenkomen (het trapeziometacarpale of basale gewricht)
  • Op het gewricht dat zich het dichtst bij de vingertop bevindt (het distale interfalangeale gewricht of DIF [distaal interfalangeaal])
  • In het middelste gewricht van een vinger (het proximale interfalangeale gewricht of PIF [proximaal interfalangeaal])

Al deze vormen kunnen stijfheid, zwelling, pijn en misvorming veroorzaken. Het veroorzaakt soms benige knobbeltjes in het middelste gewricht van de vingers (knobbeltjes van Bouchard) of het gewricht van de vingertop (knobbeltjes van Heberden). 

Het veroorzaakt zwelling, een knobbel en diepe, stekende pijn aan de basis van de duim veroorzaken. Een zwakke greep en klemming kan het moeilijk maken om een ​​pot te openen of een sleutel om te draaien.

Diagnose

Uw arts zal u vragen stellen over uw handen en andere gewrichten. Leg uit hoe uw symptomen van invloed zijn op wat u doet. Uw arts zal dan het uiterlijk en de functie van uw handen controleren. 

Röntgenfoto’s van gewrichten met artrose kunnen verlies van normale gewrichtsruimte, “botsporen” of andere veranderingen aan het licht brengen.

Behandeling hand

Het doel van de behandeling is om pijn te verlichten en de functie te herstellen. Een korte rustperiode, ofwel van activiteiten veranderen of een spalk dragen, kan helpen. 

Het gebruik van strakke, zachte sokjes kan een gewricht helpen ondersteunen wanneer stijve spalken te beperkend zijn. Warmte kan uw gewrichten kalmeren en uw bewegingsvermogen helpen behouden. Het is belangrijk om zoveel mogelijk beweging en functie in de vinger te houden. 

De handtherapeuten van Alpha kunnen u oefeningen voor gewrichtsbescherming en aanpassing van activiteiten leren om uw gewrichten te beschermen. U kunt voor handtherapie terecht bij:

Ontstekingsremmende medicijnen of een steroïde-injectie in het gewricht kunnen de pijn verminderen, maar geen van beide opties kan artritis genezen.

Opereren

Chirurgie wordt overwogen als de bovenstaande niet-chirurgische opties niet hebben gewerkt. Het doel is om zoveel mogelijk functie te herstellen en uw pijn te minimaliseren. 

Het versleten kraakbeen wordt verwijderd en de botten aan weerszijden van het gewricht worden samengesmolten, wat betekent dat het gewricht niet beweegt, maar ook geen pijn doet. 

Een andere optie is een gewrichtsreconstructie, waarbij het ruwe gewrichtsoppervlak wordt verwijderd en vervangen door zijn eigen zachte weefsel of een implantaat. 

Het type operatie hangt af van de aangetaste gewrichten, hun anatomie en hun activiteiten. Uw handchirurg kan u helpen beslissen welk type operatie het beste bij u past.