Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Skiduim

Skiduim

Skiersduim. Wat is het?

Een skiduim is een blessure aan het ulnaire collaterale ligament van het metacarpofalangeale gewricht. Dit is een sterke band die de duim ondersteunt bij knijpen of grijpen en bij een scheur kan leiden tot chronische instabiliteit van de duim waardoor functieproblemen ontstaan. 

Het letsel kan ontstaan wanneer u op de uitgestrekte duim valt en komt vaker voor wanneer de duim tegelijkertijd iets vast heeft in de hand. Vallen tijdens het skiën terwijl u een skistok vasthoudt, is een veelvoorkomende oorzaak, vandaar de naam skiduim.

Minder vaak is er geen specifiek letsel en is de oorzaak te wijten aan een chronische rekking van het ligament. Dit wordt een ‘jachtopzienerduim’ genoemd. Patiënten met dit probleem klagen over krachtverlies bij knijpen of grijpen met de duim.

Wat zijn de symptomen?

De duim zal gezwollen, gekneusd en pijnlijk zijn. De behandeling bestaat uit ofwel een periode van spalkenleeftijd of een reparatie van het ligament met een operatie.

Belangrijk om te weten is of het ligament gedeeltelijk of volledig is gescheurd en, als het is gescheurd, of het ligament is verplaatst waardoor genezing mogelijk niet mogelijk is een zogenaamde Stener-laesie.

Een röntgenfoto kan helpen als er een breuk is van een klein stukje bot waaraan het ligament is bevestigd. Ook een echografisch onderzoek kan helpen.

Behandeling

Als het ligament gedeeltelijk is gescheurd, wordt meestal zes weken lang een spalk of gips gedragen, waarna u met de handtherapeut een oefenprogramma maakt om de duim weer in beweging te krijgen. Het kan enkele weken duren voordat de beweging en de kracht terugkeren.

Als het ligament volledig is gescheurd, moet een operatie worden uitgevoerd om het ligament te herstellen. Dit wordt gevolgd door een vergelijkbare periode van spalken en een daaropvolgend oefenprogramma met de handtherapeut.

Wat is de uitkomst?

Het resultaat na deze blessure is over het algemeen dat het ligament geneest en de duimfunctie weer normaal wordt. Soms geneest het ligament niet goed en wordt de duim zwakker en instabieler. Als dit een probleem is, kan een verdere operatie worden uitgevoerd om het ligament te reconstrueren of het gewricht vast te zetten.