Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Corpus liberum

Corpus liberum

Een corpus liberum is een los stukje bot of kraakbeen in of net buiten het gewricht, ook wel een gewrichtsmuis genoemd. Dit kan in elk gewricht voorkomen, maar gewrichten die het meeste klachten geven zijn: elleboog, pols, heup, knie en enkel.

Oorzaak van een gewrichtsmuis

Gewrichtsmuis ontstaat bij oudere mensen meestal als gevolg van artrose, waarbij er slijtage van uw gewricht optreedt. Ook kan een gewrichtsmuis voorkomen bij jongere mensen. Dan kan het zijn dat een doorbloedingsstoornis de oorzaak van de gewrichtsmuis is.

Uw gewricht wordt niet goed genoeg doorbloed, waardoor er een stukje bot afsterft. Als dit de oorzaak is, wordt er gesproken van osteochondritis dissecans. Zo’n doorbloedingsstoornis kan komen door verkeerde belasting of heel intensief sporten. 

In sommige gevallen ontstaat een gewrichtsmuis zonder een aanwijsbare reden. 

Diagnose en behandeling van een corpus liberum van de enkel

De diagnose wordt vaak gesteld door een fysiotherapeut of arts, ondersteund door een echo of een röntgenfoto. Als behandeling zal een kijkoperatie uitgevoerd worden waarbij het fragment wordt verwijderd. Na de operatie zal er gedoseerde rust gehouden moeten worden en kunnen wij helpen de mobiliteit te verbeteren en de spieren versterken rondom het enkelgewricht.